Στα στόχαστρα μήνυσης BitTorrent, μTorrent και Kontiki

Το 1999 η Tranz-Send Broadcasting Network καταχώρησε μια αίτηση για πατέντα, η οποία της αποδόθηκε σχεδόν δέκα χρόνια μετά, το 2007. Τώρα, μηνύει τους δημιουργούς του BitTorrent, που αναπτύσσουν και το δημοφιλές μTorrent, αλλά και το παραπλήσιο σύστημα Kontiki, επειδή “θίγουν την πατέντα της”.

Το πρόβλημα είναι πως στην πατέντα της, η Tranz-Send Broadcasting Network περιγράφει ένα σύστημα που παραπέμπει περισσότερο στο WWW και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε ιστοσελίδες, παρά στο πρωτόκολλο BitTorrent – και το πώς λειτουργεί αυτό σήμερα.

Παλιά, το BitTorrent βασιζόταν σε κεντρικούς servers, οι οποίο “διοργάνωναν” την ανταλλαγή μικρών κομματιών των αρχείων που αντάλλαζαν οι χρήστες ανάμεσα τους. Ο server “έβλεπε” ποια κομμάτια των αρχείων είχε ο κάθε χρήστης, και τα “προωθούσε” στους υπόλοιπους, κανονίζοντας τις μεταξύ τους “ανταλλαγές”. Τώρα, όμως, το BitTorrent έχει γίνει σχεδόν “serverless”, δηλαδή, δεν απαιτεί την παρουσία server για τη λειτουργία του, και τα αρχεία μπορούν να ανταλλάσσονται αποκλειστικά ανάμεσα στους χρήστες του.

Η πατέντα της Tranz-Send Broadcasting Network, λοιπόν, περιγράφει ένα σύστημα όπου ένας server “δέχεται αιτήσεις για μεταφορά αρχείων από χρήστες” και, εκτιμώντας την κατάσταση του δικτύου, την ταχύτητα της σύνδεσης τους κ.λπ., επιλέγει τον προτιμότερο τρόπο για να τους τα αποστείλει. That’s it. Αυτό είναι όλο. Αυτή είναι η… “πατέντα”!

Έτσι, ακριβώς με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε κανείς να πει πως λειτουργεί όλο το World Wide Web: όταν “μπαίνουμε σε ένα site”, ουσιαστικά “αιτούμαστε τα αρχεία του” από τον server όπου αυτό φιλοξενείται. Αυτός αναλαμβάνει “να μας τα στείλει”, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, εκτιμώνται και παράμετροι όπως η γεωγραφική μας θέση και η ταχύτητα της σύνδεσης μας, για να μας σταλούν τα καλύτερα, για εμάς, αρχεία, από μια κοντινή σε εμάς γεωγραφική θέση.

Οι χρήστες του BitTorrent ανταλλάζουν αρχεία μεταξύ τους.

Ποιό σας φαίνεται σαν “το πιο κοντινό” σε αυτό που περιγράφει η πατέντα; Εντωμεταξύ, μαζί με το BitTorrent, ως πρωτόκολλο αλλά και πρόγραμμα, καθώς και την εφαρμογή μTorrent -που οι δημιουργοί του BitTorrent αγόρασαν από τον αρχικό δημιουργό της και, τώρα πια, αναπτύσσουν και εξελίσσουν οι ίδιοι- “τα σκάγια” πήραν και το Kontiki, μια παραπλήσια πλατφόρμα, που όμως απευθύνεται κυρίως σε εταιρείες. Αυτή, όντως πιο κοντινή σε αυτό που περιγράφεται στην πατέντα, συνεχίζει να απαιτεί τη χρήση κεντρικών servers.

Source:

By now we’ve become accustomed to copyright infringement lawsuits, where people are suspected of illegally distributing movies and music using BitTorrent.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.