Η Google ετοιμάζει Open Source… Skype;!

Κατόπιν της εξαγοράς της Global IP Solutions (GIPS), η Google φαίνεται πως αποφάσισε να ενσωματώσει τις τεχνολογίες που “κληρονόμησε” από εκείνη στον browser της, Chrome. Για τι μιλάμε; Μα, όπως λέει και το τιτλάκι μας, για το Open Source αντίστοιχο του Skype!

Το project ακούει στο όνομα WebRTC και έχει σαν στόχο την ολοκλήρωση επικοινωνίας μέσω φωνής και video. Το δε πιθανότερο είναι πως στο (πολύ) κοντινό μέλλον θα το δούμε να ενσωματώνεται, με κάποιο τρόπο, στη δημοφιλή υπηρεσία GMail της Google, πιθανότατα “εμπλουτίζοντας” το υπάρχον GMail Chat. Η Google, όμως, στοχεύει πολύ πιο μακριά από το GMail.

Όπως τονίζει και το CNet (αρχική πηγή της είδησης μας), η Google όχι μόνο “άνοιξε” το project ώστε όποιος επιθυμεί να μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό, αλλά και να το εκμεταλλευτεί για δικούς του σκοπούς, αφού όχι μόνο είναι “Open Source”, αλλά και “Royalty-Free”, δηλαδή, δεν χρειάζεται κανείς να καταβάλλει κάποιο αντίτιμο για “Πνευματικά Δικαιώματα” αν θέλει να το ενσωματώσει σε δική του λύση. Επιπλέον, η Google υποσχέθηκε πως θα συνεργαστεί με άλλους κατασκευαστές browsers, όπως η Opera και η Mozilla, για να καταστήσει δυνατή την εδραίωση του WebRTC ως ένα standard όσον αφορά στο voice και video chat στο Web.

Έτσι, η… αιώνια διαμάχη Microsoft-Google δείχνει, πια, να απλώνεται και στο χώρο του audio/video chat, με την πρώτη να έχει μόλις αποκτήσει το κυρίαρχο στο χώρο Skype και τη δεύτερη να “ψήνει” τη δική της, και μάλιστα Open Source “απάντηση”.

Δεν είναι κάτι νέο…

Το WebRTC μπορεί να εμφανιστεί ως “κάτι νέο” στους χρήστες, αλλά η τεχνολογική βάση του υπάρχει εδώ και χρόνια και είναι αρκετά δοκιμασμένη. Η τεχνολογία θα υλοποιηθεί στους browsers μέσω Javascript APIs. Για την συμπίεση/κωδικοποίηση του ήχου χρησιμοποιούνται δυο διαφορετικοί αλγόριθμοι, ο iSAC για γρήγορες συνδέσεις και ο iLBC για πιο περιορισμένες (εδώ να θυμίσω πως “η Google έχει και το Android”, και… μάλλον θα καταλάβετε πού θα είναι χρησιμότερος ο iLBC για τις “πιο περιορισμένης ταχύτητας συνδέσεις” ;-) ). Το δε video κωδικοποιείται μέσω του VP8, του “επίσημου Open Source αλγόριθμου κωδικοποίησης/συμπίεσης video” της Google, που προσπαθεί εδώ και καιρό να “πλασάρει” ως “web standard”.

Source:

Shortly after releasing software for audio and video chat as an open-source project called WebRTC as open-source software, Google is beginning to build it into its Chrome browser.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.