Blizzard: “Μα, γιατί παραπονιέστε που το Diablo 3 έχει υποχρεωτικό online; Ε; Γιατί;”

Σε συνέντευξη του στο MTV.com, ο Senior Producer του Diablo 3, Alex Mayberry, ανέφερε πως δεν μπορεί να καταλάβει γιατί άρχισε ο κόσμος να παραπονιέται μετά την ανακοίνωση της Blizzard πως το Diablo 3 θα απαιτεί σύνδεση με το Internet ακόμη και για το single player κομμάτι του. Εν συντομία, ο κ. Mayberry αναφέρει πως ο λόγος αυτής της προϋπόθεσης δεν είναι το DRM και η προστασία, μα το ότι δεν ήθελαν να παράσχουν ένα “διαφορετικό μονοπάτι” στους χρήστες. Βλέπετε, το σχέδιο της Blizzard είναι να παράσχει μια ενιαία εμπειρία. Και καλά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν μεγάλο πρόβλημα αν το Diablo 3 είχε ξεχωριστό single player και multiplayer κομμάτι. Τι θα γινόταν αν κάποιος που έπαιζε single player αποφάσιζε να παίξει με άλλους παίκτες online; Τότε θα έπρεπε ή “να ξεκινήσει ένα νέο χαρακτήρα”, ή “να φέρει αυτόν που ήδη είχε στο single player στο multiplayer κομμάτι”. Μόνο που το δεύτερο θα διευκόλυνε όσους ήθελαν να “κλέψουν” στο παιχνίδι: θα μπορούσαν, π.χ., να “τροποποιήσουν” το χαρακτήρα τους (οι “πιο ψαγμένοι”) ώστε να έχει δυνατότερα όπλα κ.λπ. κ.λπ., αποκτώντας πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων. Και έτσι, η Blizzard αποφάσισε πως οι χαρακτήρες στο Diablo 3 θα αποθηκεύονται αποκλειστικά και μόνο στους servers της, όπου έχει έλεγχο – και άρα, ακόμη και στο single player, ο χαρακτήρας “θα φορτώνεται” από εκεί. Τέρμα το offline.

Δε πρόμπλεμ ιζ…

Αυτό που δείχνει να μην καταλαβαίνει ο κ. Mayberry (αλλά που στην πραγματικότητα προφανώς γνωρίζει – και δεν δίνει… δεκαράκι για αυτό) είναι πως πολλοί ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να παίξουν με την προσέγγιση της Blizzard. Ποιοί; Λαμπρό παράδειγμα: εγώ, εδώ και τώρα. Όπως ανέφερα σε προηγούμενο post, βρίσκομαι σε διακοπές, με laptop και σύνδεση GPRS. Ναι, μπορώ “να μπω στο Internet”, αλλά με παίδεμα, κόπο και ταχύτητες 3-4 kilobytes. Στην καλύτερη. Μαζί μου έχω κάποια παιχνίδια. Όλα single player. Σύμφωνα με τις προσταγές της Blizzard, σε περίπου ένα χρονάκο, δεν θα μπορώ να έχω ανάμεσα τους το Diablo 3. Γιατί, απλά, “δεν θα μπορώ”: δεν έχω αξιόπιστο και γρήγορο Internet. Δεν είναι πως δεν θέλω. Είναι, απλά, πως “δεν μπορώ”. Δεν είναι εφικτό. Δεν γίνεται, βρε παιδί μου! Και δεν είμαι ο μόνος.

Στατιστικές δείχνουν πως στην Αμερική, μια από τις βασικότερες αγορές της Blizzard, ένα 20% με 30% των κατοίκων δεν μπορεί καν να αποκτήσει σύνδεση προς το Internet – όχι απλά “γρήγορη” ή “αξιόπιστη”, αλλά, πως λέμε, “καθόλου”; Έτσι ένα πράγμα. Εκτός, βέβαια, αν μιλάμε για συνδέσεις σαν αυτή που χρησιμοποιώ τώρα εγώ – GPRS. Περίπου ένα 10% έχει προβληματική σύνδεση. Αυτό αθροίζεται σε ένα 30% με 40% ατόμων που, και να ήθελαν, δεν-θα-μπορούν να αγοράσουν τον τίτλο της Blizzard, αφού, απλά, “δεν θα τους δουλεύει”. Είναι σαν ένας κάτοχος Playstation 3 να αγοράζει το Halo: Reach. Δεν-δουλεύει. The end. Άρα, γιατί “να τα σκάσει” στην Blizzard;

Ούμπι-ούμπι, είσαι εδώ;

Αντίστοιχη προσέγγιση ακολουθεί, βέβαια, και η Ubisoft, με το always-on στους τελευταίους της τίτλους (Assassin’s Creed 2 κ.ά.), που σύμφωνα με την ίδια είναι “πάρα πολύ επιτυχημένη”. Ο κ. Mayberry διευκρίνισε πως η περίπτωση της Blizzard είναι διαφορετική, αφού στη δική της περίπτωση, η κίνηση της δεν γίνεται “για λόγους DRM”, δηλαδή “προστασίας”, “κλειδώματος”, “λύσης κατά της πειρατείας”, μα επειδή “έτσι είναι καλύτερα”. Και ήδη πολλά… πρόβατα στο Internet αναμασούν τα λόγια του.

Βρε στόκοι, ο λόγος για τον οποίο παραπονιέμαι και εγώ, και όλοι οι ομοίως σκεπτόμενοι για το “online DRM” δεν είναι “επειδή ήμαστε υπέρ της πειρατείας” μα ακριβώς διότι εξαιτίας του δεν-μπορούμε-να-παίζουμε-τα-συγκεκριμένα-παιχνίδια-όταν-δεν-υπάρχει-σύνδεση! Δεν έχει σημασία αν είναι θέμα DRM, τεχνικό, οτιδήποτε. Αυτό που μας νοιάζει είναι, απλά, το “να μας δουλεύει το παιχνίδι”.

Αρκετοί παρουσιάζουν ως επιχείρημα το “γιατί δεν παραπονιέστε τότε και για το World of Warcraft”. Μα, διότι αυτό, βρε βόδια, είναι MMO. Είναι εξαρχής σχεδιασμένο για να παίζεται “από πολλούς παίκτες”. Ένα single player παιχνίδι, που είναι σχεδιασμένο για να παίζεται από έναν παίκτη, για ποιόν καταραμένο λόγο να χρειάζεται “σύνδεση στο Internet”; Ειδικά αν κάποιος ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το single player κομμάτι του, και δεν σκοπεύει ποτέ να ασχοληθεί με το multiplayer;

Όλα έχουν να κάνουν με τα πόδια

Να το θέσω διαφορετικά, μπας και το καταλάβει όποιος από αυτούς τους στόκους πέσει σε αυτό το ποστάκι: η κίνηση της Blizzard είναι ακριβώς η ίδια με το να σε υποχρεώνει να συμμετάσχεις σε… ομαδικό όργιο, ακόμη και αν δεν σκοπεύεις “να κάνεις κάτι με κάποιον άλλο”. Τέρμα το σεξ τετ-α-τετ στο δωμάτιο σου. Όχι, τι πράγματα είναι αυτά, ζούμε σε μια δικτυωμένη, “social” κοινωνία! Ιδιωτικότητα; Τι αηδίες, τι μπανάλ… Αν δεν βγεις τσίτσιδος σε δημόσια θέα, πώς μπορείς να διασκεδάσεις; Εντάξει, βρε αδερφέ, το καταλαβαίνουμε πως δεν σου αρέσει να συμμετέχεις σε όργια και το σεξ σου να συμπεριλαμβάνει περισσότερα από 4 πόδια, αλλά, εντάξει, σε σεβόμαστε και εσένα, και θα σου στήσουμε ένα ντιβάνι για εσένα και το έτερον ήμισυ ανάμεσα στους υπόλοιπους που θα πετάνε τα μάτια τους έξω. Μπες και εσύ στην παρέα, ακόμη και αν είσαι μόνος σου. Μην μας μιλάς, δεν θα σου μιλάμε.

Ευχαριστούμε Blizzard που μας σκέφτεσαι. Ναι, είμαστε σίγουροι πως η κίνηση σου δεν έχει να κάνει με την πειρατεία – εννοείται πως είναι DRM το “να μην μπορείς να παίξεις offline” και “ένα κομμάτι του παιχνιδιού να βρίσκεται στους servers της εταιρείας” – ακόμη και αν δεν το ονομάζει “προστασία” η εταιρεία, είναι, αφού οι πειρατές θα πρέπει να βρουν τρόπο να αναπλάσουν το συγκεκριμένο κομμάτι “τοπικά”. Όπως ήμαστε σίγουροι πως δεν είναι θέμα χρημάτων, ω, όχι, έχει να κάνει αποκλειστικά με το τι βολεύει τους gamers.

Για αυτό ακριβώς και τα Diablo 1 και 2 δεν είχαν offline single player, και για αυτό πάτωσαν. Ω, κάτσε! Είχαν! Και δεν πάτωσαν! Σε αυτό, ο κ. Alex Mayberry παρουσιάζει ως ανταπάντηση το “δεν είμαστε πια στο 1999”. Φυσικά, έχει δίκιο! Ποιος παίζει Tetris σήμερα; Pac-Man; Μα, υπάρχουν σήμερα καλά single player παιχνίδια, που να έχουν και multiplayer κομμάτι, και να αρέσουν στους gamers; Ούτε ένα!

ΓκούχουΛΕΤΕΒΛΑΚΕΙΕΣγκούχου

…εκτός, ίσως, του Uncharted 2 που παίζω τώρα, και ντροπιάζει ό,τι άλλο έχω δει. Και του προηγούμενου Uncharted. Και των εκατοντάδων offline single player τίτλων που κυκλοφορούν κάθε χρόνο. Αλλά, είμαι σίγουρος, στο παράλληλο σύμπαν που ζει ο κ. Mayberry, δεν υπάρχει ούτε ένα καλό single player παιχνίδι που να παίζεται offline. Εκεί, όλοι έχουμε always-on, ταχύτατες και σταθερές συνδέσεις, εμφυτευμένες στο σώμα μας όταν γενιόμαστε, ώστε να λειτουργούν παντού και πάντα, με όλες τις συσκευές μας. Και έχουμε και ουρές, και κέρατα, και φωσφορίζουμε τα βράδια. Εδώ είναι το θέμα τι γίνεται. Στο δικό μας σύμπαν.

Εδώ, απλά, δεν θα έχουμε Diablo 3. Αν θυμάμαι καλά, σε ένα-δυο μηνάκια κυκλοφορεί το παραπλήσιο Torchlight. Θα λειτουργεί και offline, σε single player. Θα έχει περίπου το μισό κόστος. Μάλλον, όμως, με απατά η μνήμη μου. Καταραμένη μνήμη… Με έχεις φλομώσει στο κέρατο…

Source:

One of the reasons the online-only decision upset fans was because it was believed limiting piracy was the rationale. Other companies, like Ubisoft and Capcom, have implemented strict digital rights management (DRM) rules about keeping even single-player games connected online. Was this the case for Blizzard? Bridenbecker says not at all.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • Με τετοιες μαλακια ιδεες που κατεβαζουν και πληττουν τους χρηστες που διατιθενται να πληρωσουν, η πειρατια τους αξιζει και με το παραπανω.

 • Anonymous

  Αυτό έχουν ήδη αρχίσει να το λένε πολλοί: αν είναι να αγοράσεις ένα παιχνίδι και να ΜΗΝ σου δουλεύει (επειδή απαιτεί σταθερή και γρήγορη σύνδεση που ΔΕΝ έχεις), ή να κατεβάσεις μια πειρατική κόπια που, για δες πλάκα, θα σου δουλεύει όπου και αν είσαι… Τι θα προτιμήσεις; Να πάρεις κάτι “άχρηστο”, ή να… κλέψεις κάτι “χρήσιμο”;

  Δεν θα πάρω θέση στο δίλημα. Απλά θα αναφέρω και πάλι πως “αν θέλεις να είσαι νόμιμος και ΔΕΝ έχεις γρήγορη και σταθερή σύνδεση, απλά, πρέπει να ξεχάσεις το Diablo 3”.

  Κρίμα. Και ήμουν έτοιμος να το προπαραγγείλω. Αντίο Diablo 3.

 • Eirinaios

   Την γκρίνια εγώ δεν την καταλαβαίνω,η εταιρία αποφάσισε να το κάνει release το game έτσι.ΆΜΑ πατώσει γιατί όποιος δεν έχει σταθερή σύνδεση δεν θα μπορεί να το παίξει είναι δικό τους πρόβλημα αν πατώσουν.Είναι σαν ένας που δεν έχει x-box ή PS3 να παραπονιέται γιατί η εταιρία δεν το βγάζει σε PC!.Ή οταν οι απαιτήσεις ενός game ανεβαίνουν σε ένα update και αυτοί με παλιά Pc δεν μπορούν να το παίξουν πλέον..Είναι ενα addition στα requirements το internet για το d3.ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ!

 • Anonymous

   Δεν πάει ακριβώς έτσι. Δεν σου λένε “βγάζουμε ένα παιχνίδι για μια πλατφόρμα που δεν έχεις”, μα “βγάζουμε ένα single player κομμάτι για την πλατφόρμα που έχεις, μα το κάναμε να λειτουργεί σαν multiplayer, ουσιαστικά για λόγους `κλειδώματος` μα το `καμουφλάρουμε` για να μοιάζει με κάτι άλλο”. Τι τον νοιάζει τον χρήστη που θέλει να παίζει ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ το online;

 • Eirinaios

   Μα σου λέει η επιλογή να μπεις single player υπάρχει..Το οτι θα επρεπε να έχει single player ξεχωριστό απο το multi,Δηλαδη αμα έκανες ένα char στο single να μην μπορείς με το ίδιο να μπεις στο multi και τούμπαλην,ναι σε αυτο συμφωνώ.Αλλα μου φένεται ένας πολυ έξυπνος τρόπος να εμποδίσουν το αντιγραμμένο και την πειρατεια και δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό.Γιατί ειδικά στην ελλάδα όλα σε μουσική και gaming τα θέλουμε να μας τα παρέχουνε τσαμπέ ολέ οι εταιρίες και η καλλιτέχνες.Επίσεις το στηρίζω αυτό γιατί το d3 θα είναι κατι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με το συνηθισμένο rpg ή το κλασσικό mmo αλλά κάτι καινούργιο και καλά κάνει και σου λέει,θες να το παίξεις; πληρωσε!..και οπως ειπα πριν το αν έπρεπε να βγάλει και ξεχωριστό single player mode ειναι δικό τους πρόβλημα και άμα τους βγει σε κακό δική τους επιλογή είναι…

 • Anonymous

  Ναι βρε συ, μα δεν παραπονέθηκε κανείς πως “δεν έχει single player” μα πως δεν έχει πραγματικό, ΑΥΤΟΝΟΜΟ “single player”, όπως ΚΑΘΕ άλλο “single player” παιχνίδι μέχρι σήμερα, στην ιστορία του ever – και, το σημαντικότερο, πως μας κοροϊδεύουν και κατάμουτρα πως “δεν γινόταν αλλιώς”. Αν έλεγαν από την αρχή “το κάναμε έτσι για να μην το αντιγράφετε” θα έλεγα “ΟΚ, είναι ντόμπροι και σωστοί”. Π.χ. η Valve, που κάνει παραπλήσιες κινήσεις, ποτέ δεν ισχυρίστηκε πως τις κάνει “διότι δεν γινόταν αλλιώς”.

  Το πρόβλημα μου λοιπόν δεν είναι πως “έβγαλαν το single player από το Diablo”, μα πως, αν το δεις αντικειμενικά, “δεν θα μπορώ να παίξω single player Diablo όποτε δεν έχω σύνδεση για λόγους DRM”. “Κλειδώματος”. “Προστασίας”. Πές-το-όπως-θέλεις.

  Και ένα πρόβλημα με όλα αυτά είναι πως έχουν και περιορισμένη διάρκεια ζωής. Παράδειγμα: έχω δίπλα μου ΟΛΑ τα “κουτιά” του Guild Wars. Δεν πρόλαβα να παίξω όλες τις campaigns, και τώρα που θα βγει το Guild Wars 2, το πιθανότερο είναι πως θα σταματήσει η υποστήριξη και έτσι πάλι δεν θα μπορέσω να το κάνω. Και έτσι, θα έχω 4 άχρηστα κουτιά, 4 τίτλους “που πλήρωσα μα δεν μπορώ να παίξω πια”, επειδή η εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει να τους υποστηρίζει. Για αυτό ακριβώς συνήθως ΔΕΝ παίζω MMOs και multiplayer-που-βασίζεται-σε-servers, διότι όταν “αγοράζω ένα παιχνίδι” θέλω να νιώθω πως ΑΓΟΡΑΣΑ ένα παιχνίδι. Πως μου “ανοίκει”, με την έννοια πως “θα το έχω να το παίξω όποτε και όπως θέλω”. Ακριβώς όπως όταν αγοράζεις ένα μαξιλάρι, δεν σου λένε πως “θα λείξει σε 3 χρόνια”. Αν το… προσέχεις, μπορείς να κοιμάσαι σε αυτό όλη τη ζωή σου.

  Η διαφορά λοιπόν του Diablo III με το Guild Wars είναι πως το δεύτερο είναι ένα MMO. ΕΙΧΕ λόγο “να είναι online”. Χωρίς αυτό, θα άλλαζε η ίδια η φύση, η λογική του. Αγοράζοντας το αποδέχτηκα, λοιπόν, πως δεν αγόραζα “αυτόνομο παιχνίδι” αλλά “συνδρομητική υπηρεσία παιχνιδιού”. Το Diablo III, όμως, είναι single player. Από τη στιγμή που δεν παίζεις με άλλους, και θέλεις να το αντιμετωπίσεις απλά ως “είμαι εγώ και 10.000.000 αντίπαλοι που θα σφάξω με το ποντίκι μου”, ΠΟΥ “κολλάει” το “χρειάζεται Internet”; Αποκλειστικά στο θέμα της προστασίας.

  Και έτσι, εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε την… “προστασία” της Blizzard. Να αγοράσουμε ένα παιχνίδι που όταν (αν) αποφασίσει η Blizzard να σταματήσει να το υποστηρίζει, θα σταματήσει και να δουλεύει σε εμάς. Το Diablo 2, αν δεν απατώμαι, “συνεχίζει να παίζει” για εκατομμύρια gamers ανά τον πλανήτη.

 • Αυτο που ολοι κλαιγονται για την πειρατεια μου τη δινει στα νευρα!
  Ρε φιλε για να κατεβαζουν ολοι πειρατικα σημαινει οτι για καποιο λογο δεν μπορουν να αγορασουν τα παιχνιδια σου!
  Δε λεω μπορει να υπαρχουν αυτοι που παντα θα προτιμουν το τσαμπα αλλα η πλειοψηφια ειναι ατομα που δε θα τα πειραζε να αγοραζε αυθεντικα τα παιχνιδια σε καλες τιμες και αν προσφεραν περισσοτερα πραγματα απο την κρακαρισμενη εκδοση τους!
  Μην καθονται ολοι και βριζουν την πειρατεια ενω κοστολογουν τα παιχνιδια 60 ευρω στο πισι και 80 στις κονσολες και online mode απο πανω!

 • Πολυ ωραιο αρθρο φιλε! Μπραβο σου!
   

 • Anonymous

  Οι Archive που κοπανάνε από τα ακουστικά με προστάζουν να σου πω “ευχαριστώ”… :-D

 • Bluewire

  Apogohteutika, etsi mou erxetai na mhn to agorasw.1on giati mporei na mhn exw panta syndesh sto internet mias kai den jerw ti mou jhmerwnei aurio kai mporw na plhrwnw th syndesh alla kai epeidh kapote mporei na stamathsei h yposthrijh kai na meinw me to dvd tou diablo 3 sto xeri mias kai den tha yparxei o server tous.

 • Σκοτεινος Επισκεπτης

  ti xazomares einai autes pou kathosaste kai lete more?poios dn exei aksiopisto kai grigoro internet?to na vreis mia etairia pou sou parexei tin ipiresia einai toso eukolo oso kai to na vreis oplo stin mauri agora.ektos vevaia kai an eisai kanas mpastounovlaxos se kana koutsoxori,terma theou.kai dn nomizo o sigkekrimenos na ton apasxolei to zitima tou na paixei diablo.syn tou oti to internet einai ftino kai prosvasimo se oles tis takseis.opote stamatiste tin gkrinia kai vreite alles dikaiologies.oso gia tous servers pou vlepo sto parapano post:filos,an thes rikse mia matia stous servers tou diablo 2.akoma leitourgoun apla kaneis den paizei pleon.alla leitourgoun.meta tosa xronia.telos.

 • ducklord

  1. Μένω στην Πεύκη., 5 λεπτά από Κηφισιά, δίπλα από Μαρούσι. Και αυτό σημαίνει πως ΔΕΝ έχω καλή, γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση, όπως και πάρα πολλοί στην περιοχή. Μάθε πώς δουλεύουν οι συνδέσεις DSL και θα δεις πως όποιος δεν βρίσκεται σε απόσταση μέχρι 2 χιλιόμετρα από το κοντινότερο του κέντρο του ΟΤΕ, έκανε την τύχη του.

  2. Σοβαρά; Για αυτό τόσες εκατοντάδες χιλιάδες έκαναν “επίθεση” στους servers της Blizzard με το που βγήκε το Diablo 3 και δεν μπορούσαν να παίξουν; Για αυτό ακόμα φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα “υπερφόρτωσης” σε αυτούς; Ερώτηση κρίσεως : αν ΔΕΝ υπήρχε η ανάγκη σύνδεσης σε server, θα μπορούσαν, τουλάχιστον, να παίξουν το single player κομμάτι ενός παιχνιδιού που αγόρασαν νομιμότατα (και που, άρα, έχουν ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να παίξουν); Ή να σου θυμίσω το φιάσκο της Ubisoft με το αντίστοιχο DRM της με το Assassin’s Creed 2;

  3. Τελικό παράδειγμα; Η Microsoft με το Zune. Προφανώς δεν γνωρίζεις πως παλαιότερα είχε κλείσει το δικό της αντίστοιχο του iTunes, λέγοντας ένα μεγαλοπρεπές “fuck you” σε όποιον είχε αγοράσει νομιμότατα μουσική από αυτό – και που, πια, δεν θα μπορούσε αν πάθαινε κάτι η συσκευή του να την ξανακατεβάσει. Ταυτόχρονα, όμως, τα κομμάτια ήταν “κλειδωμένα”, και έτσι δεν υπήρχε και τρόπος backup τους. Και έτσι… “Αντίο νομιμότατα αγορασμένη μουσικούλα”.

  Χώνεψε πως όλα αυτά γίνονται για το συμφέρον των εταιρειών, και όχι το δικό μας. Γιατί, λοιπόν, να μην κραυγάζουμε ως καταναλωτές όταν μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα; Δεν είπα “να μην κάνουν το Diablo 3 να απαιτεί online”. Είπα “να έχουν το θάρρος να παραδεχτούν πως έγινε για λόγους προστασίας”, και όχι να μας λένε πως “το έκαναν για εμάς”. Αν το έκαναν, ΔΕΝ θα έγραφα όσα έγραψα. Τώρα, είτε πάρω το Diablo 3 και παίξω μόνος μου offline, είτε online… Ποια η διαφορά; Καμία. Άρα, “τι έκαναν για εμένα”; Τίποτα. Πλην του ότι έχωσαν το μισό παιχνίδι στο δίκτυο και το έκαναν να εξαρτάται από τη σύνδεση μου, και σίγουρα όχι “για χάρη μου” μα ως εναλλακτικό τρόπο “κλειδώματος” του.

  Εκτός αυτών, “έκαψες” εντελώς το παράδειγμα που ανέφερα. Πες πως έχεις τα παιχνίδια σου στο laptop σου και πηγαίνεις ένα ταξίδι. Και είναι όλα “σαν το Diablo III”. Ή θα πρέπει να αγοράσεις mobile σύνδεση απλά για να μπορείς να παίξεις (ενώ, κατά τα άλλα, μέχρι τότε έκανες μια χαρά τη δουλειά σου με WiFi) ή “να τη βγάλεις με πασιέντζα”. Και τι γίνεται αν είσαι σε περιοχή που δεν υπάρχει καλό αξιόπιστο 3G; Α, ξέχασα… Σου πουλάνε το παιχνίδι για να το χαίρεσαι μόνο από το σπίτι με τη γρήγορη σύνδεση σου. Το laptop υπάρχει αποκλειστικά για να έχουμε κάτι να κουβαλάμε και να πουλάμε μούρη πως “είμαστε geeks”, σωστά;

  Αν λοιπόν σου αρέσει όταν παίρνεις ένα παγωτό, να έρχεται δίπλα σου και ο περιπτεράς και να σου βάζει όρους στο πότε και πώς θα το φας, τι να σου πω… Μαγκιά σου. Θα μου επιτρέψεις να θέλω αυτά που αγοράζω να μπορώ να τα χρησιμοποιώ όποτε και όπως θέλω.

 • Bluewire

  Symfwnw apolyta me ton DuckLord.Osa eipe ekfrazoun kai thn dikh mou apopsh.

 • Ενας επισκεπτης

  Δεν μπορω παρα να συμφωνησω με το παραπανω κειμενο…Ειδικα την πρωτη μερα που πηγα να το τρεξω και εφαγα τα error 37 στην μαπα ημουν σχεδον ετοιμος να κατεβασω crack και αντε στα κομματια….αλλα δεν το κανα….Γιατι; Ενας θεος ξερει….

 • Bluewire

  Shmera…prin ligo,epaiza single player k me petaje ejw legontas mou oti oi servers einai full kai kanei queuing!An einai full emena giati me petaje enw epaiza?Kai leei oti to battlenet exei gia th stigmh problhma sta online painxidia kai pws tha to dior8wsoun syntoma.ELEOS!

 • AKHS

  Μην το ψαχνεις φιλαρακι η Blizzard την ειδε μονοπωλιο οπως η Microsoft…
  Μετα την επιτυχια του υπερτιμημενου World of Warcraft με τα καρτουνιστικα γραφικα την ψωνισε εντελως…

  Ολοι καταλαβαμε οτι η blizzard εβαλε υποχρεωτικο Online και στο Single player του Diablo 3 για να μην το Crackαρουν οι πειρατες. Τα υπολοιπα που λεει ο  Mayberry ειναι γιατι το παιζει τρελιτσα και πεταει φτηνες δικαιολογιες για να μην δειχνει ως “φασιστικη” η εταιρια του με αυτη την επιλογη της….

  Oμως πισω εχει η αχλαδα την ουρα οι πειρατες ετοιμαζουν Server emulator για το παιχνιδι απο οτι εμαθα….

  Οι Βlizzard εκανε μια τρυπα στο νερο και το μονο που καταφερε ειναι να εκνευρισει εκατομμυρια παικτες με το αθλιο Always Οnline DRM της…

 • AKHS

  Μην το ψαχνεις φιλαρακι η Blizzard την ειδε μονοπωλιο οπως η Microsoft…
  Μετα την επιτυχια του υπερτιμημενου World of Warcraft με τα καρτουνιστικα γραφικα την ψωνισε εντελως…

  Ολοι καταλαβαμε οτι η blizzard εβαλε υποχρεωτικο Online και στο Single player του Diablo 3 για να μην το Crackαρουν οι πειρατες. Τα υπολοιπα που λεει ο  Mayberry ειναι γιατι το παιζει τρελιτσα και πεταει φτηνες δικαιολογιες για να μην δειχνει ως “φασιστικη” η εταιρια του με αυτη την επιλογη της….

  Oμως πισω εχει η αχλαδα την ουρα οι πειρατες ετοιμαζουν Server emulator για το παιχνιδι απο οτι εμαθα….

  Οι Βlizzard εκανε μια τρυπα στο νερο και το μονο που καταφερε ειναι να εκνευρισει εκατομμυρια παικτες με το αθλιο Always Οnline DRM της…

 • Bluewire

  Paidia ta neura mou, akoma down einai o server.Agorasa ena paixnidi kai exw jenerwsei giati den mporw na to paijw!

 • Bluewire

  Paidia ta neura mou, akoma down einai o server.Agorasa ena paixnidi kai exw jenerwsei giati den mporw na to paijw!

 • Argy22kiousis

  ειναι απαραδεκτο αυτο το πραγμα,εχουμε ολη την καλη διαθεση να αγορασουμε το παιχνιδι αλλα μας σπρωχνουν στην πειρατεια…..δλδ εγω λογο οικονομικων λογων δεν εχω ιντερνετ σπιτι μου δεν παιζω diablo?????????????ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ

 • Argy22kiousis

  ειναι απαραδεκτο αυτο το πραγμα,εχουμε ολη την καλη διαθεση να αγορασουμε το παιχνιδι αλλα μας σπρωχνουν στην πειρατεια…..δλδ εγω λογο οικονομικων λογων δεν εχω ιντερνετ σπιτι μου δεν παιζω diablo?????????????ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ

 • Bluewire

  Kai auto kai oti den mporeis na exeis to xarakthra sou apo8hkeumeno sto sklhro sou gia na exeis backup.Einai stous servers.Kai ema8a oti hackarane pollous xarakthres kai stou sbhsane.Kai atoma pou eixan paei 50-60 level kai eixan ena swro pragmata sto stash ta exasan mia gia panta.Den einai aparadekto ki auto?Na exeis xasei toses wres apo th zwh sou ftiaxnontas to xarakthra sou kai na sou hackarei kapoios to log/smo kai na xaneis ta panta?H Blizzard ti exei na pei gia auto?

 • Karu_gtp

  Re den pate kala exwq ayto exw na pw!an apofasizan na to vgaloun offline single player kai to multi na prepei na dimiourgiseis kainourgio tha to krazate gt tha eprepe na anevazeis 2 iroes gia diaforetiko idos gaming!Min mpainete stin katigoria twn haters kai polu apla i etairia peire ayti tin apofasi to an einai swsti i lathos mexri twra an exaireseis to provlima me tous servers apo tous ingame gamers ta sxolia einai thetika!Ara afiste to pikrohola sxolia kai an exeis provlima re file me to internet yparxeis kai i tromeri anakalipsi polu legetai internet me stikaki afou to diablo den thelei kai kamia megali syndesi(me torrent anoixto na katevazei kai 2ara syndesi epaiza mia xara),ektos an zeis se kamia spilia pou to provlima sou den prepei na einai to diablo alla i koinonikotita sou!!!

 • ducklord

  Αν προσέξεις, το θέμα γράφτηκε ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ. Επιπλέον, αν το διαβάσεις – και δεν επικεντρωθείς στη συζήτηση που ακολούθησε – θα δεις πως το πρόβλημα μου ήταν με το ότι “μας λένε πως το online ΔΕΝ είναι για λόγους DRM”. Άντε, τώρα, μια βολτούλα σε όλα τα sites και περιοδικά που παρουσίασαν το παιχνίδι, και θα δεις πως τουλάχιστον στα μισά από αυτά παραδέχονται πως πρόκειται για λύση προστασίας του τίτλου.

  Το πρόβλημα μου, λοιπόν, δεν είναι με “τα κλειδώματα”, ΟΥΤΕ με το ότι “το Diablo III είναι online” – αντίθετα με τους υπόλοιπους. Είναι με το ότι μας λένε “δεν γινόταν αλλιώς, και το κάναμε για το δικό σας καλό”. Κατάλαβες;

  Πέρα από αυτά, ναι, προσωπικά “με χάλασε” που δεν μπορώ να παίξω Diablo III. Και εσύ που είσαι τόσο μάγκας και έχεις εκπληκτική σύνδεση. δώσε λίγη και σε εμάς. Θα επαναλάβω όσα είχα ξαναπεί, μπας και τα δεις αυτή τη φορά: όταν γράφτηκε αυτό το άρθρο, έμενα στη Ραφήνα – ήμουν διακοπές. Α-ΚΡΙ-ΒΩΣ δίπλα από την κεντρική της πλατεία. Να πληρώσω DSL για το μέρος όπου έμεινα δυο εβδομάδες και πηγαίνω περιστασιακά, “για να μπορώ να παίζω Diablo III όποτε είμαι εκεί”; Από την άλλη, λες “για στικάκι”. Έχω. ΔΕΝ “πιάνει”  μέσα στο σπίτι. Άρα,. να… βγαίνω στο μπαλκόνι για να παίξω Diablo III, έτσι; Τη στιγμή που στο ίδιο laptop, Diablo 1 & 2 λειτουργούν κανονικότατα. Μάλιστα. Γιατί “έτσι είναι σήμερα τα παιχνίδια”.

  Επιπλέον, θέλω να μου πεις αν γνωρίζεις τη διαφορά ανάμεσα στο “νοικιάζω” και το “αγοράζω”. “Αγοράζω” θα πει “παίρνω κάτι και το έχω δικό μου, να το χρησιμοποιώ όταν και όποτε θέλω” – εκτός αν μιλάμε για μια υπηρεσία. “Νοικιάζω” θα πει “κάνω συμφωνία με αυτόν που έχει κάτι, ώστε να μπορώ να το χρησιμοποιώ εγώ”.

  Ε, λοιπόν, το Diablo III ΔΕΝ το “αγόρασες”. Το ΝΟΙΚΙΑΣΕΣ. Πες μου ΠΟΥ θα παίζεις αν η Blizzard, λέμε τώρα, χρεοκωπήσει. Αν αποφασίσει να κλείσει τους servers της. Και μην μου πεις “αυτό είναι απίθανο, είναι μεγάλη εταιρεία”. Σας ανέφερα ήδη παράδειγμα: και η Microsoft είναι μεγάλη εταιρεία. Πολύ μεγαλύτερη από τη Blizzard. Όσον αφορά στο Zune marketplace, όμως, “το δικό της αντίστοιχο του iTunes”, κάποια στιγμή αποφάσισε να το κλείσει και να πει ένα μεγάλο “fuck you” στους πελάτες της.

  Μπορείς εσύ να μου ΕΓΓΥΗΘΕΙΣ πως το Diablo III που θα αγοράσω σήμερα, με κάποιον τρόπο, θα λειτουργεί σε δέκα χρόνια από τώρα (όπως τα δυο προηγούμενα); Μάλλον όχι. Και εκτός αυτού, δεν μας λες και “τι προσφέρει το online” σε όποιον θέλει να παίξει αποκλειστικά single player τον τίτλο; Πείσε μας, βρε παιδί μου, και εμείς μαζί σου! Δώσε επιχειρηματα, και όχι σκέτο “δεν πάτε καλά”. Είδες τι είπες στο μήνυμα σου; Να το απλοποιήσω;

  “Δεν πάτε καλά! Ναι, θέλει online το παιχνίδι, εμφάνισε τα χίλια-μύρια προβλήματα, μα δουλεύει τελικά”!

  Ναι, αλλά ΤΙ ΣΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ το ότι “είναι online” όταν το θέλεις αποκλειστικά για single player;

 • Opa

  ρε φιλε ποιος σε πίεσε να το αγοράσεις εγώ που δεν το έχω ακόμα δεν ήρθε κανένας να μου βάλει το μαχαίρι στο λαιμό και να μου πει ότι άμα δεν το πάρεις έχεις πεθάνει…
  και στο κάτω κάτω το Torchlight 2 δεν είναι το ίδιο με το Diablo 3 κάτσε δεν είναι ισα και ομοια μην το πεις πουθενά και γελάνε.

 • ducklord

   Όσον αφορά στο ότι “δεν με ανάγκασε κανείς να το αγοράσω”, ναι, αλλά όταν έχω αγοράσει το Diablo 1, το expansion του, το Diablo 2, το expansion του, και περιμένω πως και πως το Diablo III, το οποίο για να διασφαλίσει τα έσοδα της η Blizzard έχει εντελώς διαφορετική νοοτροπία, είναι σαν να με γράφει κανονικά ως πελάτη και “οπαδό”. Ακόμη και έτσι, όμως, άντε να… κλαιγόμουν πως “δεν θα παίξω τη συνέχεια ενός από τα αγαπημένα μου παιχνίδια” και να το άφηνα εκεί.

  Να σου θυμίσω, όμως, και πάλι, πως το θέμα ΔΕΝ είναι αυτό, αλλά το ότι για άλλους λόγους έκανε ό,τι έκανε, και για άλλους μας λέει πως το έκανε. Το ότι “το Diablo III είναι μόνο online για λόγους προστασίας” το έχουν, πια, παραδεχτεί και οι πέτρες. Το να βγαίνει η Blizzard και να λέει “δεν το κάναμε για να διασφαλίσουμε τα έσοδα μας, το κάναμε για εσάς” είναι προσβολή στη νοημοσύνη μας. Α-ΚΡΙ-ΒΩΣ σαν το “προσθέσαμε το Χ, Ψ, Ζ κλείδωμα στο παιχνίδι για το δικό σας καλό”. ΠΟΙΟ “καλό” ρε μπάρμπα, το να έχω να τρέχει ένα πρόσθετο (αλλά κρυφό) πρόγραμμα στον υπολογιστή όλη την ώρα, το οποίο ελέγχει αν το παιχνίδι σου είναι γνήσιο ή αν το έκλεψα; Που βοηθά ΕΜΕΝΑ αυτό το πρόγραμμα, ως καταναλωτή; Είναι σαν να λές πως “το ότι έβαλες συναγερμό στο super market σου βοηθά τους ίδιους τους πελάτες, και άρα δικαιολογημένα θα πρέπει να πληρώσουν ένα κατιτίς παραπάνω στα προϊόντα που αγοράζουν από εσένα”. Μόνο που “τον συναγερμό” τον έβαλες για ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ επιχείρηση, ΟΧΙ “για να προστατέψεις τους πελάτες”. Οι ίδιοι, είτε “είχες συναγερμό” είτε όχι, ποσώς ενδιαφέρονται: γάλα θα αγόραζαν και χωρίς αυτόν, γάλα και με αυτόν. Απλά με αυτόν, τους αναγκάζεις να το πληρώσουν ακριβότερα.

  Έτσι και με το Diablo III: το ότι “το έκαναν μόνο online” σημαίνει, όπως προανέφερα, πως ΔΕΝ μπορώ να το παίξω π.χ. από το laptop σε ένα ταξίδι χωρίς να πέφτει περιστασιακά η σύνδεση, ΔΕΝ μπορώ να το παίξω αν δεν πληρώσω μια πρόσθετη σύνδεση 3G, ΔΕΝ μπορώ να το παίξω αν δεν πληρώσω κανένα εικοσάρι χιλιάδες ευρώ για να βάλω οπτική ίνα “από την τσέπη μου”, αφού εδώ και περισσότερα από 5 χρόνια τους παρακαλάω να δουν τι σκατά γίνεται με τα καλώδια στην περιοχή μου – και ακούω υποσχέσεις επί υποσχέσεων για το ότι “θα βάλουμε ενδιάμεσα ένα mini DSLAM για να φτιάξει η κατάσταση” (ενώ εγώ και όλοι οι γείτονες “παίζουμε” στα 4 με 10MBit – εγώ στα 5 – με συχνές αποσυνδέσεις). Και αυτά “έγιναν για το δικό μου καλό”.

  Για μια τελευταία φορά, λοιπόν: δεν έχω πρόβλημα με το Diablo III, με την κοροϊδία από πλευράς των εταιρειών έχω πρόβλημα. Διότι όσο σκύβουμε το κεφάλι σαν πρόβατα, τόσο θα μας εκμεταλλεύονται περισσότερο.

  Υ.Γ.: Αν νομίζεις πως όσα λεω για τις προστασίες και το πόσο ενοχλητικές μπορούν να γίνουν είναι υπερβολή, ορίστε τρέχον παράδειγμα: Sentinel Key Server, ή κάπως έτσι. Είναι προστασία που συχνά χρησιμοποιείται σε επαγγελματικά προγράμματα 3D. Δεν παρέχει κανένα όφελος στον τελικό χρήστη, παρά μόνο στο δημιουργό μιας εφαρμογής – που και-καλά “την κλειδώνει” για να μην κυκλοφορούν πειρατικές κόπιες. Βρέθηκε στον υπολογιστή μου κατά τη δοκιμή μιας εφαρμογής (ονόματα δεν λέμε, καταστάσεις δεν θίγουμε) για τις ανάγκες της εργασίας μου. Original. Σε έναν Core i7 2600K, ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ μου “τρώει” ένα… 10% – 30% διαθέσιμων πόρων (!!!), σχεδόν τις μισές επιδόσεις του υπολογιστή. Και η προσβολή; Το ίδιο πρόγραμμα κυκλοφόρησε σε πειρατική κόπια σχεδόν ταυτόχρονα με την επίσημη κυκλοφορία του. Άρα, η προστασία του όχι μόνο καταλήγει να με εμποδίζει από τη σωστή χρήση όχι μόνο της εφαρμογής, αλλά και του υπολογιστή μου συνολικά (αφού “τρέχει” ακόμη και όταν ΔΕΝ τρέχεις την εφαρμογή), ενώ ήταν και… παντελώς άχρηστη. Και, να το ξαναπώ: αυτό έγινε “για το δικό μου καλό ως καταναλωτή”.

 • O μόνος λόγος που φτιάξανε online το single player είναι ότι όλο το game είναι “στημένο” γύρω από το action house. Δηλαδή η Blizzard βγάζει το νταβατζιλίκι από τις “συναλλαγές” στο action house χωρίς κάποιου είδους subscription στο ίδιο το diablo. Μετά το act-3 hell difficulty (ή λίγο νωρίτερα) το παιχνίδι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να προχωρήσει χωρίς gear συγκεκριμμένων stats και εξεφτελιστικά χαμηλού drop rate. Oπότε οι users “δρομολογούνται” στο auction house είτε το θέλουν είτε όχι.

  Για αυτούς που κράζουν τον Ducklord: To diablo 2 θυμάμαι είχε σακατευτεί από τα hacks και τα op tweeks αλλά δεν ίδρωνε το αυτί των CEOs. Τώρα όμως που χώσανε και το online εμπόριο στο framework του diablo 3, φαίνεται να τους νοιάζει πολύ η ασφάλεια. Όχι η δική μας , η δική τους.

  Συμφωνώ με τον Ducklord επειδή αντιμετώπισα περίπου τα ίδια με τη σύνδεση. Αλλά ο λόγος που δεν τελειώσα ούτε το normal -και αυτό σε δανεικό account- δεν είναι ούτε το online single player, oύτε και η αποτυχία του diablo 3 να υποστηρίξει τ’ όνομά του. Είναι γιατί oi μεγάλες εταιρείες όπως η blizzard έχουν ξεφύγει εντελώς στην πολιτική τους. Γι’ αυτούς δεν υπάρχουν πια fans, ούτε gamers, ούτε καν πελάτες. Γι’ αυτούς -απ’ ότι φαίνεται στις πράξεις τους- υπάρχουν μόνο οι στρατιές των όσο το δυνατόν πιο “καμμένων” με λεφτά στην τσέπη, και απέναντι οι στρατιές των farmers και grinders που θα ρουφήξουν τα λεφτά των πρώτων.

  Δεν τους δίνω άδικο εντελώς. Την πιάσανε καλά τη δουλειά. Αφού πολλοί gamers άρχισαν κάποια στιγμή να παριστάνουν τους “επαγγελματίες” (κυρίως με την εξέλιξη του Internet), εκεί οι εταιρείες άρχισαν να προσαρμόζουν τα games ανάλογα.

  To θέμα είναι εμείς οι υπόλοιποι “φυσιολογικοί” κατά τα άλλα, που δεν ψηνόμαστε αλλά και δεν έχουμε να χώσουμε 100ευρα για gear χαρακτήρων στο diablo, να παίρνουμε δρόμο σιγά σιγά όταν κάποιος τίτλος -ακόμη και τόσο επικός όσο το diablo- αρχίζει και whoreιάζει επικίνδυνα.