Η Google επεκτείνει το YouTube… Video Club

Ήταν γνωστό και αναμενόμενο πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, ενώ οι φήμες έδιναν και έπαιρναν, ειδικά τον τελευταίο καιρό. Και τώρα, μέσα από ένα blog post αλλά και επίσημης ανακοίνωσης που έστειλε σε ορισμένα sites, η Google επεκτείνει περισσότερο τη συλλογή ταινιών του YouTube και, επιτέλους, προσθέτει και εμπορικά διαθέσιμες ταινίες σε αυτό.

Η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνίες με κολοσσούς του χώρου, όπως η Universal, Sony Pictures και Warner Bros, για τη διάθεση περίπου 3000 ταινιών μέσω του YouTube. Η συλλογή συμπέριλαμβάνει τόσο νέους όσο και παλιούς τίτλους, ενώ “αθροισμένη” μαζί με τους τίτλους που ήδη διατίθονταν μέσω του YouTube Movies αγγίζει τους 6000 τίτλους.

Η “videoclub πλευρά” του YouTube είναι προσβάσιμη από τη διεύθυνση www.youtube.com/movies και οι νέοι τίτλοι θα αρχίσουν να προστίθενται από σήμερα. Το κόστος της ενοικίασης τους κυμαίνεται σε “δεδομένες τιμές για την αγορά”, δηλαδή, γύρω στα $3,99 για τους νέους τίτλους και $2,99 για τους παλαιότερους.

Μετά από την “ενοικίαση” μιας ταινίας, ο χρήστης έχει 30 ημέρες περιθώριο για να τη δει – κατόπιν αυτού, η “ενοικίαση” του… “επιστρέφεται” αυτόματα. Αν ξεκινήσει να βλέπει μια ταινία, έχει περιθώριο περίπου 24 ωρών για να τη δει – αν το ξεπεράσει… πάπαλα.

Info

Εδώ να σημειώσουμε πως η Google αναφέρει με κάπως συγκεκριμένο τρόπο γραφής, στην επίσημη ερώτηση-απάντηση της σχετικά με το χρονικό διάστημα, αυτό το… τελευταίο. Και αφήνει να εννοηθεί πως ΔΕΝ θα είναι δεδομένα αυτά τα χρονικά όρια. Για την ακρίβεια, λέει: “Once they start watching the movie they will typically have 24 hours to finish.”. Αυτό, δηλαδή, είναι το “τυπικό” διάστημα, αλλά ίσως κάποιες εταιρείες να θέλουν να ορίσουν διαφορετικά διαστήματα για τις ταινίες τους. Εμείς, τουλάχιστον, “αυτό το νόημα βγάζουμε”.

Η υπηρεσία θα δέχεται όλες τις “μεγάλες” πιστωτικές κάρτες, και βασίζεται αποκλειστικά στις συναλλαγές – δεν υπάρχει κάποιο συνδρομητικό μοντέλο σε στυλ Νetflix (τουλάχιστον, όχι ακόμα). Οι ταινίες θα κυκλοφορούν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, σχεδόν παράλληλα με τη διάθεση τους σε DVD, και θα “στρημάρονται” προς το χρήστη (δηλαδή, δεν “θα κατεβάζει ένα αρχείο” στον υπολογιστή του, αλλά “θα μεταφέρονται `live` προς αυτόν”). Και, ναι, θα χρειάζεται λογαριασμός στο YouTube για να μπορεί κανείς να νοικιάζει ταινίες.

Φυσικά, όλες οι ταινίες θα είναι προσβάσιμες και μέσω της Google TV (που για την ώρα έχει περάσει στην αφάνεια). Το κακό είναι πως αν και το YouTube υποστηρίζει και υψηλές αναλύσεις, “οι πάροχοι των ταινιών θα επιλέγουν την ανάλυση στην οποία θα διατίθενται” και, ταρατατάααα, “οι περισσότερες ταινίες προς ενοικίαση θα προβάλλονται σε standard ανάλυση”. Μάλιστα… Την εποχή του HD, του 3D και της Google TV, οι κινηματογραφικές εταιρείες αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το Internet για να παρέχουν μια εμπειρία χειρότερη από τα DVDs στο κόστος των DVDs. Ευχαριστούμε. Να είστε σίγουροι πως θα τρέξουμε να νοικιάζουμε τη μια standard-definition ταινία πίσω από την άλλη, για να τις “στρημάρουμε” στην HD-3D-uber-τηλεορασάρα μας. Τίποτε άλλο;

“Το μεγάλο κόλπο”, όμως, από πλευράς της Google, είναι πως θα εκμεταλλευθεί στο έπακρο τη “φύση” του YouTube για να καταστήσει δελεαστική τη χρήση της υπηρεσίας, με πρόσθετες δυνατότητες που δεν συναντώνται αλλού ή που παρέχουν χαρακτηριστικές ευκολίες. Για παράδειγμα, οι ταινίες θα μπορούν να γίνουν embed σε άλλα sites (!) όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα με οποιοδήποτε video του YouTube. Φυσικά, δεν θα προβάλλονται σε όλους όσους επισκέπτονται ένα άλλο site – τι, “θα πλήρωνε ένας για να βλέπουν όλοι”; Α, όχι..! Η Google, όμως, το έχει σκεφτεί έξυπνα: αν μια ταινία γίνει embed σε ένα site, όποιος την έχει νοικιάσει, θα μπορεί να τη δει και από εκεί. Όποιος δεν την έχει νοικιάσει, θα βλέπει αντί αυτής το επίσημο trailer της. Ορίστε ένας συνδυασμός ευκολίας και… “κράχτη” για ταινίες!

Επιπλέον, όλα τα χαρακτηριστικά του YouTube θα ισχύουν και για αυτές: τα video θα μπορούν να είναι “δυναμικά” και να “δένουν” με πρόσθετα videos ώστε, π.χ., ο χρήστης να μπορεί να επιλέξει διαφορετικά τέλη, να δει εναλλακτικά video, συνεντεύξεις, “making ofs” κ.λπ.

Ωραία δεν ακούγονται όλα αυτά; Εντάξει, ίσως όχι και τόσο “ωραία”, αλλά σίγουρα, αν μη τι άλλο, “ενδιαφέροντα”. Και πάμε, τώρα, για το αναγκαίο… τράβηγμα του χαλιού κάτω από τα πόδια μας: η υπηρεσία, όπως και τόσες άλλες, θα είναι διαθέσιμη μόνο στην Αμερική. Τουλάχιστον, αρχικά. Ο υπόλοιπος πλανήτης μπορεί να περιμένει στωικά πότε θα δεήσει η Google να… μας λυπηθεί, δίνοντας και σε εμάς πρόσβαση στη συλλογή standard-definition ταινιών που τόσο μα τόσο περιμέναμε.

Source:

Google confirmed the existence of its YouTube Movies service earlier today and has just released more details on which studios and movies will provide the 3,000 titles in its repertoire. YouTube has partnered up with Universal, Sony Pictures and Warner Bros and others to offer full length feature films on YouTube.com/movies. Fox, which we mistakenly reported had joined the brood earlier, is noticeably absent.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.