Έχεις malware; Έχεις ποινή!

Ο 38χρονος Yasuhiro Kawaguchi είναι ο πρώτος άνθρωπος στον πλανήτη που φυλακίστηκε όχι επειδή “χάκαρε” κάποιον οργανισμό, όχι επειδή μόλυνε με ιούς κάποιους υπολογιστές, όχι λόγω του ότι έκλεψε προσωπικά στοιχεία… Ω, όχι, αυτά είναι πολύ μπανάλ τυπικούρες, και εμείς ζούμε ήδη στην εποχή του Minority Report! Αντίθετα, θα εκτίσει μέχρι και 3 χρόνια στη φυλακή και καλείται να πληρώσει πρόστιμο έως 500.000 yen λόγω του ότι “είχε στην κατοχή του κακόβουλα προγράμματα”! Ναι, δεν τα χρησιμοποίησε, μα… τι σημασία έχει αυτό; Τα είχε!

Αρχικά, η κατάσταση φαίνεται λιγάκι… τρελή: φαντασθείτε την αστυνομία να μπαίνει στο σπίτι ενός γνωστού σας, που έχει άδεια οπλοφορίας, και να τον συλλαμβάνει επειδή -και εδώ κολλάει το Minority Report που λέγαμε- θα σκόπευε να κάνει μια δολοφονία με το όπλο του! Δεν έχει σημασία αν την είχε κάνει, δεν έχει σημασία αν το “υποτιθέμενο θύμα” του ζούσε και ήταν μια χαρά, όχι, σημασία είχε η… πρόθεση. Ε, το ίδιο, πάνω-κάτω, φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση του κ. Kawaguchi: δεν έβλαψε κανέναν, δεν μόλυνε ή προκάλεσε γενικότερα την οποιαδήποτε ζημιά σε κάποιον υπολογιστή, αλλά… Μπορούσε, χάρη στη συλλογή malware λογισμικού που διατηρούσε στον υπολογιστή του!

Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά ένας νέος νόμος αντιμετώπισης του κακόβουλου λογισμικού που έχει “περάσει” στην Ιαπωνία, ο οποίος απαγορεύει τη δημιουργία, διάθεση ή αποθήκευση malware, αντιμετωπίζοντας την ως κανονικό έγκλημα, με ποινές όπως αυτές που προαναφέραμε – μέχρι 3 χρόνια φυλάκιση και μέχρι 500.000 yen πρόστιμο. Στην πραγματικότητα, όμως, εντάξει, η κατάσταση δεν είναι και τόοοοσο τραγική. Θεωρητικά, τουλάχιστον.

Μα, το ότι έχω μούσι, κελεμπία και 2 μπόμπες, δεν σημαίνει πως είμαι τρομοκράτης!

Όχι αγαπητέ Χασάν, κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο – αν και, δυστυχώς, σε τέτοια κοινωνία ζούμε τώρα πια. Έτσι, και στην περίπτωση του malware, με εκατομμύρια υπολογιστές να μολύνονται κάθε χρόνο απαιτώντας κόπο, χρόνο και χρήμα για την επιδιόρθωση τους, η κατάσταση συχνά ξεφεύγει. Νόμοι όπως αυτός, λοιπόν, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το ολοένα και πιο ενοχλητικό πρόβλημα στη ρίζα του – και δεν είναι φτιαγμένοι κακόβουλα.

Όταν, λοιπόν, κανείς έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με ένα τέτοιο νόμο, ευνόητα αναρωτιέται “μα, τι γίνεται με τους ερευνητές malware και τις εταιρείες αντιμετώπισης του;”. Δηλαδή, αν απαγορεύεται όχι μόνο η δημιουργία, αλλά ακόμη και η αποθήκευση και διατήρηση malware στους δίσκους ενός χρήστη, πώς μπορεί να περιμένει κανείς από εταιρείες όπως η Symantec και η Kaspersky να το αντιμετωπίσουν; Δεν θα πρέπει να διατηρούν κάποια “δείγματα” malware τα οποία και να μελετούν για να δημιουργούν αντίμετρα για αυτά;

Η Ιαπωνία έχει… σοφά προβλέψει για αυτό, και έτσι αν υπάρχει “νόμιμος λόγος κατοχής του malware” δεν υπάρχουν και ποινές. Ναι, είναι το αντίστοιχο της… άδειας οπλοφορίας, μιας και αναφέραμε το σχετικό παράδειγμα νωρίτερα: είσαι “νομικά καλυμένος” για να έχεις στην κατοχή σου “κάτι παράνομο”; Τότε δεν έχεις και πρόβλημα με το νόμο. Εδώ, όμως, έρχεται ένα δεύτερο πρόβλημα: και σε αυτή την περίπτωση ταιριάζει τέλεια το… “θεωρητικά”!

Ναι, είμαι τρομοκράτης, παιδεραστής και φτιάχνω adware. Μη βαράτε!

Ο κ. Kawaguchi, λοιπόν, λέγεται πως δήλωσε ότι σκόπευε να χρησιμοποιήσει για κακόβουλους σκοπούς το malware που είχε στη διάθεση του. Το δήλωσε στις αρχές που τον εντόπισαν και τον τσίμπησαν. Δεν υπήρχε καν λόγος να είναι “νομικά καλυμένος”: ήταν “κακός”. Εξάλλου… Το είπε μόνος του!

Ποιός, όμως, μας εγγυάται πως όντως ισχύει κάτι τέτοιο; Ποιός μας εγγυάται πως ο κ. Kawaguchi γνώριζε πως υφίσταται τέτοιος νόμος; Ποιός μας εγγυάται πως δεν τον… μπουζούριασαν οι αρχές και άρχισαν να τον κοπανάνε με ταριχευμένα ρακούν μέχρι “να ομολογήσει το έγκλημα του”, όπως έχουμε δει σε τόσες και τόσες ταινίες με τον Σταλόνε, τον Σβαρτσεντέκερ, τον Σηγκάλ; Το ότι “το ομολόγησε”; Μα, σε όλες αυτές τις ταινίες, όταν οι Ρώσοι κάνουν ηλεκτροσόκ στον καλό-μα-αδύναμο-και-όχι-ακριβώς-πρωταγωνιστή φαντάρο που έχουν πιάσει, αυτός καταλήγει να ομολογεί πως έκανε τα ανομολόγητα, λίγο πριν τον βρει σχεδόν νεκρό ο πραγματικός πρωταγωνιστής – και ορκιστεί εκδίκηση στο όνομα του, και τον ανηψιών του, λίγο πριν ουρλιάξει ένα “NoooOooOooo” προς τον ουρανό καθώς η κάμερα απομακρύνεται αργά, μέσα στη βροχή. Ναι, κάπως έτσι.

Θεωρώ, λοιπόν, πως νόμοι σαν αυτούς μακροπρόθεσμα έχουν αρνητικά αποτελέσματα, και καταλήγουν να κάνουν περισσότερο κακό. Ναι, ο ίδιος ο κ. Kawaguchi μπορεί να ομολόγησε πως σκόπευε να χρησιμοποιήσει το malware που είχε στην κατοχή του για να… καταστρέψει το σύμπαν. Ακόμη, όμως, και αν μπορεί να μας εγγυηθεί ο οποιοσδήποτε πως όντως, ισχύει κάτι τέτοιο, μπορούμε -και πρέπει- να έχουμε αμφιβολίες. Διότι, αποδεδειγμένα, δεν υπήρξε κάποια εγκληματική δραστηριότητα. Η μόνη απόδειξη που υπάρχει, είναι η ομολογία του. Και, για παράδειγμα, η Ιερά Εξέταση είχε ούκ ολίγες ομολογίες μαγισσών. Πως ήταν μάγισσες. Ή πάπιες. Και για αυτό, τις έκαιγε στιν πυρρά ή τις κρέμαγε. Είχαν “ομολογήσει”.

Source:

”38-year-old Yasuhiro Kawaguchi is the first person in Japan to get arrested for storing malware on his computer after the upper house’s Judicial Affairs Committee has confirmed the new anti-malware law passed by the Japanese parliament. The law considers the creation, distribution and storage of malware a crime punishable with up to three years in prison and a fine that could reach the sum of 500,000 yen ($6,200).”

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.