Και τα έντομα χρησιμοποιούν το social networking!

Όχι, δεν πρόκειται να δείτε ξαφνικά στο Facebook λογαριασμούς της Μάγιας της Μέλισσας, ή του Τζίμινι Κρίκετ (αν και τώρα που το σκέφτομαι μπορεί κανένας τελειωμένος να τους έχει φτιάξει…). Το θέμα είναι ότι, όπως δείχνουν έρευνες γερμανών επιστημόνων, οι αλγόριθμοι που περιγράφουν τις δυναμικές και τους τρόπους διάδοσης της πληροφορίας μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, μπορούν να εφαρμοστούν για να εξηγήσουν σε πολλές περιπτώσεις, τον τρόπο που λαμβάνονται αποφάσεις σε μεγάλες ομάδες εντόμων.

Όπως παρατηρούν οι επιστήμονες, μέσα στα πλαίσια ενός κοινωνικού δικτύου αναπτύσσονται συλλογικές δυναμικές και ξεκινούν τάσεις, οι οποίες επηρεάζουν και τελικά διαμορφώνουν τις απόψεις πολλών χρηστών που ενεργούν επηρεασμένοι από τους “φίλους” τους. Το ενδιαφέρον είναι ότι κάπως έτσι λειτουργούν και τα μήνη των ακρίδων, πάνω στις οποίες έγιναν οι σχετικές έρευνες, αλλά με μια βασική διαφορά: ενώ στα ανθρώπινα κοινωνικά δίκτυα διατηρούμε στενή επαφή για να ενημερωνόμαστε, στην περίπτωση των ακρίδων, που έχουν έχουν εκ φύσεως καννιβαλιστικές τάσεις, αυτές διατηρούνται κοντά η μία στην άλλη προκειμένου, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, να φάνε η μία την άλλη: μια φρικιαστική, αλλά πολύ πρακτική στρατηγική επιβίωσης!

Source:

The enormous success of social networking sites has vividly illustrated the importance of networking for humans; however for some animals, keeping informed about others of their kind is even more important.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.