Το πρώτο λειτουργικό διπλό NAND για PS3

Επειδή μάλλον η πλειοψηφία του κόσμου δεν θα καταλάβει “τι σημαίνει αυτό που λέμε στον τίτλο”, ας το θέσω απλά: το NAND είναι το τσιπάκι στο οποίο υπάρχει το βασικό BIOS/λειτουργικό του PS3. Το “να έχεις διπλό NAND” είναι λοιπόν το ίδιο με το να έχεις δυο λειτουργικά στον υπολογιστή – και μόλις έγινε εφικτό στον κόσμο του PS3. Έτσι, στο κοντινό μέλλον, θα μπορεί κανείς να έχει τόσο το “επίσημο” λειτουργικό, για να παίζει τους τελευταίους τίτλους για PS3 αλλά και να “μπαίνει” στο PSN, αλλά και ένα “πειραγμένο”, “jailbroken” BIOS/λειτουργικό, για να μπορεί να τρέχει homebrew τίτλους και να παίζει τα backups του από τους δίσκους του!

Η επέμβαση φυσικά δεν είναι απλή, και για την ώρα παραμένει πειραματική. Αν και υπήρχαν φήμες πως είχε επιτευχθεί από πολλούς, ο πρώτος που παρουσίασε δημόσια μια λειτουργική εκδοχή ήταν ο Ισπανός hacker varicela, πριν από λίγες ημέρες. Η προσέγγιση απαιτεί ένα δεύτερο NAND (το τσιπάκι μνήμης που λέγαμε) με ένα “διαφορετικό λειτουργικό” από αυτό που ήδη υπάρχει επάνω σε ένα PS3. Το δεύτερο NAND “κολλά” στα ίδια σημεία που είναι “συνδεδεμένο” το “κανονικό” NAND, με… πολλά-πολλά μικρά καλωδιάκια και ένα τσούρμο κολλήσεις που αρκούν για να προκαλέσουν ανακοπή στον αρχάριο χρήστη! Παράλληλα, ένα διακοπτάκι αναλαμβάνει την “εναλλαγή” ανάμεσα στα δυο NAND.

Το θετικό είναι πως αυτό μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία modchips, όπως είχαμε δει στο παρελθόν για κονσόλες όπως τα PS2 και Xbox (το πρώτο). Έτσι, σύντομα αναμένεται να εμφανιστούν “πακετάκια” του είδους που θα μπορούμε να εγκαταστήσουμε στο PS3 μας (ή, έστω, να τα εγκαταστήσει ένας τεχνικός – ή, όπως συνηθίζεται να καλείται… “τσιπαδόρος”). Το ακόμη πιο θετικό, όμως, είναι πως η ύπαρξη δυο διαφορετικών εκδοχών των λειτουργικών του PS3 στην ίδια κονσόλα θα βοηθήσει και στον εντοπισμό software exploits που, όπως συνέβαινε και μέχρι σήμερα, ίσως επιτρέψουν την απόλυτη εκμετάλλευση του PS3 δίχως να χρειάζονται hardware επεμβάσεις στο εσωτερικό του.

Σε… απλά Ελληνικά αυτό σημαίνει πως “μπορεί να κάνει το κόλπο με τα δυο NAND κάποιος με αρκετές γνώσεις και μετά να εκμεταλλευτεί το ότι έχει δυο διαφορετικά λειτουργικά ταυτόχρονα στο PS3, εναλλάσσοντας από το `κλειδωμένο/κανονικό` στο `ελεύθερο/πειραγμένο` για να εντοπίσει πρόσθετες τρύπες ασφαλείας που, αργότερα, θα μπορούν να εκμεταλλευτούν και όσοι δεν έχουν διπλό NAND στο PS3 τους”! Μάλλον αυτό, όμως, θα χρειαστεί ακόμη περισσότερο χρόνο και στο ενδιάμεσο θα δούμε “πακετάκια τσιπαρίσματος” της κονσόλας.

Να σημειώσω πως για την ώρα το κόλπο με το διπλό NAND έχει εφαρμοστεί μόνο σε παλιά PS3s, από τα “μεγάλα/χοντρά”, καλούμενα και ως “FAT”, με το μικρό σκληρό δίσκο των 40GBs, και όχι στα νέα Slim – που δεν χρησιμοποιούν τσιπάκι NAND.

Αν μη τι άλλο, σημαντική εξέλιξη, και επιβεβαίωση των σχετικών θεωριών που κυκλοφορούσαν στο Internet εδώ και χρόνια.

Source:

Very Good After trying out several tests of the Nand Fat off the console with poor results because of the long cable and data loss, I decided to approach the issue by putting the two Nand and activating of interest.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.