Back και… εμ… hacked?!

Yeah, επιτέλους, επέστρεψα από τις “διακοπές”. Αν και, αυτή η μικρή, τοσοδούλα και, θεωρητικά, απλή πρόταση, έχει ήδη “χωρέσει” δυο… ψέματα! Το πρώτο είναι το “επιτέλους, επέστρεψα” και το δεύτερο το… “διακοπές”! Τι σας ενδιαφέρουν εσάς αυτά; Μα, διότι, το unregistered ήταν, μέχρι τώρα και πάνω από όλα, ένα “τεχνολογικό blog” στο οποίο… “βγάζαμε το άχτι μας”, κυρίως εγώ, στη συνέχεια η Nitsa και, κάπου προς το τέλος, ο GalacticusX και… τέλος-τέλος ο FotisK. Γιατί τα αναφέρω και αυτά; Ω, θα φτάσουμε και εδώ… Επιπλέον, ναι, πέσαμε και θύματα hacking. Αλλά θα το δούμε και αυτό. Ας τα πάρουμε ένα-ένα, αρχίζοντας από τα πιο “προσωπικά”.

Οι διακοπές της ατελείωτης γκαντεμιάς

Δεν υπάρχει λόγος να μακρυγορώ και να τα αναλύω όλα, μα, εν συντομία, σε μόλις μια εβδομάδα διακοπών, κλήθηκα να αντιμετωπίσω τα εξής:

 • Σχεδόν ολοκληρωτική απουσία Internet (ω, σιγά το πρόβλημα θα μου πείτε)
 • Κρίση τενοντίτιδας (σοβαρέψαμε, σοβαρέψαμε; Ναι, είχα από παλιά, αλλά τώρα “βάρεσε” και στα δυο χέρια. Ευτυχώς, όχι και τόσο άσχημα όσο όταν την είχα πρωτοπατήσει…)
 • Σπάσιμο καθρέπτη στο τουτού (εγκώ έφταιγα, εγκώ. Πάρα πολύ άγχος και ένα απότομο ξεπαρκάρισμα. Γκντούπ! Πάνε τα 200+ ευρώ!)
 • Ασυμβατότητα PS2
 • Crash του εξωτερικού, mini, φορητού και χαριτωμένου σκληρού δίσκου 3,5”.
 • “Ο Falcon”

Όπως καταλαβαίνετε, όμως, ορισμένα από τα παραπάνω μάλλον χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για να είναι κατανοητά. Και εδώ, δεν θα το παρατραβήξω: η “ασυμβατότητα PS2” αφορά στο ότι πριν φύγω αποφάσισα να πάρω μαζί μου το PlayStation 2 μου – ανάθεμα, διακοπές θα ήμουν, ευκαιρία να παίξω -αν προλάβαινα- κάποια παιχνίδια που ανέβαλα εδώ και χρόνια. Να σημειώσω πως έχω “πειράξει” το PS2 μου για “να παίζει από σκληρό δίσκο”. Από όσα παιχνίδια, λοιπόν, έβαλα στο δίσκο του, τα μισά ήταν μαύρο χάλι και τα άλλα μισά… δεν έτρεχαν (λόγω ασυμβατότητας)! Κατόπιν της επιστροφής, τσέκαρα σε μια λίστα συμβατότητας σχετικά με τα-παιχνίδια-του-PS2-που-φορτώνουν-από-σκληρό, και σχεδόν οτιδήποτε νέο είχα προσθέσει βρισκόταν στη λίστα “έχει κουσούρια/είναι ασύμβατο”, ή κάτι παραπλήσιο. Χρειάζεται προσπάθεια για να πετύχεις κάτι τέτοιο σε μια κονσόλα με κάτι χιλιάδες τίτλους. Εγώ το έκανα με κλειστά μάτια… :-)

Όσο για “τον Falcon”… Εδώ σας θέλω..! Εκεί, λοιπόν, που ετοιμαζόμασταν να φύγουμε για ένα μπανάκι, όμορφα-όμορφα, και είχα ήδη ρουφήξει την κοιλιά για να εντυπωσιάσω τα πλήθη, τσούπ, σκάει το τηλεφώνημα. “Στάζει ο θερμοσίφωνας”. Ήταν μια γειτόνισα, που είχε παρατηρήσει πως, ναι, έσταζε ο θερμοσίφωνας. Η κρίσιμη ερώτηση, βέβαια, ήταν το “ποιός θερμοσίφωνας” – και εδώ ήταν το πιο ενοχλητικό. Μην ήταν ο δικός μας; Μην ήταν κάποιου γείτονα; Κανείς δεν γνώριζε – και δεν γνωρίζει ακόμη, αφού αναβάλαμε το να βρούμε άμεσα έναν υδραυλικό να του ρίξει μια ματιά. Και ναι, “είμαι από αυτούς που δεν γνωρίζουν ποιός είναι ο θερμοσίφωνας τους, ανάμεσα στο κοπάδι θερμοσιφώνων που ξεκουράζονται στην ταράτσα”. Έτσι, μπορεί να έχουμε πρόβλημα, μπορεί και όχι. Η απορία πλανάται απειλητικά γύρω μας, για να μας ενοχλεί μέχρι να λάβουμε την απάντηση. Bonus track, πως ο θερμοσίφωνας είναι παραγωγή της μεγάλης και τρανής εταιρείας Κάποτε Falcon. Το “Κάποτε” διότι σήμερα Falcon γιόκ – ίσως έχει χρεοκωπήσει, ίσως έχει αλλάξει όνομα. Δεν το γνωρίζω – όποιος έχει info, ας αφήσει μήνυμα.

Το “διακοπές”, λοιπόν, ήταν το πρώτο “ψεματάκι”. Το δεύτερο ήταν το… “επιτέλους, επέστρεψα”, αφού η αλήθεια είναι πως βρίσκομαι και πάλι “στον πολιτισμό” εδώ και μια εβδομάδα. Γιατί δεν είχαμε updates στο ενδιάμεσο; Διότι α) έπεσα με τα μούτρα στο Arch Linux για το οποίο (ελπίζω πως) θα δούμε κάποια θεματάκια στο κοντινό μέλλον, β) “ξαναέστησα” από το μηδέν τον server “που μου δίνει φιλτραρισμένη πρόσβαση στο Internet” (και αφού βασίζεται σε Arch -που “το μάθαινα”- η διαδικασία πήρε… μέρες), γ) με την τενοντίτιδα να μην έχει υποχωρήσει πλήρως ήθελα να αποφύγω να γράφω – για να μην έχουμε χειρότερα και, άρα, περισσότερες καθυστερήσεις.

Το κερασάκι στην τούρτα

Για να “δέσει η μαγιά”, πάνω που ήμουν έτοιμος να αρχίσω να γράφω, το Σάββατο, τσούπ, είχαμε και επίθεση hackers! Για δες! Ομάδα Τούρκων ή Κούρδων -δεν γνωρίζω, μαντεύω από τα ψευδώνυμα τους- αποφάσισε να κάνει deface το unregistered. Το καταλάβαμε αργά, μετά από τηλεφώνημα του φίλου Νίκου της Leap, μα ευτυχώς το διορθώσαμε ευθύς αμέσως. Εδώ, όμως, θα χρειαστώ λίγο και τη βοήθεια σας, αν γνωρίζει κανείς, αφού εγώ δεν έχω -μέχρι τώρα- πολύ εμπειρία: είμαστε… γεμάτοι τρύπες; Πώς μπορώ να “ασφαλίσω” το unregistered; Οι hackers κατάφεραν να μας αλλάξουν το index.php – το κεντρικό αρχείο της σελίδας, μα δεν εντόπισα τροποποιήσεις σε άλλα αρχεία. “Παίζει” να υπάρχει αλλού σημαντικότερη τρύπα, από την οποία απέκτησαν πρόσβαση; “Παίζει” να έφταιγε το ότι είχαμε την προηγούμενη έκδοση του WordPress; Όποιος γνωρίζει το οτιδήποτε, ας αφήσει ένα σχολιάκι.

Έρχεται και η τούρτα!

Ευτυχώς, θα έχουμε και ένα ευχάριστο: ο Phoat κοντεύει να τελειώσει τη νέα έκδοση του theme μας, που, απλά, είναι κορυφαία. Δυστυχώς, αν την “κουμπώσουμε” τώρα, θα έχει κάποιες λειτουργικές ελλείψεις – σχόλια, “πρόσθετα” σε αρχική σελίδα και στα posts, ενώ λείπει και ένα βασικότατο χαρακτηριστικό του unregistered που, επιτέλους, θα επιστρέψει: τα hubs. Λογικά, σε πολύ σύντομο διάστημα θα είναι έτοιμο – και ναι, ήδη δεν έχει και τα ενοχλητικά προβλήματα του τωρινού theme, με τις έντονες ασυμβατότητες σε πολλούς browsers, την καθυστέρηση στον Firefox στο Linux αλλά και την αδυναμία “εύκολου ανοίγματος posts σε νέα tabs”. Υπομονή!

Over and out
Οδυσσέας Κουράφαλος
aka: Ducklord

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • Anonymous

  Βρε ODY!!! Δεν σου είπα να μην δινεις υποσχεσεις για το theme? 
  Πέρα από τη πλάκα, θα είναι έτοιμο σύντομα όπως λες μόλις λυσω ένα-δύο προβληματάκια… σχόλια, πρόσθετα, τα hubs, και μια βλακεία που κάνει η Google με τα web fonts (απ’ το οποίο μπορεί να βγει ένα τεράστοιο post απο μόνο του).

 • Skylik8

  Αν και πρόσφατος θαμώνας, από ενδιαφέρον και μόνο, 
  θα ήθελα κάποια στιγμή το “γκαντεμιά” να το έβλεπα 
  μεταφρασμένο ως “πρόκληση” .Όσο για το )(acked 
  θα τολμούσα να πω. Άξιοι!!
  Τα μπάνια σχεδόν έλήξαν οπότε πάμε για άλλα!

 • Anonymous

  Πες τα βρε Skylik! Πέρα από την απίστευτη γκαντεμιά που κουβαλαει, ο Ody είναι και πολύ γκρινίαρεις για τη γκαντεμία που κουβαλάει!!!! Αν σκεφτείς οτι έγραψε ένα από τα μεγαλύτερα post που υπάρχουν στο unregistered για να περιγράψει τα γεγονότα δύο εβδομάδων… καταλαβαίνεις.

  Μην τον παρεξηγεις… είναι απ’τα καλύτερα παιδία.

 • Skylik8

  Αν είναι καρμικό το θέμα δεν λέω τπτ ! . Ο κάθε άνθρωπος λειτουργεί όπως ξέρει να λειτουργεί 
  Πάντως ούτε λόγως για παρεξήγηση . Happy theming !! (θέλω καλή δουλειά έτσι?)

 • Anonymous

  “Πρόκληση” είναι το “τρέχω στο Rally Acropolis με πρόβλημα στην τσιμούχα” (είδες πώς πετάω “αντρικά σχόλια” ενώ δεν έχω ιδέα από τουτού;!)… “Γκαντεμιά” είναι το μετά από όοοοοολα όσα συμβαίνουν γύρω σου, σε στυλ 2012 του Michael Bay, πάνω που σου κάθεται μια μέρα να μπορέσεις να πας για μπάνιο, να ακούς πως “ψέκασαν για τα κουνούπια στο Μαραθώνα – καλύτερα να πάτε στο βουνό σήμερα”.

  Μιλάμε για παγκόσμια συνωμοσία εναντίων μου. Το δε έτερον ήμισυ με κοιτάζει, πια, με τρομαγμένο ύφος καθημερινά, αφού… το χώνεψε για τα καλά πως όντως είμαι γκαντέμης (και, για πρώτη φορά, είδε το “πεδίο γκαντεμιάς” που με περιστοιχίζει να απλώνεται και να επηρεάζει και αυτήν).

  Ανέφερα και την μικρή, τοσοδούλα mini-δηλητηρίαση που μάλλον έπαθα με το που επέστρεψα (αν κρίνω από τους πονόκοιλους σαν να μου βαρά γυριστές κλωτσιές ο Chuck Norris); Έχω και άλλα… ΠΟΛΛΑ άλλα…

  Και να δεις που με το που “θα κουμπώσουμε” το νέο theme, όταν είναι έτοιμο, θα δείχνει ροζ και αντί για λογότυπο θα έχει ένα ΜικροΜουΠόνυ…

 • Anonymous

  Το “ODY” πάντα με μικρά γραμματάκια. “ody”. Είμαι μικρός, πεζός και ταπεινός. :-D

  Κατά τα άλλα, ίσα ρε… Αρχάριος με μηδενικές γνώσεις και χρειάστηκα 2 μερούλες για να στήσω “αυτό που φαίνεται εδώ” (με τα όποια, χίλια-μύρια προβλήματα του). Εσύ κλείνεις το τρίμηνο για το νέο theme, και το γελοίο είναι πως ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΕΤΟΙΜΟ το καταραμένο εδώ και 1 1/2 μήνα, και μας μένουν “τα ψιλοπράματα” (ξέρω, ξέρω, “αυτά είναι που σε παιδεύουν πάντα” – και έχεις δίκιο). Τουλάχιστον, αξίζει – και “σε κράζω” και από εδώ, για να… έχεις και την πίεση “του κόσμου”!

  Άειντε! Πίσω στο δωμάτιο με τις αιμοβόρες μαϊμούδες, να βάλεις τις τελευταίες πινελιές! Αλλιώς, δεν έχει φαί και νερό και σήμερα! Και αν είσαι καλό παιδί, θα σε αφήσουμε να πας και στην τουαλέτα!

 • Anonymous

  Για το “από τα καλύτερα παιδιά”, δεν ξέρω – εσείς κρίνετε. Για το “έχω ένα πραγματικό πΕδιο γκαντεμιάς γύρω μου”, ναι, εγγυημένο. Και ναι, ίσως το παρατράβηξα με το post, αλλά στην περίοδο που διανύουμε, σκέφτηκα πως θα είχε τη φάση του να δείξω στους φίλους μας πως, τελικά, “υπάρχουν και χειρότερα”.

  Ανέφερα πως είμαι, πια, και άνεργος (εδώ και, περίπου, 2 μήνες), δίχως να βλέπω πουθενά να ζητάνε συντάκτες – με ειδίκευση σε τεχνολογικά θέματα; Spread the word, μπας και γίνει πιο γνωστό το unregistered, να βγάλουμε κανένα έσοδο από τις διαφημισούλες (μην αρχίσετε όμως τα μαζικά κλικ “για να μας βοηθήσετε” και μας πετάξει έξω η Google, μας έχει δώσει 5 ολόκληρα ευρώ εδώ και 1 χρόνο!).

 • Anonymous

  Χμμμ… “Κάρμα”, ε; Στην προηγούμενη ζωή μου πρέπει να ήμουν ο Χίτλερ… :-D

 • Βρηκα επιελους εναν συναδερφο γκαντεμι :P 
  Μια σχεδον απο τα ιδια μολις γυρισα απο τις διακοπες

  Αλλαγη template λογο bugs απο το blogger
  Προβλημα με τις αναρτισεις 
  Διακοπες ρευματος και υδρωτας ποταμι 
  Και φυσικα τακτικα δρομολογια στο WC λογο δηλητηριασης :(

 • Anonymous

  Άστα, και ειδικά για “τα δρομολόγια στο WC” έχω… κάρτα απεριορίστων. Λες και είχα εκ γενετής χρόνια δηλητηρίαση… :-|

  |

 • Skylik8

  ody / phoat Μην μασάτε ! και ροζ [ αντρικό ] να  είναι το theme 
  χ)

   εμ με το μικρο πόνυ? και να μας την πέφτουν τα κουνουπια που έφυγαν 
     από τον Μαραθώνα και μετοίκησαν οικογενειακώς στην πόλη, ο έμπολα, 
  le Turk, οι κώδικες που δεν συνεργάζονται …. , (θα μπορούσα να παραβάλλω 
  κι άλλα) όλα αυτά είναι το αλατοπίπερο της ζωής ,βεβαίως ..  
  βεβαίως χχ),
  που σε ψήνουν, σε τσιμεντώνουν, κάνουν τον chuck norris να ζηλεύει και τον
  Macgyver να σε θαυμάζει. Έμειναν λίγες ώρες ακόμα πριν τελειώσει η μέρα ..
   είναι ακόμα καλοκαίρι που να με πάρει. Θα πάω μια βόλτα .
  Κι όπως είπαμε. Νο?

 • Skylik8

  ody / phoat Μην μασάτε ! και ροζ [ αντρικό ] να  είναι το theme 
  χ)

   εμ με το μικρο πόνυ? και να μας την πέφτουν τα κουνουπια που έφυγαν 
     από τον Μαραθώνα και μετοίκησαν οικογενειακώς στην πόλη, ο έμπολα, 
  le Turk, οι κώδικες που δεν συνεργάζονται …. , (θα μπορούσα να παραβάλλω 
  κι άλλα) όλα αυτά είναι το αλατοπίπερο της ζωής ,βεβαίως ..  
  βεβαίως χχ),
  που σε ψήνουν, σε τσιμεντώνουν, κάνουν τον chuck norris να ζηλεύει και τον
  Macgyver να σε θαυμάζει. Έμειναν λίγες ώρες ακόμα πριν τελειώσει η μέρα ..
   είναι ακόμα καλοκαίρι που να με πάρει. Θα πάω μια βόλτα .
  Κι όπως είπαμε. Νο?