82.22% μείωση του spam το τρέχον έτος

Ορίστε και μια ευχάριστη είδηση! Στο 82.22% ανέρχεται η μείωση του spam, δηλαδή των ενοχλητικών διαφημιστικών μηνυμάτων, που διακινήθηκαν μέσω email το τρέχον έτος, σε σχέση με πέρυσι!

Τον Ιούνιο του 2010 ο αριθμός των μηνυμάτων spam είχε φτάσει τα 225 δισεκατομμύρια eMails την ημέρα, σαφέστατη ένδειξη του “δενπαμεκαλάααα” που μας δέρνει. Να, όμως, που φέτος, τον Ιούνιο, ο αριθμός είχε πέσει στα 40 δισεκατομμύρια – σίγουρα όχι τέλειο, μα σημαντικότατη μείωση.

Για τη σημαντική αυτή πτώση εικάζεται πως έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι κινήσεις εταιρειών ασφαλείας, ερευνητών αλλά και των αρχών, που κινήθηκαν “επιθετικά” εντοπίζοντας τους υπαίτιους για το spam – δίκτυα spam σαν το “Rustock”, υπεύθυνο από μόνο του για το 40% των σκουπιδο-emails που κατακλύζουν καθημερινά το desktop μας.

Info

Όταν μιλάμε για “δίκτυα spam” μιλάμε, ουσιαστικά, για υπολογιστές απλών χρηστών που έχουν μολυνθεί από malware και επιτρέπουν σε τρίτους να τους “τηλεχειρίζονται”, δίχως ο πραγματικός κάτοχος τους να το γνωρίζει, για να στέλνουν τα διαφημιστικά eMails τους μέσω αυτών. Και ακριβώς για αυτό είναι δύσκολος ο εντοπισμός και ο καθαρισμός τους.

Τα θετικά… “μαντάτα”, όμως, συνοδεύονται και από την άλλη, αρνητική όψη του νομίσματος “ασφάλεια”: μπορεί να εμφανίστηκε σημαντική πτώση στο spam, αλλά παράλληλα επεκτάθηκε δραματικά μια νέα “μόλυνση” -που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τρίτους και για την αποστολή spam- με το όνομα TDL-4. Πρόκειται για ένα πανέξυπνο δίκτυο malware, που αφού “τρυπώσει” στους υπολογιστές των ανυποψίαστων χρηστών, όχι μόνο “κρύβεται” με πανέξυπνο τρόπο, αλλά και φροντίζει να απεγκαταστήσει/απενεργοποιήσει κάθε… “ανταγωνιστή” του που ίσως έχει μολύνει τον υπολογιστή (ναι, “malware-εναντίον-malware”!) για να… “είναι σίγουρο” πως έχει τον απόλυτο έλεγχο του! Και το χειρότερο είναι πως για την επικοινωνία του μέσω Internet χρησιμοποιεί έναν πρωτότυπο τρόπο κρυπτογράφησης δεδομένων, που δυσκολεύει τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του.

Έτσι, ναι μεν μπορεί φέτος να είχαμε λιγότερο spam, αλλά τίποτα δεν αποκλείει τον επόμενο χρόνο να… τετραπλασιαστούν τα νούμερα.

Source:

We have some great news for you: There was a whole lot less spam sent today than there was a year ago. A look at the graphic above puts it in visual terms for you, illustrating how there were more than 225 billion spam emails sent per day in July, 2010, and in June, 2011, that number has dropped to approximately 40 billion. That’s an 82.22% decrease in spam over a year.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.