Προσοχή: Νέο malware “χώνεται” στο Google Search

Ένα νέο malware έχει αρχίσει να “κάνει γύρες” στο Internet, όπως προειδοποίησε η Google, κάνοντας την πρώτη του επαφή με τους χρήστες μέσα από τα αποτελέσματα της υπηρεσίας αναζήτησης της μεγάλης εταιρείας. “Πατώντας” σε ήδη μολυσμένα μηχανήματα, το νέο malware εμφανίζει μια προειδοποίηση με έντονο, κίτρινο (ή μήπως “καναρινί”; :-) ) χρώμα, στο ανώτερο σημείο της σελίδας, που προειδοποιεί πως “ο υπολογιστής είναι μολυσμένος”.

Το αστείο είναι πως, για να εμφανιστεί, ο υπολογιστής… όντως “είναι μολυσμένος”! Απλά, αντίθετα με το τι υποστηρίζει, δεν παρέχει κάποια λύση, μα οδηγεί τον χρήστη σε sites όπου προβάλλονται διαφημίσεις στις οποίες τον προτρέπει να κάνει κλικ. Και κάθε “κλικ” είναι και έσοδα στην τσέπη των κατασκευαστών του, από τους διαφημιζόμενους στις συγκεκριμένες σελίδες. Έτσι, και ο χρήστης παραμένει με ένα “μολυσμένο” PC -που μπορεί να μολυνθεί και ακόμη περισσότερο- και οι κακόβουλοι χρήστες… “βγάζουν το χαρτζηλίκι τους” από τα δικά του κλικ. Και όλοι είναι κερδισμένοι. Εμ… Εργκ… Καλά. Ίσως όχι και ο χρήστης.

Μπορεί το “κόλπο” να είναι κλασσικό και οι “πιο ψαγμένοι” χρήστες να μην… “μασάνε” από τέτοια, αλλά, το θέμα είναι πως, όπως είπαμε, ο υπολογιστής πρέπει ήδη να είναι “μολυσμένος” για να εμφανιστεί το πρόβλημα, κάτι που θα πει πως ο χρήστης του έχει ήδη… κατεβάσει και εγκαταστήσει “την μόλυνση”, μέσα από κάποιο site ή ένα eMail. Έτσι, μιλάμε για “χτύπημα-πακέτο” προς αδαείς χρήστες: και δεν γνώριζαν πως “κατέβαζαν και εγκαθιστούσαν μολυσμένα αρχεία”, και είναι τα άτομα που, το πιθανότερο, θα έκαναν κλικ σε μια τέτοια προειδοποίηση.

Και, δυστυχώς, είναι τα ίδια άτομα που, όσες φορές και αν τους πεις “ΔΕΝ είσαι ο `τυχερός 1.000.000 επισκέπτης`, ΜΗΝ κάνεις κλικ” και “ΜΗΝ προωθείς το μήνυμα, είναι spam, ΔΕΝ θα σώσεις κανένα παιδάκι που θέλει μεταμόσχευση τριχωτού της κεφαλής για να μοιάζει με τους KISS”, δεν το χωνεύουν.

Ody's thoughts

Να πω ένα “καλά να πάθουν”, όσον αφορά στη συγκεκριμένη κατηγορία χρηστών, ή θα γίνω κακός;

Source:

The warning begun popping up yesterday, and does so only for users whose computers have been infected by a particular strain of malware that hijacks search results in order to drive users towards websites that use pay-per-click schemes.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.