Blade Runner: the sequel, σύντομα από τον Ridley Scott

Μπορεί να μη γνώρισε μεγάλη επιτυχία κατά την αρχική κυκλοφορία του στις κινηματογραφικές αίθουσες, μα στην πορεία, το Blade Runner απέκτησε το status που πάντα του άξιζε, και σήμερα θεωρείται όχι απλά μια από τις καλύτερες ταινίες της 7ης Τέχνης, αλλά και ένα από τα έργα που επαναπροσδιόρισαν το χώρο της Επιστημονικής Φαντασίας. Και σύντομα… θα αποκτήσει sequel!

Το πιθανότερο είναι πως έχετε δει το Blade Runner (αν όχι, δεν θα σας ξαναμιλήσουμε!), και ή το σιχαθήκατε -και αμέσως μετά βάλατε ένα DVD με τον Adam Sandler “για να ισιώσετε”- ή το λατρέψατε. Και αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, όπως και οι περισσότεροι οπαδοί της ταινίας, μάλλον έχετε ήδη… φρίξει στην ιδέα ενός sequel.

Οι “πιο ψαγμένοι” γνωρίζουν πως η ταινία βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην ιστορία Do Androids Dream Of Electric Sheep του Philip K. Dick, ο οποίος δυστυχώς δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας, και δεν είχε γράψει κάποιο sequel. Έτσι, όπως είναι ευνόητο, το όποιο sequel θα βασίζεται σε ένα νέο σενάριο από διαφορετικό συγγραφέα – και σύμφωνα με φήμες, αυτό το ρόλο έχουν αναλάβει οι συν-σεναριογράφοι της ταινίας EagleEye, Travis Wright και John Glenn. Ή, τουλάχιστον, αυτό είχε ειπωθεί από τους ίδιους, αφού το σενάριο που “έψηναν” δεν τους είχε ανατεθεί από κάποια εταιρεία, μα “το δούλευαν” οι ίδιοι για να το προτείνουν για παραγωγή – και λίγο αργότερα, ο ένας εκ τον δύο, ο John Glenn, σταμάτησε την όποια προσπάθεια και αποχώρησε από το project. Αυτό ήταν και το τελευταίο που είχε ακουστεί για την πιθανότητα ενός sequel του Blade Runner – και παρόμοιες φήμες “παίζουν” εδώ και χρόνια.

Τώρα, όμως, φαίνεται πως όντως βρίσκεται στα σκαριά μια συνέχεια της κλασσικής ταινίας, αν και ακόμη δεν υπάρχουν συντελεστές – αν είμαστε κυνικοί θα πούμε πως το μόνο που είναι 100% βέβαιο είναι πως κάποιοι αναγνωρίζουν την πιθανότητα να… βγάλουν τρελά χρήματα από ένα sequel και έτσι όντως θα το δούμε. Και αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει πως δεν υπάρχει σενάριο, δεν υπάρχουν ηθοποιοί, δεν, δεν, δεν. Υπάρχει, όμως, εταιρεία παραγωγής και σκηνοθέτης!

Με κάποιο… μαγικό τρόπο, τα δικαιώματα του Blade Runner δεν βρίσκονται στα χεράκια κάποιας μεγάλης εταιρείας του χώρου, αλλά της σχετικά μικρής Alcon Entertainment. Η ίδια, όμως, φαίνεται πως κατάφερε να εξασφαλίσει τη συνεργασία του Ridley Scott στην περίπτωση κυκλοφορίας ενός νέου Blade Runner, και έχει ήδη αρχίσει να “πλασάρει” το “πακετάκι” σε άλλες εταιρείες, ελπίζοντας σε μια καλή συνεργασία με στόχο τη χρηματοδότηση ενός project μεγαλύτερου από ό,τι θα μπορούσαν να “σηκώσουν” οι δικές της σχετικά μικρές… τσέπες.

Ο ίδιος ο Ridley Scott έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο με την εταιρεία, αναλαμβάνοντας ρόλο σκηνοθέτη και παραγωγού, και μάλλον θα ξεκινήσει να ασχολείται ενεργά με το project σχεδόν αμέσως μετά την κυκλοφορία του επερχόμενου Prometheus, μιας άλλης ταινίας επιστημονικής φαντασίας για την οποία είχαμε γράψει και στο παρελθόν, όταν ήταν ακόμη γνωστή ως “το prequel του Alien” (από τότε “μεταλλάχθηκε” σε “κάτι διαφορετικό” και ο ίδιος ο Scott την θεωρεί “ξαδελφάκι” του Alien, που εξελίσσεται στο ίδιο σύμπαν με εκείνο, με παραπλήσια λογική και προσέγγιση).

Ody's thoughts

Αν δεν απατώμαι, η όχι-και-τόσο-γνωστή Alcon είχε “βάλει χεράκι” στο λεγόμενο “remastering” (την επαν-επεξεργασία του αρχικού υλικού για τη βελτίωση της ποιότητας του) και την επανακυκλοφορία της πρόσφατης “τελικής” έκδοσης του Blade Runner. Αυτό δικαιολογεί και το πώς κατάφερε να “βάλει χέρι” στα δικαιώματα του Blade Runner.

Source:

After revisiting his classic Alien with the upcoming 3D Fox film Prometheus, Ridley Scott is committing to direct and produce a film that advances his other seminal and groundbreaking science fiction film from the past.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.