Ζωντανές οθόνες αφής!

Πώς θα σας φαινόταν αν η οθόνη σας, αποκτούσε ξαφνικά διαφορετική υφή κάτω από τα δάχτυλά σας, ανάλογα με τα εμφανιζόμενα; Αν μπορούσε να μιμηθεί διάφορες υφές, όπως αυτή του υγρού, του υφάσματος, ή να δίνει την αίσθηση ανάγλυφης επιφάνειας, ανάλογα με τις επιθυμίες του προγραμματιστή;

Πάνω σε αυτό ακριβώς εργάζονται οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern με επικεφαλής τον καθηγητή Ed Colgate. Σε πρόσφατο συνέδριο απτικής τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, η ομάδα του παρουσίασε ένα πρωτότυπο οθόνης αφής, η οποία μπορεί να ταλαντώνεται, όχι μόνο στην οριζόντια έννοια, όπως οι οθόνες που χρησιμοποιούμε στα κινητά μας, αλλά και κάθετα, με αποτέλεσμα η ανάδραση (feedback) που λαμβάνουμε, να είναι πολύ πιο πλούσια και πολυποίκιλη. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να κατασκευαστούν επίπεδες οθόνες με virtual πληκτρολόγια, τα οποία όμως θα παρέχουν την αίσθηση των πραγματικών πληκτρολογίων. Επίσης φανταστείτε τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας τεχνολογίας για interfaces για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Source:

Vincent Hayward, a researcher at the Institute of Intelligent Systems and Robotics at the Pierre and Marie Curie University in Paris, was able to try out Colgate’s prototype at a recent haptics conference in Turkey. Of the prototype—currently just a piece of glass that vibrates with an amplitude of less than a micrometer—he says it feels “like the surface is coming to life under your fingers”. He and Colgate agree that there are no barriers to implementing the technology on a touchscreen.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.