Η Naratte “βάζει τρικλοποδιά” στα συστήματα NFC μέσω… ήχου!

Και ενώ Apple, Google και πλήθος άλλων έχουν “πέσει με τα μούτρα” στην τεχνολογία NFC, και ψάχνουν τρόπους να την ενσωματώνουν σε όλα τα τωρινά και μελλοντικά προϊόντα τους, η εταιρεία Naratte παρουσίασε μια δική της τεχνολογία, ονόματι Zoosh, που κάνει “ο,τι και η NFC” αλλά με μηδενικό κόστος!

Η τεχνολογία Near Field Communication, κατά κόσμον NFC, αναπτύχθηκε ακριβώς για να είναι δυνατή η ολοκλήρωση συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικών συσκευών ή και “ψηφιακών καρτών”, με στόχο να αντικαταστήσει τα “υλικά” χρήματα και τις πιστωτικές κάρτες. Καθιστώντας δυνατή την επικοινωνία ανάμεσα σε μια κάρτα/ένα gadget και μια “συσκευή ανάγνωσης”, κάνει το αντίστοιχο του “να περνάς την πιστωτική κάρτα σου από μια σχισμή”, αλλά… ασύρματα. Ουσιαστικά, μπορεί κανείς να την φανταστεί σαν “WiFi με εύρος κάτω του ενός μέτρου” και με στόχο σχεδόν αποκλειστικά τις συναλλαγές. Για τη λειτουργία της απαιτείται ένα ειδικό chip, που καθιστά δυνατή την ασύρματη επικοινωνία.

Η Zoosh της Naratte κάνει το ίδιο ακριβώς, αλλά δεν χρειάζεται κανένα τσιπάκι, καμία τροποποίηση ή προσθήκη στο hardware που ήδη διαθέτουν τα smartphones και tablets – αλλά και πλήθος άλλων σύγχρονων συσκευών. Βλέπετε, η Zoosh βασίζεται… στον ήχο!

Όπως συνέβαινε και με τα modems του παρελθόντος, έτσι και η Zoosh βασίζεται στο μικρόφωνο και το ακουστικό της συσκευής, μέσω των οποίων “επικοινωνεί μέσω ήχου” με άλλες συσκευές που βρίσκονται αρκετά κοντά ώστε να μπορούν “να ακούσουν” και “να μιλήσουν” μεταξύ τους.

Η προσέγγιση της Naratte είναι σίγουρα έξυπνη, και ίσως φανεί αρκετά δελεαστική σε όσες εταιρείες εξακολουθούν να… βλέπουν με μισό μάτι την τεχνολογία NFC, ειδικά αφού θα μπορούν να την υποστηρίξουν δίχως να… μπλέκονται με πρόσθετα τσιπάκια, τροποποιήσεις στο hardware κ.λπ. Μοναδικό κολληματάκι, πως ήδη το NFC χαίρει αρκετής υποστήριξης στην αγορά, και φαίνεται ως “μια μελλοντική τεχνολογία που σιγά-σιγά μπαίνει στη σύγχρονη καθημερινότητα μας”, αφού ήδη εμπεριέχεται σε συσκευές όπως το Nexus S της Google.

Source:

While near-field communication gradually emerges to turn mobile phones into payment devices, startup Naratte is introducing a system it claims can do roughly the same thing without adding a chip to the handset. On Monday, Naratte introduced Zoosh, a technology that lets phones exchange transaction information via inaudible sound waves. As with NFC, the phone user would just put the phone near to a point-of-sale terminal to redeem a coupon or make a purchase.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.