WebPutty: web-hosted επεξεργασία CSS

…και αν δεν καταλάβατε από τον τίτλο “για τι μιλάμε”, τότε ναι, το WebPutty δεν είναι για εσάς. Πρόκειται για μια νέα, online υπηρεσία, που επιτρέπει την εύκολη WYSIWYG (What You See Is What You Get, ντε!) επεξεργασία του κώδικα CSS ενός web site. Θεωρητικά, δηλαδή, μέσα από αυτό μπορεί κανείς να σχεδιάσει “live” το κομμάτι της εμφάνισης του site του, βλέποντας επιτόπου τα αποτελέσματα κάθε κίνησης του. Θεωρητικά.

Πρακτικά, δοκίμασα το WebPutty και ομολογώ πως δεν εντυπωσιάστηκα. Η υπηρεσία υποστηρίζει μεν τα νέα SCSS και Compass, που διευκολύνουν και επεκτείνουν την ανάπτυξη CSS, αλλά πρακτικά εξαρχής συνάντησα ένα σημαντικό πρόβλημα: από ό,τι φάνηκε, το WebPutty δεν μπόρεσε να παρουσιάσει το CSS stylesheet του unregistered -ναι, του site που βλέπετε εδώ-και-τώρα- αν και μπορούσε “να το επεξεργαστεί” μέσω της συγγραφής νέων κανόνων. Ουσιαστικά, είναι το αντίστοιχο του να προσπαθείς να… κάνεις remake μιας ταινίας που, όμως, δεν έχεις δει ποτέ, βλέποντας την κάθε σκηνή της ξεχωριστά και… ψάχνοντας στα τυφλά!

Μάλλον το πρόβλημα οφείλεται στην προσωπική… αιώνια γκαντεμιά που με δέρνει (έπεσα μικρός στη Μπανιέρα-Της-Ατυχίας), αλλά ίσως, απλά ίσως, να έχουν συναντήσει πρόβλημα και άλλοι που δουλεύουν με πλατφόρμα το WordPress. Δεν το γνωρίζω, δεν το έψαξα, δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Αυτό είναι το πρώτο από τα μειονεκτήματα.

Το δεύτερο αφορά στην ίδια τη φύση της λύσης: ναι, η ιδέα του “να έχεις ένα κεντρικό σημείο από το οποίο μπορείς να ελέγχεις και επεξεργάζεσαι -και μάλιστα `live`- την εμφάνιση όλων των site σου” είναι κάτι που σίγουρα φαίνεται αρχικά δελεαστικό σε πολλούς developers. Έλα μου, όμως, που για να μπορείς όντως να το εκμεταλλευτείς, πρέπει και να βασίζεσαι στην υπηρεσία του WebPutty ως “υπηρεσία φιλοξενίας των αρχείων CSS σου”. Ναι, μπορεί “να τα σώσει σε ξεχωριστό αρχείο” για να “τα ανεβάσεις `χειροκίνητα` στο site σου”, αλλά τότε… What’s The Fucking Point, αφού την ίδια δουλειά κάνει και το Firebug add-on για Firefox (και τώρα πια Google Chrome); Κάποιοι θα πουν “έτσι γλιτώνεις την εγκατάσταση του add-on”, αλλά, από την άλλη, με το Firebug η επεξεργασία του κώδικα γίνεται “τοπικά” και είναι ταχύτατη, ενώ στο WebPutty είναι αισθητά ορατή μια μικρή καθυστέρηση, ένα “lagging”, μέχρι να “αποκωδικοποιήσει” τον κώδικα CSS που του έχεις δώσει και να “τον εφαρμόσει” στο site που επεξεργάζεσαι.

Slow the many oil!

Και έστω πως αποφασίζεις, όντως, να “φιλοξενήσεις εκεί” τα αρχεία CSS σου – πού το πρόβλημα; Well, “το πρόβλημα” εντοπίζεται στο ότι πρώτα από όλα είναι μια υπηρεσία που δεν μπορεί να ελέγξει κανείς. Και προσθέτει έναν επιπλέον παράγοντα “αστάθειας”: τι γίνεται αν “πέσει” η υπηρεσία; Μα, φυσικά, θα “πέσει” και η “εμφάνιση” του site σου – αφού σε εκείνη “φιλοξενείς τα σχετικά αρχεία CSS”. Επιπλέον, και… tip για τους πιο-αρχάριους-από-εμένα (και είμαι ντιπ-για-ντιπ “αρχάριος”) web designers/developers: δεν-είναι-καλό να έχεις “πολλές κλήσεις προς εξωτερικές διευθύνσεις”, ούτε καν προς τον ίδιο τον server όπου φιλοξενείται το site σου. Κάτι τέτοιο οδηγεί σε καθυστερήσεις στη φόρτωση των σελίδων του site. Για αυτό πολλοί δεν χρησιμοποιούν τα Open Fonts της Google (ή προτιμούν “να τα κατεβάζουν τοπικά”), για αυτό δεν χρησιμοποιούν online λύσεις για “CSS Reset” (μην το ψάχνετε όσοι δεν το γνωρίζετε – είναι εν συντομία “ένα σύνολο κανόνων που προσπαθούν να διαβεβαιώσουν την ομαλή απεικόνιση ενός site σε όλους τους browser `μηδενίζοντας` κάποιες παραμέτρους σε κοινώς αποδεκτές, default τιμές”).

Προσωπικά, λοιπόν, θεωρώ πολύ-πολύ καλύτερη λύση το Firebug. Είναι γρηγορότερο και πιο “αξιόπιστο” από οποιαδήποτε υπηρεσία τρίτων. Φυσικά, όλα είναι θέμα προτιμήσεων και επιλογών, και έτσι πιθανότατα σε κάποιους θα αρέσει πολύ περισσότερο η προσέγγιση του WebPutty – που αξίζει να σημειωθεί, αυτή τη στιγμή έχει και μηδενικό κόστος για τους πρώτους που θα σπεύσουν να το δοκιμάσουν, ενώ αργότερα αναμένονται χρεώσεις. Όποιος ενδιαφέρεται λοιπόν, ας του… “επιτεθεί” από τώρα. Ακόμη και αν, τελικά, δεν το χρησιμοποιήσει, όσο να’ ναι, είναι ένα “πρόσθετο εργαλείο” στη συλλογή κάθε web designer/developer, που αξίζει έστω και μόνο για το… “τσάμπα” της υπόθεσης.

Source:

WebPutty is a hosted, browser-based CSS editor. It displays a preview of your site in one pane and your CSS in the other. As you make changes, you can see how they look in the preview pane with no need to save or refresh your CSS work.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.