Ερωτευμένοι με την ψηφιακή γιαπωνεζούλα

Οι Ιάπωνες είναι περίεργος λαός και η κουλτούρα τους εξίσου παράξενη. Στον πολιτισμό τους η ομορφιά και η φρίκη αποτελούν συχνά τις όψεις του ίδιου νομίσματος.
Στη μοντέρνα Ιαπωνία, η υψηλή τεχνολογία έχει γεννήσει καινούριες προεκτάσεις αυτού του ιδιόρρυθμου ιαπωνικού πνεύματος: εμμονή στην τελειότητα, συνεχείς εσχατολογικές αναζητήσεις και προεκτάσεις για τη φύση του ανθρώπου, πραγματική ψύχωση με την τεχνητή νοημοσύνη, την κυβερνητική, τη ρομποτική και την εικονική πραγματικότητα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν είναι τελικά διόλου παράδοξο ότι στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, αποκαλύφθηκε ότι η νεαρή “lead singer” ενός “κοριτσίστικου” συγκροτήματος, δεν είναι άνθρωπος, αλλά εικονικό ψηφιακό κατασκεύασμα, το οποίο προήλθε από το συνδυασμό των φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών των άλλων, πραγματικών, τραγουδιστριών. Όσοι θέλετε να πάρετε μια ιδέα, θυμηθείτε την ταινία “Simone”, με τον Αλ Πατσίνο.

Η ψηφιακή τραγουδίστρια, με το όνομα Εγκούτσι Αϊμί, του συγκροτήματος ΑΚΒ48, είναι φτιαγμένη με τη μέθοδο του motion capturing, ενώ στη συνέχεια, οι δημιουργοί της, πήραν διάφορα στοιχεία από τα πρόσωπα των άλλων κοριτσιών, τα μάτια, τη μύτη, τα χείλια, κοκ, πλάθοντας έναν “τέλειο” ψηφιακό χαρακτήρα. Χαρακτήρα μάλιστα, με τόσο “τέλεια” και αψεγάδιαστα χαρακτηριστικά, που είχαν προκαλέσει τη δημιουργία μιας τεράστιας βάσης οπαδών της, όπως ακριβώς θα είχε γίνει στην περίπτωση μια άλλης “πραγματικής” στάρλετ. Και φυσικά, όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση, τα συναισθήματα πολλών οπαδών της virtual star υπήρξαν (και υποθέτω ότι θα συνεχίζουν να είναι) εξαιρετικά θερμά και έντονα.

Τελικά δεν είναι και τόσο σοκαριστικό, όσο παρουσιάζεται, αυτό το θέμα: άλλωστε, αν το καλοσκεφτεί κανείς, ο άνθρωπος εύκολα διεγείρεται συναισθηματικά από την εικόνα και την ιδέα που προκαλεί αυτή. Εικόνες “τελειότητας”, δεχόμαστε καθημερινά, μέσω επεξεργασμένων εικόνων στα περιοδικά, τις εφημερίδες, τις διαφημίσεις, εικόνες επιτηδευμένες, αλλοιωμένες και απομακρυσμένες από την αρχική τους μορφή. Όσο άρτια και αν είναι η απομίμηση του αρχικού προτύπου, δεν παύει να είναι αυτό ακριβώς: απομίμηση. Εκεί που θα αποκτήσει νέο ενδιαφέρον η ιστορία είναι τι γίνεται, όταν το τεχνητό δημιούργημα, όχι μόνο συμπεριφέρεται σαν το πρότυπό του, αλλά αρχίζει να συμπεριφέρεται το ίδιο, με αυτόνομο τρόπο, το ίδιο περίπλοκα, όσο και ο ανθρώπινος δημιουργός του…

Source:

This is Eguchi Aimi. She’s the latest member of Japanese pop band AKB48 and a very lovely girl. But Eguchi Aimi is not what she seems. This Sunday, she shocked all her fans revealing her dark secret. You must watch this.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.