Η ιστορία του WWW σε πέντε λεπτά

Διασκεδαστικό, όσο και επιμορφωτικό, το βίντο αυτό είναι από μια ομιλία του Ian Ritchie, του “πατέρα” θα μπορούσαμε να πούμε, της γλώσσας HTML. Ο Ian Ritchie, κάνει μια αναδρομή από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια της δεκαετίας του 1940, για να μας εξηγήσει πως γεννήθηκε η ιδέα του “hypertext”, του συστήματος που πρωτοεμφανίστηκε σε συνεργασία με την Apple, για τον Macintosh, για να μετεξελιχθεί αργότερα στο World Wide Web, όπως το είχε οραματιστεί ο Tim Berners-Lee. Το πιο ωραίο είναι ότι ο Ian Ritchie, που θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους του Internet, δεν έχει πρόβλημα να αυτοσαρκαστεί και να μας διηγηθεί πως ο Tim Berners-Lee τον πλησίασε για να του φτιάξει ένα GUI για το WWW (το οποίο λειτουργούσε στην αρχή μόνο με κείμενο και απλά μενού), για να φάει “πόρτα” από τον Ritchie!

Βλέπετε λοιπόν πως ακόμη και οι άνθρωποι που είναι μέσα στα μύχια της τεχνολογίας, πολλές φορές αδυνατούν να δουν μπροστά και να έχουν τη διορατικότητα για να διακρίνουν το επόμενο βήμα που θα αλλάξει ριζικά το τοπίο. Έτσι ακριβώς όπως η Xerox άφησε μέσα από τα χέρια της το περιβάλλον γραφικών, όπως η Hewlett Packard γέλασε με την πρόταση του Steve Wozniak να φτιάξει personal computers, όπως την πάτησε η IBM αφήνοντας τη Microsoft να δίνει άδειες του DOS σε όλον τον κόσμο και δεν κατάλαβε ότι στο software υπάρχει ατέλειωτο χρήμα. Αλλά όπως και την πάτησε αργότερα και η Microsoft που ξεκίνησε την ιστορία με τα tablets, αλλά δεν κατάλαβε ότι χρειαζόταν κάτι ευφυέστερο, απλούστερο και πιο διαισθητικό απ’ ότι μια πρόχειρη μεταφορά των Windows σε σύστημα με οθόνη αφής.

Galacticus's thoughts


Στην ομιλία κάνει αναφορά για το περίφημο demo του Doug Engelbart το 1968, στο οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το σύστημα υπολογιστή με γραφικό intrerface και mouse. Με άλλα λόγια κοντεύουμε μισό αιώνα ύπαρξης της τεχνολογίας του mouse! Χρειάστηκαν περίπου 20 χρόνια από το demo εκείνο – που ονομάστηκε “η μητέρα όλων των demos” για να μειωθεί το κόστος μιας τέτοιας κονσόλας ελέγχου με πληκτρολόγιο και ποντίκι, από μερικά εκατομμύρια σε μερικές εκατοντάδες δολλάρια, ώστε να μπορεί ένας απλός ιδιώτης να αγοράσει έναν “προσωπικό υπολογιστή”.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.