Ο πρόεδρος της Adobe σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την πλήρη συνέντευξη που έδωσε ο CEO της Adobe, Shantanu Narayen στον δημοσιογράφο Walt Mossberg, o οποίος είναι περισσότερο γνωστός από την στήλη τεχνολογίας που τηρεί στην εφημερίδα Wall Street Journal, αλλά και το αντίστοιχο τεχνολογικό site All Things Digital.

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη όπου συζητώνται θέματα όπως η θέση του Adobe Flash, αλλά και άλλων προτύπων της Adobe, όπως το PDF, σε μια αγορά τεχνολογίας όπου πλέον προβάλονται περισσότερο οι “ανοικτές” πλατφόρμες, όπως το ODF, το HTML5 κλπ. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Adobe, η αποδοχή ή μη μιας πλατφόρμας δεν επηρεάζεται μόνο από τις τεχνολογικές της αρετές ή αδυναμίες, αλλά και από στρατηγικές αποφάσεις που αφορούν το μοντέλο που θέλει να ακολουθήσει μια εταιρεία, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο της αγοράς. Έτσι, με αυτό το σκεπτικό, η απόφαση της Apple να αποκηρύξει το Flash δεν έχει να κάνει με την ποιότητά του, ή με το γεγονός ότι είναι “κλειστό”, αλλά με την πραγματικότητα που λέει ότι οι σχέση της Apple με την Adobe έχει διαρραγεί ανεπανόρθωτα και ότι η πρώτη θέλει μεγαλύτερο έλεγχο του “οικοσυστήματός” της.

Οπωσδήποτε, υπάρχουν και πρακτικά σημεία που δεν μπορεί κανείς να απορρίψει: όπως αναφέρει σε κάποιο σημείο ο Mossberg, μόλις τώρα αρχίζουν να εμφανίζονται Android smartphones που να μπορούν να δείξουν καλά σελίδες με Flash. Ωστόσο, η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι βαριές σελίδες με Flash δείχνουν αρκετά καλά (με τον τελευταίο player 10.3) και γρήγορα ακόμη και σε smartphones με hardware σχετικά παλιό, όπως αυτό που χρησιμοποιώ αυτόν τον καιρό και έχει επεξεργαστή στο 1GHz, κατασκευασμένο το 2009.

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ ενδιαφέροντα και από την πλευρά των content creators, καθώς μέχρι σήμερα, τα καινούρια και πολυδιαφημισμένα tablets έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την κατανάλωση ψηφιακού περιεχομένου και όχι δημιουργικής εργασίας και πραγματικής επαγγελματικής παραγωγής. Εδώ, η Adobe αρχίζει, δειλά-δειλά, να προσθέτει κάποια modules στις σουίτες παραγωγικότητάς της, ώστε να εκμεταλλεύονται τις multitouch οθόνες των tablets. Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα πρόκειται να δούμε στα νέα διπύρηνα tablets, τα οποία θα μπορούν να συνεργάζονται με εφαρμογές (ή υποσύνολά τους) όπως το Photoshop, το Illustrator, το Dreamweaver κλπ. Η Adobe ήδη έχει δρομολογήσει “cloud based” εκδοχές των desktop εφαρμογών της.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.