WordPress 3.2: διαθέσιμο, καλύτερο, “καθαρότερο”!

Μόλις χθες κυκλοφόρησε η νέα έκδοση της πασίγνωστης πλατφόρμας CMS, WordPress 3.2, (στην οποία, αν όλα πάνε καλά, θα αναβαθμίσουμε και εμείς λίαν συντόμως). Η νέα έκδοση, με κωδικό όνομα Gershwin, είναι ήδη διαθέσιμη από το WordPress.org αλλά και, φυσικά, ως “αυτόματο update”, απευθείας “μέσα” από το backend των βασισμένων σε αυτό sites και blogs.

Βρούμ, βρούμ!

Μεγαλύτερη έμφαση στη νέα έκδοση δόθηκε στην ταχύτητα, αφού στόχος της ομάδας ανάπτυξης είναι να καταστήσει το WordPress μια ιδανική πλατφόρμα “συγγραφής κειμένων”, όπου η ίδια η πλατφόρμα είναι “σχεδόν αόρατη”, δηλαδή, δεν καταλήγει να αποσπά ή να ενοχλεί τον χρήστη. Και, όσο να’ ναι, μια γρήγορη και “ελαφριά” πλατφόρμα, μάλλον ταιριάζει σε αυτή την περιγραφή.

Έτσι, το WordPress 3.2 έχει αναδιαρθρωμένο και βελτιστοποιημένο κώδικα, ώστε να “συμπεριφέρεται” γρηγορότερα ακόμη και στις διαδικασίες που φαινομενικά παραμένουν ίδιες με τις προηγούμενες εκδόσεις.

Shaken, not stirred…

To δε περιβάλλον του νέου WordPress 3.2 είναι λιγάκι “κουνημένο” αλλά όχι και “ανακατεμένο”, ακριβώς σαν τα… Martinis του James Bond! H ομάδα ανάπτυξης του WordPress έχει τροποποιήσει την εμφάνιση του backend για να είναι “καθαρότερο” και πιο διακριτά χωρισμένες οι ενότητες του, δίχως, όμως, να έχει αναδιαρθρώσει τα υποτμήματα του. Έτσι, το backend φαίνεται καλύτερο μεν, οικείο δε.

Η “καθαρή οπτική” του ανανεωμένου backend είναι ορατή περισσότερο από οπουδήποτε στο πεδίο συγγραφής posts, που χάρη στη νέα λειτουργία Distraction Free Writing παραμένει στην οθόνη ενώ τα γύρω του στοιχεία “εξαφανίζονται”, ώστε ο χρήστης να μπορεί να αφοσιωθεί στο κείμενο/post του, δίχως να του αποσπάται η προσοχή.

Παρόμοια ανανέωση υπάρχει και στο βασικό theme του νέου WordPress, το επίσης νέο Twenty Eleven. Το νέο theme είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να παρουσιάζεται δίχως προβλήματα σε οθόνες οποιασδήποτε ανάλυσης.

Ody's thoughts

Χμμμ, και μάλλον αυτό επικυρώνει το “γιατί είναι έτσι το τωρινό theme του unregistered”, που σχεδιάστηκε εξαρχής ώστε να εκμεταλλεύεται όλη την έκταση της οθόνης (άσχετα αν στην πορεία… σκοντάψαμε σε κάποια σημεία της υλοποίησης του – αναμείνατε επί της οθόνης για σημαντικό update!)

Περιορισμοί από το μέλλον…

…ή, μάλλον, από το παρόν, αφού το WordPress 3.2 έχει και δυο απαιτήσεις για τη λειτουργία του: την παρουσία των PHP 5.2.4 και MySQL 5 στον server όπου φιλοξενείται, αλλά και τη χρήση ενός browser νεότερου του Internet Explorer 6 για τη σωστή απεικόνιση του. Σίγουρα όχι κάτι αρνητικό, αφού περιστασιακά χρειάζεται και να… κάνουμε ένα βηματάκι μπροστά.

Όπως προαναφέραμε, παραθέτουμε τα παραπάνω ως “είδηση” και όχι ως “εμπειρία”, αφού ακόμη δεν έχουμε αναβαθμίσει το unregistered σε αυτό. Αν υπάρξει οτιδήποτε… απροσδόκητο, θα φροντίσουμε να σας ενημερώσουμε. Αν κάτι πάει εντελώς στραβά… μάλλον θα το καταλάβετε ;-)

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.