Εξαπλώνεται το LibreOffice

Μπορεί στην πράκη να είναι “παρακλάδι” (“fork”) του OpenOffice.org, αλλά το LibreOffice έχει ήδη καταφέρει να κάνει σημαντικότερη πρόοδο από τον προκάτοχο του! Ανακοίνωση των δημιουργών του, σε σχετική συνέλευση στο Παρίσι, ανέφερε πως ήδη κυβερνητικοί οργανισμοί στη Γαλλία σκοπεύουν να το υϊοθετήσουν ως τη βασική σουίτα γραφείου τους.

Παράλληλα, το “πακετάκι” των εφαρμογών του επεκτείνεται σε περισσότερες πλατφόρμες, με στόχο στο κοντινό μέλλον να είναι προσβάσιμο όχι μόνο μέσα από τα desktops των “σταθερών” υπολογιστών μας και των laptops μας, αλλά και μέσα από τις μικρότερες -αλλά από κάποιες απόψεις πιο ευέλικτες- οθόνες των smartphones και των tablets μας, αλλά και μέσω… web browsers, ως “ιντερνετικές εφαρμογές”!

Ήδη έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται εκδόσεις της σουίτας για Android και iOS, και αναμένεται πως θα τις δούμε προς τα τέλη του 2012/τις αρχές του 2013, με αρχική έμφαση στα tablets – οι εκδόσεις για smartphones θα ακολουθήσουν με μικρή καθυστέρηση. Αυτές οι μεταφορές βασίζονται αρκετά στην μέχρι τώρα δουλειά που έχει κάνει ο Tor Lillqvist, και θα ακολουθούν τη δική του προσέγγιση: μεταφορά του μεγαλύτερου κομματιού του κώδικα των εφαρμογών του LibreOffice “σε άλλες πλατφόρμες” (όπως λέμε tablets), αλλά σχεδίαση νέου “περιβάλλοντος” (interface) ειδικά για αυτές, ώστε να εκμεταλλεύονται τα ειδικά χαρακτηριστικά τους και να ξεπερνούν τα όποια μειονεκτήματα τους.

Όσο για την “επίσημη αναγνώριση” του από τη Γαλλία, η κυβέρνηση της χώρας σκοπεύει να “το απλώσει” σε περίπου μισό εκατομμύριο υπολογιστές με Windows – επεκτείνοντας σημαντικά τη βάση χρηστών του. Σημειώνεται πως το LibreOffice εκτιμάται ότι έχει ήδη γύρω στα 25 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Η Γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει περίπου 800.000 “φλασάκια” με το πακέτο, καθώς και άλλες open source εφαρμογές, σε μαθητές της χώρας – μια κίνηση που θα βοηθήσει και στην “έκθεση” του πακέτου σε περισσότερα βλέμματα, λειτουργώντας και ως πάρα πολύ καλή διαφήμιση του.

Source:

LibreOffice, a community-driven fork of OpenOffice.org that was founded last year, is gaining considerable momentum. An announcement made this week at a LibreOffice conference in Paris revealed that a number of French government agencies plan to adopt the open source office suite.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.