Chrome Frame “για όλους” στον Internet Explorer

Η Google κατάφερε, μετά από πολύ… παίδεμα, μια εκπληκτική “πατέντα”: την εγκατάσταση του Chrome Frame στον Internet Explorer χωρίς “δικαιώματα administrator”, από οποιονδήποτε χρήστη!

Αρκετοί χρήστες είναι “κολλημένοι” στον απαρχαιωμένο Internet Explorer 6 δίχως να μπορούν να τον αντικαταστήσουν – λόγω “περιορισμών δικαιώματων” στην εταιρεία που εργάζονται, στο σχολείο τους κ.λπ. Και ο Internet Explorer 6, πέρα από… “αρχαίος”, είχε και πολλά-πολλά άλλα προβλήματα όσον αφορά στον τρόπο που παρουσιάζει τις ιστοσελίδες, με αποτέλεσμα να… πονοκεφαλιάζει τους web designers/developers. Πριν αρκετό καιρό, η Google παρουσίασε ως λύση το Chrome Frame, ένα add-on για τον Internet Explorer, που… “έχωνε” τον δικό της browser, Chrome, “μέσα” στον Internet Explorer. Έτσι, ο υπολογιστής “έτρεχε τον Internet Explorer” αλλά τα sites παρουσιάζονταν “μέσω του Chrome” (“μέσα” από τον Internet Explorer – κάτι σαν τις… ρώσικες κούκλες-μέσα-στις-κούκλες).

Τώρα, το “γιατί δεν πρότεινε να αναβάθμιζε ο κόσμος από τον IE6 στον IE9 ή-όποια-είναι-η-τελευταία-έκδοση” είναι άλλη και μεγάλη συζήτηση. Εν συντομία…

  • Διότι ο Internet Explorer εξακολουθεί να κάνει “τα δικά του” όσον αφορά ορισμένα web standards, ακόμη και στις τελευταίες του εκδόσεις – άσχετα με το τι υποστηρίζει η ίδια η Microsoft.
  • Διότι, “για να έχουν τον Internet Explorer 6 εγκατεστημένο ακόμη” δεν σήμαινε και, κατ’ ανάγκη πως “βαριόντουσαν να τον αναβαθίσμουν”. Ακριβώς επειδή ο Internet Explorer έκανε “τα δικά του”, κάποιες web εφαρμογές που είχαν σχεδιαστεί για χρήση “εσωτερικά” στα δίκτυα πολλών εταιρειών δεν λειτουργούσαν σε άλλους browsers – πολλές, ούτε καν σε… νεότερες εκδόσεις του! Web εφαρμογές για τις οποίες κάποιες εταιρείες είχαν πληρώσει αδρά (που να ήξεραν!). Μια αναβάθμιση ναι μεν θα σήμαινε πως “θα είχαν μια νέα έκδοση του, με καλύτερες επιδόσεις και αυξημένη ασφάλεια”, αλλά και πως θα έπρεπε “να τα ξανασκάσουν στις εταιρείες-κοράκια που τους είχαν σχεδιάσει τις τραγικές αποκλειστικά-για-Internet-Explorer-6 web εφαρμογές τους”. Και δεν “τις έπαιρνε” όλες να ξαναπληρώνουν.
  • Διότι, όπως μάλλον είναι κατανοητό, την Google την συμφέρει να χρησιμοποιούν “τον δικό της browser” (έστω “ως πλαίσιο μέσα σε έναν άλλο”) και όχι… ανταγωνιστικό λογισμικό.

Τώρα, λοιπόν, η Google βρήκε τρόπο ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί να εγκαταστήσει και χρησιμοποιήσει το Chrome Frame δίχως να έχει “δικαιώματα διαχειριστή”. Αυτό για πολλούς χρήστες μπορεί να φαίνεται σαν… θεόσταλτο δώρο: θα μπορούν να χρησιμοποιούν στα PCs τους “έναν σύγχρονο browser” ακόμη και αν “δεν τους αφήνει ο admin του δικτύου”, ή και χωρίς να χρειάζεται καν να… ζητήσουν την άδεια του, “στα κρυφά”! Μόνο που αυτή η κίνηση της Google είναι μια μεγάαααααααααα(αααα)ααλη βλακεία! “Why?”, ρωτά ο Αγγλόφωνος φίλος Μπάμπης; Λετ’ς ση…

  • Διότι ποτέ (ΠΟΤΕ) δεν είναι “καλή ιδέα”(TM) το “να κάνεις κάτι στη ζούλα”. Όπως ακριβώς τα μικρά “που χώνουν το χέρι στο βάζο με τη μαρμελάδα” θα “τα ακούσουν” όταν… τα πιάσει η μαμά, το ίδιο ισχύει και εδώ “αν σε πιάσει ο admin”. Γιατί δεν τον ρώτησες; Ε; Θα του πεις και “πώς να κάνει τη δουλειά του”;
  • Διότι (και αυτό είναι το σημαντικότερο) τι θα πει κανείς στον boss του όταν εξαιτίας μιας “τρύπας ασφαλείας” στο Chrome Frame “τρυπώσει” ιός στο εταιρικό δίκτυο, κλαπούν εταιρικά δεδομένα, γενικά, “γίνει μια στραβή”; “Sorry boss, ήθελα να παίζω αγκρυμπέρντζ”; Η ασφάλεια ενός εταιρικού δικτύου “όπου χρησιμοποιείται ο Internet Explorer” (υποτίθεται πως) είναι σχεδιασμένη “για τον Internet Explorer 6”. Δεν σημαίνει πως, κατ’ ανάγκη, το δίκτυο είναι ασφαλές και “ενάντια σε `τρύπες` του Chrome Frame”. Και μπορεί αυτή τη στιγμή να μην έχει γίνει κανένα “μεγάλο μπαμ”, αλλά άμα γίνει (βλέπε το PSN της Sony), σε κάποια εταιρεία, και φταίει το Chrome Frame που κάποιοι “έχωσαν στα κρυφά” στον IE6 τους, “θα πέσουν κεφάλια”.
  • Ανέφερα πως, από ό,τι αφήνει να εννοθεί η Google, η “πατέντα” με την οποία “χώνεται” το Chrome Frame στον IE φαίνεται να βασίζεται σε ένα… exploit του (!!!), δηλαδή “σε μια τρύπα ασφαλείας” που προφανώς “θα μπαλωθεί” στο μέλλον; Α, ναι, δεν το ανέφερα. Με άλλα λόγια, η Google κυκλοφόρησε ένα… επίσημο “hack” για πρόγραμμα ανταγωνιστικής εταιρείας! Αλλά, βέβαια, “το έκανε για το καλό μας”. “Don’t be evil” είναι το σλόγκαν της. Ω, πόσο μα πόσο την πιστεύω!

Nicely done, Google. Εύγε. Σε λίγο θα βγάλει και κανένα gadgetάκι με το οποίο να μπορείς να “σηκώνεις λεφτά από το ATM” 4-5 μέρες “πριν μπει ο μισθός σου στο λογαριασμό σου”, αφού “έλα μωρέ, ούτως ή άλλως θα σε πλήρωναν”…

Source:

While this might not jump out at you as a huge thing, it’s big news for millions of users stuck working at offices or schools with older machines where admins won’t allow them to upgrade to newer, modern browsers. And some 30 percent of these users were not even able to install plug-ins for IE. Now there’s a way around that with the new dev build of Chrome Frame. You can install this within IE without needing admin access.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.