Καλύτερη επιτάχυνση του KDE σε Linux + παλιές Nvidia

Αν τυγχάνετε “λινουξάδες” με σχετικά παλιό μηχάνημα, είναι πολύ πιθανό να έχετε μια κάρτα της Nvidia που να μην υποστηρίζεται πλήρως από τις τελευταίες εκδόσεις των εφαρμογών που, στο σύνολο τους, αποτελούν τα σύγχρονα desktops του Linux. Οι τελευταίες εκδόσεις του Xorg, του συστήματος διαχείρισης παραθύρων του Linux, παρουσιάζουν ασυμβατότητες με τις υπάρχουσες εκδόσεις των “κλειστών” drivers της Nvidia σε παλαιότερες κάρτες γραφικών, καθιστώντας τη χρήση των open source Nouveau drivers μονόδρομο. Έλα μου που και αυτό δεν είναι τέλεια λύση, αφού οι Nouveau drivers δεν υποστηρίζουν καλή 3D επιτάχυνση στις παλιές κάρτες της Nvidia – και η 3D επιτάχυνση απαιτείται από τις τελευταίες εκδόσεις των KDE και Gnome. Ευτυχώς, υπάρχει ένα “κολπάκι” στην περίπτωση του KDE – για το Gnome Shell, θα σας γελάσω, ακόμη το ψάχνω.

  • Μεταβείτε στις ρυθμίσεις του KDE, στο System Settings > Desktop και από εκεί επιλέξτε το Advanced. Για να μην ψάχνεστε, είναι ευκολότερο (στο KDE 4++) να πατήσετε meta key+Q για να εμφανιστεί το πλαίσιο αναζήτησης “δράσεων” και εφαρμογών και εκεί, απλά, να γράψετε “compositing”, επιλέγοντας το “Desktop effects” που θα εμφανιστεί. Μετά, πηγαίντε στο Advanced που λέγαμε.
  • Από εκεί, αλλάξτε το Compositing Type από το προκαθορισμένο OpenGL -που, είπαμε, ως είδος “3D επιτάχυνσης”… “χωλαίνει” στις παλιές Nvidia με τους Nouveau Drivers- σε Xrender – που έχει αρκετά καλύτερες επιδόσεις.

Το τίμημα είναι πως θα χάσετε κάποια εφέ, αφού, όπως και να το κάνουμε, πλήρη 3D επιτάχυνση δεν έχουμε (ακόμα) όσοι χρησιμοποιούμε Linux σε… γερασμένα PCs. Τουλάχιστον έτσι, όμως, η ταχύτητα και απόκριση του desktop θα είναι ανεκτή – και θα μπορεί να παίξει και κανένα AVI χωρίς να… σέρνεται το PC.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.