Diablo 3: Μόνιμο DRM, μικροσυναλλαγές και κανένα Mod

Ω, Blizzard, και εμείς σε αγαπάμε. Ευχαριστούμε που μας σκέφτεσαι… Μετά από τόσα και τόσα χρόνια αναμονής για το Diablo 3, και ενώ η μεγάλη εταιρεία του PC gaming “άρμεγε” το World of Warcraft, αποφάσισε να μας δώσει τον τίτλο που περιμέναμε. Μόνο που, μέχρι τελικά να τον πάρουμε στα χέρια μας, φαίνεται πως θα πρέπει να κάνουμε πολλές… ας πούμε υποχωρήσεις.

Πρώτα ήταν “το στυλάκι” του, για το οποίο ουκ ολίγοι έκραξαν τη Βlizzard – αναγκάζοντας την να επιστρέψει στα γραφεία της και να ανασχεδιάσει τα γραφικά του. Οι πρώτες εικόνες και video που είχαν κυκλοφορήσει, κατά την αποκάλυψη του, έμοιαζαν πολύ φωτεινές, σχεδόν “καρτουνίστικες”, για ένα παιχνίδι που κατά τα άλλα, και-καλά “αντιμετωπίζει σοβαρά” το θέμα του. Και το θέμα του είναι η κυριαρχία δαιμονικών δυνάμεων επί της γης.

Τώρα, νέα μαντάτα έρχονται έχοντας το ίδιο αποτέλεσμα με το να μας κοπανούν στο κεφάλι με σκουριασμένο θερμοσίφωνα, και προέρχονται απευθείας από το στοματάκι της Blizzard – όσο, τέλος πάντων, μπορεί να έχει “στοματάκι” μια εταιρεία.

Always-on DRM

Όπως και το Starcraft 2, έτσι και το επερχόμενο Diablo 3 θα απαιτεί σύνδεση με το Internet για τη λειτουργία του. Μόνιμη. Και για το single player. Κλάψτε. Η δικαιολογία της Blizzard; “Ο κόσμος του gaming δεν είναι ο ίδιος με τότε που κυκλοφόρησε το Diablo 2″… Ναι, τότε δεν υπήρχε πειρατεία, και στις σελίδες του Pixel δεν βλέπαμε διαφημίσεις “ντον’τ κόπυ δατ φλόπυ”… Όοοοοχι… Σημερινό φαινόμενο είναι αυτό. Ψιτ, Blizz; Θέλει κάτι να σου πει κάποιος Εγκέφαλος…

No Mods

Εντάξει, τα προηγούμενα Diablo δεν είχαν και πολλά mods – αλλά το DotA του Warcraft III κατέληξε να είναι δημοφιλέστερο από τον ίδιο τον τίτλο της Blizzard! Επιπλέον, το Starcraft 2 ήρθε εξαρχής “ανοιχτό”, και πολλοί έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός για να δημιουργήσουν μοναδικά mods. Όχι και στο Diablo 3, το οποίο όχι μόνο δεν θα έχει υποστήριξη mods, αλλά η Blizzard φρόντισε από τώρα να ξεκαθαρίσει πως… απαγορεύονται δια ροπάλου! Ναι, ναι: θα αναφέρεται ρητά, ακόμη και στην άδεια χρήσης, πως απαγορεύεται αυστηρά η παραμικρή τροποποίηση του τίτλου! Thanks, και πάλι, Blizzard. We love you ρε! Αλήθεια! (Θίλβερθτοουν)…

Μικροσυναλλαγές

Και ναι, το Diablo 3 θα διαθέτει και έναν “οίκο πληστηριασμών”, ή κάτι παραπλήσιο, μέσω του οποίου οι παίκτες θα μπορούν να αγοράζουν και πουλούν αντικείμενα του παιχνιδιού για πραγματικότατα χρήματα. Αυτό, θεωρητικά, δεν είναι κακό – είναι ένας τρόπος να ανταλλάζουν αντικείμενα μεταξύ τους οι παίκτες, σε ένα κατά τα άλλα, στις παλαιότερες εκδοχές του, single player παιχνίδι. Ο,τι πρέπει αν “σου λείπει ένα από τα πέντε κομμάτια μιας πανοπλίας” που έχει κάποιος άλλος. Η ίδια η Blizzard, για να κρατήσει δίκαιη την όλη φάση, δεν θα συμμετέχει με πωλήσεις αντικειμένων – δεν είναι, δηλαδή, ένας ακόμη τρόπος να έχει έσοδα “αρμέγοντας” τον τίτλο, όπως η νέα μόδα των free to play τίτλων. Θεωρητικά.

Πρακτικά, αναφέρει υποτονικά και σφυρίζοντας αδιάφορα πως, εντάξει, για να έχει κανείς πρόσβαση σε αυτό το σημείο “αγοραπωλησιών”, θα πρέπει να καταβάλλει κάποιο αντίτιμο. Καθώς και πως η Blizzard θα κρατά ένα μικρό μερίδιο από κάθε συναλλαγή – ένα είδος “φόρου”, βρε παιδί μου, για την υπηρεσία της.

Ody's thoughts

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εκεί που το περίμενα πώς και πώς, το Diablo 3 “με χάνει” όλο και περισσότερο. Δείχνει να έχει χάσει κομμάτι από τον χαρακτήρα του, και κυκλοφορεί σε μια εποχή που, ευτυχώς, υπάρχει τεράστιο… απόθεμα πραγματικά κορυφαίων τίτλων. Αν η Blizzard συνεχίζει να κάνει τέτοιες κινήσεις, που προσωπικά χαρακτηρίζω “αντι-χρηστικές”, μάλλον θα “διώξει” αρκετούς από τον τίτλο. Από την άλλη, βέβαια… Diablo είναι αυτό – και όσο και αν (δεν) μας αρέσει, η επιτυχία του είναι εγγυημένη.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.