FAQ About Time Travel

Frequently Asked Questions about Time Travel
Οι ταινίες με θέμα το ταξίδι στο χρόνο χωρίζονται σε δυο χαρακτηριστικές κατηγορίες: στις καλές και στα… αίσχη! Δυστυχώς, για να μπορεί να “δουλέψει” σε μια ταινία το θέμα του ταξιδιού στο χρόνο, προϋποθέτει είτε πολύ “ψαγμένο” σενάριο, είτε εντελώς “αφαιρετικό”, που, δηλαδή, να μην δίνει πολλές πληροφορίες για το “πώς” και το “γιατί”. Η πρώτη περίπτωση μπορεί πανεύκολα να γίνει πολύ-πολύ κουραστική, η δε δεύτερη συχνά καταντά… γελοία, εξαιτίας της προφανούς άγνοιας του σεναριογράφου σχετικά με τις θεωρίες για τους… επίδοξους χρονοταξιδιώτες. Για παράδειγμα, η σειρά των Back to the Future έπαιζε έξυπνα με τις “λεπτομέρειες” ενός ταξιδιού στο χρόνο – τι θα γινόταν αν επέστρεφες στο παρελθόν και… σε ερωτευόταν η μελλοντική μητέρα σου; Το Terminator, ακόμη πιο αφαιρετικά -μα εξίσου έξυπνα- απέφυγε να αναφέρει πολλά-πολλά, αλλά κατάφερε να απεικονίσει με εξαιρετικό τρόπο το λεγόμενο “χρονικό παράδοξο”: αν οι χαρακτήρες του δεν είχαν επιστρέψει στο παρελθόν για να εμποδίσουν το μέλλον, τότε το μέλλον που προσπαθούν να εμποδίσουν δεν θα είχε υπάρξει. Έτσι, αν δεν επέστρεφαν… Το ζοφερό μέλλον της σειράς ταινιών δεν θα υπήρχε. Ή, μήπως, όχι;
Όπως καταλαβαίνετε, το όλο θέμα είναι αρκετά μπλεγμένο και μπορεί να προκαλέσει τρελούς πονοκεφάλους σε όποιον αρχίσει να το ψάχνει και να το ψάχνει. Και σε αυτό βασίζεται η εκπληκτική ταινία FAQ About Time Travel, που όπως προδίδει και ο τίτλος της, είναι αρκετά “ψαγμένη” ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και του πλέον απαιτητικού geek! Το σενάριο της είναι πανέξυπνο, δομημένο έτσι ώστε να επιτρέπει την σχεδόν ολοκληρωτική εξέλιξη της δράσης της σε μια… τυπική βρετανική pub (θυμίζοντας το τέλος του επίσης καλού Shaun of the Dead). Η “επιστήμη” της παίζει περισσότερο με τα καθιερωμένα κινηματογραφικά και λογοτεχνικά πρότυπα σχετικά με το ταξίδι στο χρόνο, και όχι με τις πραγματικές επιστημονικές θεωρίες. Και αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο, αφού πρωταγωνιστές της είναι δυο geeks και ο καθόλου-geek-μα-εξίσου-loser φίλος τους.

Γέλασα, γελάω, θα ξαναγελάσω

Πιστέψτε με, το trailer της ταινίας την αδικεί, αλλά μιας και υπάρχει, οφείλω να το προσθέσω και εδώ. Προτείνω, όμως, απλά να… με εμπιστευθείτε και να σπεύσετε να εντοπίσετε το FAQ About Time Travel με κλειστά μάτια. Αν επιμένετε όμως, ορίστε:

…και, σε μια προσπάθεια να κάνει την ταινία “να φαίνεται πλουσιότερη από ό,τι είναι” -αφού μιλάμε για προσπάθεια με χαμηλό budget- το trailer κάνει τη… βλακεία να έχει σκηνές όχι απλά από την αρχή της, μα και τη μέση και το τέλος της. Όπως και να έχει, όμως, η ίδια η ταινία βασίζεται στους πανέξυπνους διαλόγους της, που ρίχνουν τρελό δούλεμα σε όλες τις καθιερωμένες κινηματογραφικές, λογοτεχνικές μα και κομιξάδικες “αξίες” σχετικά με το ταξίδι στο χρόνο, από το λεγόμενο “φαινόμενο της πεταλούδας” μέχρι, ναι, την time bubble στην οποία έρχεται ο Terminator, τις εναλλακτικές εκδοχές του ίδιου ατόμου που μπορεί να συνυπάρχουν στην ίδια χρονική στιγμή και, ναι, ακόμη και στο κλασσικό Star Wars.
Είδα την ταινία με το έτερον ήμισυ, που αν και δεν δηλώνει geek κατέληξε να κρατά και αυτή την κοιλιά της από τα γέλια. Και παρά το ότι “μιλά” περισσότερο στους απανταχού geeks, οι όποιες θεωρίες της είναι αρκετά “διυλισμένες” ώστε να είναι κατανοητές και από τον… απλό κοσμάκη – με άλλα λόγια, ναι, μπορείτε να το δείτε με φίλους ή και γονείς που δεν έχουν επαφή με το θέμα και, πιθανότατα, όλοι θα μείνετε με ένα καρφωμένο χαμόγελο μετά τους τίτλους τέλους.
Μα, πώς μου είχε ξεφύγει τέτοιο διαμαντάκι;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.