No Man’s Land: η “τέχνη” του “παίρνω έτοιμο πράμα και το πουλάω σε κορόϊδα ως τέχνη”

Η φωτογράφος Mishka Henner παρουσίασε ένα “ενδιαφέρον” (γκούχου-γκούχ) eBook το οποίο ήδη έχει αρχίσει να “κάνει γύρα” σε αρκετά blogs. Με τίτλο No Man’s Land, παρουσιάζει φωτογραφίες από καθημερινές σκηνές γυναικών που εργάζονται ως ιερόδουλες σε Ιταλία, Ισπανία και Ρουμανία. Και καλά. Όλως περιέργως, το θέμα έχει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον για έναν απρόσμενο λόγο: δεν έχει τραβήξει η ίδια τις φωτογραφίες, αλλά η… υπηρεσία Google Street View!

Το συγκεκριμένο “βιβλίο τέχνης”, λοιπόν, αφού έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “ένα βιβλίο με μια θεματική συλλογή φωτογραφιών”, είναι δημιούργημα μιας “καλλιτέχνιδος” -μιας φωτογράφου- που… δεν κούνησε το δαχτυλάκι της για τη δημιουργία του. Για την οργάνωση και παραγωγή του, ναι, αφού “συνέλλεξε τις εικόνες” και “τις πακετάρισε με τη μορφή βιβλίου”. Το “δημιούργησε”, όμως, η ίδια, όπως ένας φωτογράφος “δημιουργεί” φωτογραφίες ή ένας σκιτσογράφος σκίτσα; Nope. Έχει πάρει “έτοιμο υλικό”, και μάλιστα από το Google Street View. Είναι “τέχνη” αυτό; Αν σκεφτεί κανείς πως “τέχνη” είναι, κατά κάποιους, και ένα… άδειο κάδρο, ναι, μπορείς να πεις πως “είναι”. Αν, όμως, τολμήσει να μου πει κανείς πως δεν είναι τέχνη “οι χάρτες του Google Maps” που σκέφτομαι να βάψω ροζ και να εκδόσω σε eBook, θα του κάνω φάρσες στο κινητό στις 3 τα ξημερώματα. Ακούς εκεί… Δηλαδή, γιατί να είναι “τέχνη” το ένα και όχι και το άλλο;

Είστε όλες ένα μάτσο… Αχ, Σούλα, άκου, μας βρίζουν!

Εκτός αυτού, το ίδιο το θέμα του είναι πάρε-με-και-βάρα-με. Από που και ως που γνωρίζει η καλλιτέχνιδα πως οι γυναίκες που απεικονίζονται στις φωτογραφίες είναι ιερόδουλες; Είχε κάποια αποκλειστική συμφωνία με την Google και τις ιερόδουλες, και κανόνισε να “συγχρονιστεί” το πέρασμα του αυτοκινήτου της πρώτης από τα “στέκια” των δεύτερων; Nope. Απλά… μάντεψε! Ναι, ναι, μάντεψε – ή, τουλάχιστον, έτσι φαίνεται να “ξεδιάλεξε” τις φωτογραφίες του “βιβλίου” της: έκατσε και χάζευε στο Google Street View περιοχές που είναι γνωστό πως κυκλοφορούν ιερόδουλες, βρήκε κάποιες φωτογραφίες από γυναίκες που μοιάζουν με ιερόδουλες και ιδού: ένα βιβλίο “τέχνης” με θέμα “ιερόδουλες”.

Τα εισαγωγικά διότι, φυσικά, πολλοί θα πουν πως δεν είναι “τέχνη” αυτό το πράγμα: είναι τυπικές φωτογραφίες του Google Street View, με μηδενική καλλιτεχνική αξία πέραν του θέματος τους. Και το “θέμα” τους είναι οι ιερόδουλες, που, όμως, μπορεί, τελικά, και να μην είναι ιερόδουλες. Άρα… Άρα ΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ είναι αυτό το “βιβλίο τέχνης” και έχουν αρχίσει ήδη κάποια βούρλα να το αποθεώνουν; Όχι μόνο δεν είναι “τέχνη” από… “τεχνικής άποψης”, αλλά το δε “θέμα” του είναι κάποιες γυναίκες που η δημιουργός του συμπέρανε πως είναι πόρνες. Αυτό, λυπάμαι, δεν είναι τέχνη. Είναι η αποθέωση του πώς και η κουτσή Μαρία χρησιμοποιεί πια υπολογιστή και αναγάγει σε “τέχνη” ό,τι βλακεία της κατέβει στην κούτρα της. Ας το θέσω αλλιώς, και λίγο άσεμνα…

Ody's thoughts

Είναι σαν να πηγαίνω και να μαζεύω “σχολικές φωτογραφίες” που έχουν “δημόσια προβολή” στο Facebook, από διάφορες γυναίκες. Να διαλέγω ποιές μου “κάθονται κάπως στο μάτι”, επειδή π.χ. έχουν έντονο βάψιμο, να συγκεντρώνω 20-25 από αυτές σε ένα eBook και να του δίνω τίτλο… “Οι πουτάνες των σχολείων μας”. Και να το χρεώνω και $65 – διότι, ναι, ξέχασα να το αναφέρω, ΤΟΣΟ πουλά το “δημιούργημα” της η “καλλιτέχνιδα” Mishka Henner.

Όπως ορθώς έλεγε και ο μεγάλος Χάρυ (Κλύν, ντε), “Κουλτούρα να φύγουμε”…

Source:

The images collected in Manchester UK based photographer Mishka Henner‘s new book No Man’s Land are haunting, to say the least. Henner has compiled candid, incidental shots of rural sex workers as seen through the eyes of Google’s Street View cameras as they drive up and down all the back roads and main streets of countries around the world in its mission to map the planet. In this, Google Street View unintentionally proves that sex workers are, in fact, part of the fabric that makes this map. The images are from Italy, Spain and Romania.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.