“Μπάτσοι, γουρούν… Εμ… Κυρ’ αστυνόμε, iPhone είναι αυτό που κρατάς;”

Και ναι, το iPhone γίνεται και επίσημα πια και… eyePhone, αφού Αστυνομικά Τμήματα στην Αμερική άρχισαν να… “αρματώνονται” με το gadget της Apple. Όχι, όμως, για να παίρνουν ευκολότερα τηλέφωνα οι αστυνομική τη σήμερον ψηφιακή εποχή, αλλά για χρήση ως άλλο ένα μέσο στην καταπολέμηση του εγκλήματος! Ω, ναι, και όμως!

Βλέπετε, “πακετάκι” με τα iPhones, οι αστυνομικοί θα έχουν μαζί τους και τον Moris, ή, για την ακρίβεια, MORIS. Όχι, δεν μιλάμε για τον φίλτατο geek της αγαπητής σειράς IT Crowd…

…αλλά για ένα νέο σύστημα από την BI2 Technologies, του οποίου το πλήρες όνομα είναι Mobile Offender Recognition and Information System, ή, στη γλώσσα μας, “Φορητό Σύστημα Αναγνώρισης Παραβατών και Εντοπισμού Πληροφοριών” (ή ΦΣΑΠΕΠ. Ναι, μάλλον ακούγεται καλύτερο στα Αγγλικά – ακούς εκεί, “Φσάπεπ”…)!

Το σύστημα, το οποίο παρεπιπτόντως κοστίζει γύρω στα $3000, συνδέεται στο iPhone και επιτρέπει τη φωτογράφιση οποιουδήποτε. Κατόπιν αυτού, χρησιμοποιεί τεχνολογίες “αναγνώρισης προσώπου” (“face recognition”) μέσω των οποίων αντιστοιχεί τη φωτογραφία σε μια βάση παραβατών της BI2.

Φυσικά, ήδη οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προσωπικής ελευθερίας έχουν καταδικάσει τη συσκευή, ενώ οι υποστηρικτές της δικαιολογούν τη χρήση της αφού “ο ύποπτος γνωρίζει πως χρησιμοποιείται”, αφού για τη λειτουργία της απαιτεί μια καθαρή (και άρα και κοντινή, και με τη δική του αποδοχή) φωτογραφία του προσώπου του. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για ένα σύστημα που δουλεύει από απόσταση 14,7 χιλιομέτρων και ενώ ο ύποπτος κάνει κωλοτούμπες μεταμφιεσμένος ως Μπόζο ο Κλόουν, όπως βλέπουμε στις περισσότερες αστυνομικές σειρές της εποχής. Nope. Ορθώς, όμως, οι προβληματισμένοι επισημαίνουν πως δεν υπάρχει αλάθητη τεχνολογία “βιομετρικής αναγνώρισης” – “στάμπα” που “κολλάει” σε όλες τις τεχνολογίες που προσπαθούν να αναγνωρίσουν την ταυτότητα ενός ατόμου βάσει βιολογικών χαρακτηριστικών του – ύψος, δαχτυλικά αποτυπώματα, ίριδα του ματιού… ακόμη και το… δείγμα ούρων μπορεί να ενταχθεί στην “οικογένεια” των “λύσεων βιομετρικής αναγνώρισης” – με την προϋπόθεση πως η “αναγνώριση” γίνεται “αυτόματα” από gadget, υπολογιστή, “όχι-από-άνθρωπο” γενικότερα.

Source:

Dozens of police departments nationwide are gearing up to use a tech company’s already controversial iris- and facial-scanning device that slides over an iPhone and helps identify a person or track criminal suspects.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.