Μπλοκάρισμα σε site newsgroups με πειρατικά links

Δημιουργώντας ένα δικαστικό προηγούμενο, αγγλικό δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλει στον μεγάλο τηλεπικοινωνιακό provider BT (ο αντίστοιχος ΟΤΕ για τη Μ. Βρετανία) το μπλοκάρισμα του site Newzbin 2, το οποίο χρησιμοποιεί το δίκτυο Usenet για να παρέχει οργανωμένες λίστες με links που οδηγούν σε πειρατικές κόπιες software, ταινιών, γενικά εμπορικού ψηφιακού υλικού.

Η είδηση αυτή είναι σημαντική, καθώς για πρώτη φορά επιβάλλεται νομικά ο αποκλεισμός τέτοιου site και μάλιστα μια τεχνολογία φιλτραρίσματος που χαρακτηρίζεται από το εύρος δράσης της και την αυστηρότητα με την οποία αποκλείει domains. Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται CleanFeed και χρησιμοποιείται συνήθως στον αποκλεισμό sites με προσβλητικό περιεχόμενο και ειδικότερα για sites που περιέχουν υλικό προερχόμενο από σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Ενώ από τη μεριά του συνασπισμού εταιρειών παραγωγής ταινιών MPA (Motion Pictures Association), η απόφαση χαιρετίστηκε, ως μια σημαίνουσα νίκη κατά της πειρατείας, από την άλλη πλευρά θεωρούν ότι η επιβολή μιας τόσο ευρεως φάσματος μεθόδου αποκλεισμού, θα έχει πολύ μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις σε sites πλην του διωκώμενου. Από την πλευρά τους, ορισμένες οργανώσεις που δρουν υπέρ των δικαιωμάτων της ελεύθερης διακίνησης πληροφορίας στο Internet, εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι επικίνδυνη και ότι ο αποκλεισμός ιστοσελίδων δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ήδη πάντως η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση τέτοιων πρακτικών, αποκλείοντας sites που παραβαίνουν τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων, σε συνεργασία με τους κατόχους τίτλων πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Source:

Newzbin 2 is a members-only site which aggregates a large amount of the illegally copied material found on Usenet discussion forums. The landmark case is the first time that an ISP has been ordered to block access to such a site. It paves the way for other sites to be blocked as part of a major crackdown on piracy.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.