Ετοιμάζεται στάνταρ για απευθείας σύνδεση browsers με P2P

Απευθείας σύνδεση μεταξύ browsers, παρακάμπτοντας κεντρικούς servers, είναι ο στόχος της νέας δραστηριότητας του οργανισμού W3C.

Ο διεθνής οργανισμός World Wide Web Consortium (W3C) είναι γνωστός για την δραστηριότητά του στα πλαίσια της θέσπισης και ρύθμισης των στάνταρ για το software πάνω στο οποίο βασίζεται η επικοινωνία στο Internet. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι to W3C μόλις ανακοίνωσε ότι ίδρυσε ομάδα η οποία θα ασχοληθεί ειδικά με την ανάπτυξη και τη θέσπιση ενός κοινά αποδεκτού στάνταρ για την ένας-προς-έναν επικοινωνία (peer-to-peer) μεταξύ browsers, χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένο δίαυλο επικοινωνίας, μέσα από κανάλι SSL (Secure Sockets Layer).
H απευθείας επικοινωνία μεταξύ δύο client PCs στο Internet για την μετάδοση κάθε είδους δεδομένων, ήχου, εικόνας και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο, υποτίθεται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα αντίμετρο απέναντι σε τακτικές κάθετης απαγόρευσης και επιβολής λογοκρισίας στο Διαδίκτυο σε χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα, και όχι μόνο. Ασφαλώς η εφαρμογή και χρήση τέτοιων APIs δεν είναι ικανή από μόνη της να αποτρέψει την παρακολούθηση ή την αποκοπή της ροής των δεδομένων. Ακόμη κι αν ο “Μεγάλος Αδελφός” υποψιαστεί ότι διακινείται κρυπτογραφημένη πληροφορία σε “ασφαλές” κανάλι επικοινωνίας, τότε μπορεί πολύ απλά να μπλοκάρει αυτό το κανάλι, ασχέτως αν μπορεί ή όχι να διαβάσει τα δεδομένα.
Όπως αναφέρεται, τα πρόσφατα γεγονότα στις αραβικές χώρες της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπου πολύ συχνά επιβλήθηκε λογοκρισία μέσω αποκοπής συγκεκριμένων εργαλείων όπως το Facebook και το Twitter, ή ακόμη και κάθε επικοινωνίας μέσω Internet, καταδεικνύουν την ανάγκη παράκαμψης κεντρικών δικλείδων ασφαλείας για την προσθήκη ενός εναλλακτικού τρόπου ελεύθερης ροής της πληροφορίας. Πάντως, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία, αφού το Internet γίνεται συνεχώς το πεδίο συνάντησης αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ εταιρειών, κυβερνήσεων, ιδιωτών, οργανισμών, όπου ο καθένας προσπαθεί είτε να χειραγωγήσει το Internet προς όφελός του, ή να προωθήσει μεγαλύτερη ελευθερία στη διακίνηση της πληροφορίας. Το πρωτόκολλο επικοινωνίας P2P έχει γίνει συνώνυμο πλέον της πειρατικής διακίνησης software και έχει μπει στο στόχαστρο των “επίσημων” φορέων που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου.

Source:

W3C today launched a new Web Real-Time Communications Working Group to define client-side APIs to enable Real-Time Communications in Web browsers. These APIs should enable building applications that can be run inside a browser, requiring no extra downloads or plugins, that allow communication between parties using audio, video and supplementary real-time communication, without having to use intervening servers. Read the full charter and learn more about W3C’s Ubiquitous Web Applications Activity.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.