Το οικολογικο Leaf της Nissan δηλώνει τη θέση του σε τρίτους!

Δίχως την άδεια του οδηγού, και δίχως τις περισσότερες φορές ο ίδιος να το γνωρίζει, το 100% ηλέκτροκίνητο αυτοκίνητο Leaf της Nissan “καρφώνει” τη θέση όπου βρίσκεται σε τρίτους, μέσω Internet! Και δεν είναι απλά θέμα σχεδίασης, αλλά σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας, που εντοπίστηκε στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ένα “έξυπνο” σύστημα πληροφοριών που εμπεριέχεται στο αυτοκίνητο!

Συγκεκριμένα, το Leaf επιτρέπει τη λήψη και παρουσίαση χρήσιμων για τον οδηγό πληροφοριών μέσω RSS. Πληροφορίες όπως όχι μόνο “οι τελευταίες ειδήσεις”, αλλά και το πού μπορεί κανείς να το φορτίσει, πόσο “οικολογικά” το οδηγεί ο κάτοχος του σε σχέση με άλλους κατόχους του (ναι, κάνει “σύγκριση αποτελεσματικής οδήγησης” ανάμεσα τους) κ.λπ. Έλα μου, όμως, που μέσω RSS, το Leaf “δηλώνει” και τη θέση όπου βρίσκεται, προς τους servers με τους οποίους επικοινωνεί! Και έλα που ενώ αυτή η δυνατότητα είναι χρήσιμη π.χ. στη “σύγκριση αποτελεσματικής οδήγησης” ανάμεσα στους κατόχους του, που ολοκληρώνεται με servers της ίδιας της Νissan, αλλά αυτή φαίνεται να… ξέχασε να “κλειδώσει” αυτές τις πληροφορίες, οι οποίες είναι προσβάσιμες από κάθε RSS server από τον οποίο “αντλεί πληροφορίες” ο κάτοχος του!

Ας το κάνουμε… λιανά, σε πιο απλά “Ελληνικά”: το Leaf έχει εξαρχής προσαρμοσμένα κάποια RSS feeds μέσω των οποίων παρουσιάζει κάποιες πληροφορίες, αλλά και ανταλλάσσει πληροφορίες με “εγκεκριμένους servers” – συνήθως, της ίδιας της Nissan. Σε αυτούς “δηλώνει” και τη “γεωγραφική θέση του”, αφού κάτι τέτοιο απαιτείται από κάποιες λειτουργίες του. Είναι ήδη άσχημο πως αρκετοί κάτοχοι του δεν γνωρίζουν πως συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι, όμως, ακόμη χειρότερο, πως αν πάει κανείς και του προσθέσει περισσότερα RSS feeds, π.χ. από το CNN για να λαμβάνει ειδήσεις, ή ακόμη και από το… Unregistered για να διαβάζει τα τελευταία θέματα μας εύκολα όποτε αυτά αναρτώνται, τότε ο server με τον οποίο θα επικοινωνεί θα μπορεί να “δει” τη θέση του!

Δεν γνωρίζω αν το Leaf έχει έρθει στη χώρα μας ακόμη, αλλά αν είστε ένας από τους κατόχους του, μην απορήσετε αν με κάποιο… μαγικό τρόπο το έτερον ήμισυ σας φέρει ένα τηγάνι στο κεφάλι όταν γυρίσετε αργά “από τη δουλειά”. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά… έχει τρόπο να βρει αν, όντως, βρισκόσασταν εκεί, ή “στην πολυκατοικία που μένει η ομάδα των κοριτσιών Water Polo από τη Βουλγαρία”.

Source:

While getting the equivalent of 99 miles per gallon might seem like great reason to purchase a Nissan Leaf plug-in hatchbacks, a security eco-geek discovered the 100% electric car secretly shares precise location information with websites accessed through its built-in RSS reader.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.