Επιστήμονες δημιούργησαν λειτουργικό “νευρωνικό” υπολογιστή

Μπορεί να φαίνεται περίεργο σε (όσους από) εμάς που διαθέτουμε ένα όργανο, γνωστό ως εγκέφαλο, μα κάποια πλάσματα δεν έχουν ανάγκη για κάτι τέτοιο. Αντίθετα, είναι εξοπλισμένα με αυτό που θα λέγαμε “απλοποιημένες” εκδοχές του, μικρά δίκτυα νευρώνων που λειτουργούν με βάσει τα ένστικτα. Είναι “αισθητή” τροφή προς κάποιο σημείο; Ο οργανισμός “παίρνει εντολή” από το δίκτυο νευρώνων και κινείται προς εκεί. Είναι “αισθητή” μια απειλή; Το αντίστροφο. Και τώρα, επιστήμονες από το Caltech κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν τέτοιο απλοϊκό “εγκέφαλο” τεχνητά, χρησιμοποιώντας τον ως απλό υπολογιστή!

Η έρευνα ολοκληρώθηκε από την Lulu Qian, υπό τον βασικό ερευνητή Erik Winfree, συνθέτωντας μόρια DNA σε δομές βιο-μηχανικών κυκλωμάτων. Οργανώνοντας (sequencing) τις 4 βάσεις του γενετικού μας κώδικα με συγκεκριμένο τρόπο, μπόρεσαν να “προγραμματίσουν” τον “τεχνητό εγκέφαλο” ώστε να αντιδρά διαφορετικά ανάλογα με ερεθίσματα που δεχόταν.

Όπως καταλαβαίνετε, οι πρακτικές εφαρμογές του επιτεύγματος είναι άπειρες – τέτοια “κυκλώματα” μπορούν να αντικαταστήσουν τα… “παραδοσιακά” ηλεκτρονικά κυκλώματα που χρησιμοποιούνται σχεδόν οπουδήποτε και, αντίστοιχα, όσο αυξάνεται η πολυπλοκότητα τους να αναλαμβάνουν και πολυπλοκότερες εργασίες.

Μέχρι, φυσικά, να μας χτυπήσει ο Terminator την πόρτα για να μας ρωτήσει πότε είδαμε τελευταία φορά τον John Connor.

Source:

Researchers, led by Lulu Qian, strung together DNA molecules to create bio-mechanical circuits. By sequencing the four bases of our genetic code in a particular way, they were able to program it to respond differently to various inputs.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.