Συνεργάτης του Wired παιδεύεται με το OS X Lion – και “γιατί οι φανατικοί των Mac είστε για τα μπάζα”

Ναι, ορίστε, το είπα -και πάλι- και είναι καιρός να το χωνέψετε. Πόσες και πόσες συζητήσεις δεν έχω κάνει με οπαδούς Mac που επιμένουν πως “οι Mac είναι από κάθε άποψη καλύτεροι από τα PCs” (μη συνειδητοποιώντας καν πως μιλάμε πια για ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ αλλά με διαφορετικό λειτουργικό σύστημα – και… μη χωνεύοντας το, ακόμη και όταν τους το έχεις εξηγήσει με λογάκια 8χρονου παιδιού), αλλά και, το σημαντικότερο, “πως δεν έχουν ποτέ προβλήματα”. Ορίστε, λοιπόν: αν δεν θέλει κανείς να δεχτεί τη δική μου άποψη και αξιοπιστία (ναι, λες και με 25 χρόνια μπροστά σε υπολογιστές είχα λόγο να λέω ψέματα ειδικά για να μειώνω τους Mac), ορίστε οι… περιπέτειες ανταποκριτή του περιοδικού Wired. Και για να μη μου κλαίτε οι οπαδοί των Mac πως “εντάξει, και το Wired είναι εναντίον των Mac”, πηγή του post (εκεί το πέτυχα) είναι το σεβαστό-σε-εσάς Cult of Mac. Καλό site, έτσι; Ε, τότε… πάρτε τα!

Ο Erin Biba, λοιπόν, του Wired, προσπάθησε και ξαναπροσπάθησε να εγκαταστήσει το νέο Mac OS X: Lion στον υπολογιστή του, αλλά… “δεν”. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι, στη δική του περίπτωση, το Lion “τρώει φρίκη” με την παρουσία Boot Camp partition, από το οποίο τρέχει Windows για τις ανάγκες της εργασίας του. Το Lion επιμένει να θέλει να διαγράψει όλο το δίσκο για να μπορέσει να εγκατασταθεί, αφού όταν ο Erin διαλέγει πως δεν θέλει να κάνει κάτι τέτοιο, η εγκατάσταση… crashάρει. Πάπαλα. Μπούμ. Δη έντ. Εντζόϋ!

Μα… Μα… Εεε…

Οι… φανατίλες των Mac που-δεν-γνωρίζουν-που-πάνε-τα-τέσσερα, αλλά και τι-εστί-multiboot, θα πουν με υπεροπτικό ύφος πως “φταίνε τα Windows” και “καλά να πάθει που δεν του αρκεί το OS X και θέλει και Boot Camp” – και είναι η ίδια κατηγορία στόκων που θεωρεί καλύτερους τους Mac “γιατί έτσι”, μη γνωρίζοντας Χεσούς (Jesus στα Ισπανικά, βρε απολίτιστοι) από τεχνολογία, υπολογιστές, λειτουργικά συστήματα. “Ασθένειες” όπως αυτή, της μη-εγκατάστασης-αν-υπάρχει-άλλο-λειτουργικό-στο-δίσκο, έχουν ξεπεραστεί εδώ και χρόνια στον κόσμο του Linux (που είναι και το μόνο που “παίζει μπάλα” σωστά και σεβόμενο το χρήστη), ενώ και τα Windows έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στο χώρο. Αυτό που πρέπει λοιπόν να καταλάβουν οι αδαείς της παρέας είναι πως το πρόβλημα ΔΕΝ εντοπίζεται στο ότι “υπάρχουν Windows στο δίσκο”, αφού αμφιβάλω αν το OS X Lion “την ψάχνει” τόσο πολύ: το κόλλημα εντοπίζεται σε πιο πρώιμο στάδιο, και μόνο, δηλαδή, στο ότι “είναι χωρισμένος ο δίσκος”. Και προφανώς εντοπίζεται σε συγκεκριμένα configurations των Mac, αφού… Αφού εδώ έρχεται το ανέκδοτο της υπόθεσης:

Το πρόβλημα ΔΕΝ εντοπίζεται σε όλους τους χρήστες. Αυτό κάποιοι θα πουν πως “είναι καλό”, μα όποιος γνωρίζει πέντε πραγματάκια από υπολογιστές καταλαβαίνει πόσο εφιαλτικό σενάριο είναι όσον αφορά στο troubleshooting (στην επίλυση του): αν το πρόβλημα υπήρχε σε όλους τους Mac, θα μπορούσε να εντοπιστεί εύκολα η πηγή του και να παρουσιαστεί μια λύση από την Apple πολύ-πολύ σύντομα (πως λέμε “τώρα”). Το ότι εντοπίζεται μόνο σε κάποιος χρήστες, ένας εκ των οποίων… γκαντέμηδων είναι και ο κ. Biba, σημαίνει πως η Apple πρέπει να εντοπίσει το “τι φταίει”, “πότε εμφανίζεται το πρόβλημα”, “γιατί εμφανίζεται” κ.λπ. κ.λπ. και να παράσχει μια λύση ειδικά για αυτούς – που, παράλληλα, δεν θα επηρεάζει “τους άλλους”, δηλαδή “αυτούς που δεν έχουν πρόβλημα”. Ω, τι καλά.

Ody's thoughts

Ο βασικός λόγος που έγραψα αυτό το post ΔΕΝ είναι για να δείξω με το δάχτυλο χαρούμενος προς την πλευρά των Mac, κραυγάζοντας “χα-χα, είστε χάλια”. Μόνο, το τονίζω, αποκλειστικά και μόνο για να θυμίσω στους… ενοχλητικούς, υπερόπτες και πιο “άσχετους”-μα-φανατικούς της “παρέας των Mac” πως “αυτά που έχουν” ΔΕΝ είναι τέλειες δημιουργίες του νέου Μεσσία, μα ένας άλλος τύπος υπολογιστών, με τα προβλήματα του, τα κολλήματα του, τις… παραξενιές τους. Και θα συνεχίσω, όποτε εντοπίζεται ένα τέτοιο πρόβλημα, όσο ασήμαντο ή σημαντικό και αν είναι, να… τους το θυμίζω. Είμαι κακός; Όχι φυσικά! Δεν είμαι εγώ που ισχυρίστηκα πως “δεν είχα ποτέ μα ποτέ πρόβλημα με τα Windows XP” (αν και ισχύει, αλλά… ας μην το βροντοφωνάζω, γιατί δεν με πιστεύουν καν οι… φανατίλες των Windows Vista/7). Οι Mac Lovers είναι που κραυγάζουν συνέχεια αδικαιολόγητα πως “οι Mac είναι τέλειοι, έλα στον κόσμο τους και δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα”, μη συνειδητοποιώντας πως το “τρέχω 5 προγράμματα ΜΟΝΟ στον υπολογιστή μου” είναι λογική να ΜΗΝ σε οδηγεί σε σημαντικά προβλήματα – αλλά και πως οι Mac ΔΕΝ κάνουν για όλες τις ανάγκες και δουλειές (π.χ. web servers, δίκτυα rendering κ.λπ. και, φυσικά, αυτό που “πονάει” περισσότερο τους “απλούς χρήστες”: gaming).

Source:

Today is a huge day for Mac users. For the first time ever, Apple is offering a major Macintosh operating system upgrade exclusively over the Internet. The company has also discontinued much of the boxed software it offers in a clear signal that it hopes and expects to see the vast majority of applications for the Mac delivered through the App Store from this day forward. Just as it did with music (and to limited degree with DVDs), Apple wants to eliminate all physical artifacts from its computing experiences other than the hardware it makes.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.