50πύρηνη κάρτα συνεπεξεργαστή από την Intel

Με… επιστροφή στο παρελθόν μοιάζει η είδηση πως η Ιntel αποκάλυψε μια κάρτα-συνεπεξεργαστή μόλις χθες, η οποία, όπως και οι 8087 του παρελθόντος, θα αναλαμβάνει να “βοηθήσει” τον κεντρικό επεξεργαστή, με τρόπο όχι και τόσο διαφορετικό από αυτόν που αξιοποιούνται σήμερα οι κάρτες γραφικών.

Ο Knights Corner, όπως ονομάζεται ο συνεπεξεργαστής, θα διατεθεί με τη μορφή κάρτας επέκτασης με τυπική σύνδεση PCI-E 16x, και είναι βασισμένος στην παλαιότερη τεχνολογία γραφικών Larrabee της Intel. Διαθέτει 50 πυρήνες, συμβατούς με την αρχιτεκτονική x86, και θα κατασκευάζεται με την ίδια μέθοδο Tri-Gate στα 22nm που χρησιμοποιείται και για τους Ivy Bridge που θα δούμε τον επόμενο χρόνο.

Όπως εξήγησε η Intel, ο Knights Corner είναι μόνο ο πρώτος από μια σειρά τέτοιων “επεκτάσεων” για τα PCs που θα δούμε στο μέλλον, καλούμενων Many Integrated Core (MIC) processors – δηλαδή, “επεξεργαστές Πολλών Συμπεριλαμβανόμενων Πυρήνων”. Όπως λέμε “πολυπύρηνοι”. Ήδη μάλιστα δοκιμάζεται σε εργαστήρια μια άλλη εκδοχή του, γνωστή ως Knights Ferry.

Η προσέγγιση τους είναι παραπλήσια αυτής των σημερινών καρτών γραφικών, και έτσι ως ένα σημείο οι MIC θα “μπουν στα χωράφια” των Nvidia και AMD, που εδώ και καιρό προσπαθούν να πλασάρουν τις κάρτες γραφικών τους όχι απλά ως “λύσεις απεικόνισης γραφικών”, αλλά σαν πραγματικούς συνεπεξεργαστές, που μπορούν να κάνουν πράξεις “γενικού ενδιαφέροντος” και να χρησιμοποιούνται για να επιταχύνουν Και Άλλα Πράγματα (TM) πέρα από τα γραφικά. Δικό μας το trademark :-) .

Το δε θετικότερο της πρότασης της Intel σε σχέση με αυτές των Nvidia και AMD/πρώην ATi, πως αφού είναι βασισμένη στην αρχιτεκτονική x86, είναι εύκολος και ο προγραμματισμός της – με τον ίδιο τρόπο, με τα ίδια εργαλεία. Δεν χρειάζεται κανείς να “παλεύει” με διαφορετικό hardware και να προσπαθεί να “δέσει” δυο διαφορετικά είδη κώσικα (για κεντρικό επεξεργαστή και κάρτα-γραφικών-σε-ρόλο-συνεπεξεργαστή) στην εφαρμογή του.

Φυσικά, απέχουμε από την εποχή που ο καθένας μας θα μπορεί να προσθέσει έναν τέτοιο συνεπεξεργαστή σε προσιτή τιμή στον υπολογιστή του. Από ό,τι φαίνεται, αρχικά η Intel στοχεύει αποκλειστικά σε επαγγελματίες και ερευνητικά κέντρα. Όπως, όμως, έχουμε σήμερα “καταναλωτικές” κάρτες γραφικών από την Nvidia που “επιταχύνουν” τις εφαρμογές που τις υποστηρίζουν, μέσω της τεχνολογίας Cuda, έτσι ίσως και στο αρκετά κοντινό μέλλον να δούμε “πιο καταναλωτικές” εκδοχές των συνεπεξεργαστών της Intel, για τους απαιτητικούς χρήστες που θέλουν το “κάτι παραπάνω” από το PC τους.

Source:

Intel confirmed that the 50 x86 cores used in Knights Corner will be fabricated using the same 22nm Tri-Gate process as next year’s Ivy Bridge processors, meaning the processors will use the very latest transistor technology.

Source:

”We’ll be launching on 22 nanometres and with tri-gate technology,” Intel’s Tony Neal-Graves explained to thinq_ during a briefing session, referring to a technology the company claims allows for the creation of a more efficient ‘3D’ semiconductor. “That means that we’re going to be able to leverage cheaper, and faster, and more power-efficient silicon.”

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.