Πόσο Twitter αντέχει ο εγκέφαλος;

Πόσους από τους εκατοντάδες ή χιλιάδες “friends” στο Facebook, ή “followers” στο Twitter μπορεί να παρακολουθήσει ένας άνθρωπος;
Το ερώτημα είναι κατά βάση, ζήτημα φυσιολογίας: απλώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει με συνέπεια μια συνεχή ροή επικοινωνίας με περισσότερους από 100 ή 200 ανθρώπους. Όπως αναφέρει και το σχετικό άρθρο του Slashdot, το οποίο και παραθέτω παρακάτω, η έκρηξη των κοινωνικών δικτύων και κοινωνικών ηλεκτρονικών μέσων, εγείρει το ερώτημα, κατά πόσο ένας άνθρωπος, με όλη αυτή την υπερφόρτωση της πληροφορίας που δέχεται, είναι σε θέση, ακόμη και με συνεκτικούς μηχανισμούς φιλτραρίσματος και ταξινόμησης, να παρακολουθεί με συνέπεια και συστηματικότητα, τα posts και τα tweets εκατοντάδων ή ακόμη και χιλιάδων ανθρώπων (και άλλων οντοτήτων, όπως οργανισμοί, εταιρείες κλπ κλπ), στα μοντέρνα social networks.
Ο συντάκτης του άρθρου επικαλείται τις μελέτες του βρετανού ανθρωπολόγου Robin Dunbar, ο οποίος μετά από έρευνες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος, μπορεί κατά μέσο όρο να διατηρήσει ένα συνεκτικό κοινωνικό δίκτυο επικοινωνίας με 150 άλλους ανθρώπους. Και αυτό, ανεξαρτήτως του πολιτισμικού επιπέδου πάνω στο οποίο οργανώνεται ο καθημερινός του βίος, δηλαδή ασχέτως αν πρόκειται για άνθρωπο μιας πρωτόγονης, ή μιας μοντέρνας μεταβιομηχανικής κοινωνίας.
Οποιαδήποτε προσπάθεια αύξησης του αριθμού των δεσμών επικοινωνίας είναι αποτυχημένη, καθώς από αυτό το όριο και μετά, αυτοί οι δεσμοί χαλαρώνουν και η επικοινωνία δεν γίνεται με τακτικό τρόπο, αλλά σποραδικά και ευκαιριακά. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα από τα πολλά σημεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι τα “social media” διευκολύνοουν και προάγουν τους διαύλους επικοινωνίας και διάδοσης των πληροφοριών, αλλά από μόνα τους δεν συνιστούν έναν ουσιαστικό παράγοντα μετασχηματισμού και προόδου, σε βαθύτερο επίπεδο, του ανθρώπου και της κοινωνίας. Η ίδια η φύση του ανθρώπου θέτει τα όριά της και δεν είναι σκόπιμο, θεωρώ, να την παραβιάζουμε και να προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα όριά της. Το αποτέλεσμα είναι άνθρωποι που εθίζονται σε σπαραγμένη και αποσπασματική πληροφορία, αδυναμία κριτικής πρόσληψής της και επομένως ανοικτοί και πιο δεκτικοί σε κάθε είδους εντολές, ειδήσεις και φήμες, αναπόδεικτες θεωρίες, επιβολές μοντέλων συμπεριφοράς και τρόπου ζωής.

Source:

So what is the saturation point? The answer is between 100 and 200, just as Dunbar predicts. ‘This finding suggests that even though modern social networks help us to log all the people with whom we meet and interact,’ says Goncalves, ‘they are unable to overcome the biological and physical constraints that limit stable social relations (PDF).'”

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.