Ο πόλεμος του…Γέρου!

Δεν είναι κάποιο λογοπαίγνιο, κάποιο ρατσιστικό αστείο κάκιστης αισθητικής – πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία military SF!

Αναγνωρισμένο sub-genre της Sci-fi λογοτεχνίας είναι η military SF, με βασικό της άξονα –τι άλλο;- τις πολεμικές συγκρούσεις διαγαλαξιακού και διαστρικού μεγέθους. Πρώτος διδάξας στο είδος θεωρείται αναμφίλεκτα ο R. Heinlein, με το κλασικό Starship Troopers (ξεχάστε την αισχρή ταινία!), ενώ η πορεία του δημοφιλέστατου αυτού genre υπήρξε θεαματική έκτοτε.

Ερχόμαστε στο 2005, οπότε ένας νέος συγγραφέας, ο John Scalzi, κυκλοφορεί το ντεμπούτο του, με την παράδοξη ονομασία Old Man’s War και αυτόματα εκτινάσσεται στο πάνθεον των… τιτάνων του είδους. Γρήγορη δράση, έξυπνοι χαρακτήρες και φρέσκες ιδέες είναι ό,τι χαρακτηρίζει το μικρό σε μέγεθος αυτό βιβλίο, το οποίο αποτελεί το πρώτο από μια σειρά τριών, καίτοι διαβάζεται αυτόνομα.

Εάν αναρωτιέστε περί ποίου Old man ομιλούμε, να καθησυχάσουμε τους ευλαβείς, καθότι δεν γίνεται αναφορά στον Σατανά (Old man στα Αγγλικά). Πρόκειται περί ηλικιωμένου με τα όλα του, 75 ετών παρακαλώ, ο οποίος αφότου χάνει τη γυναίκα του στρατολογείται στον Colonial Defense Army, έχοντας τη βάσιμη υποψία πως κανένας επίλεκτος στρατός δεν στέλνει στον πόλεμο ηλικιωμένους πολεμιστές… και η συνέχεια εντός.

Μην περιμένετε αντιπολεμικά μηνύματα και διπλωματικές προσπάθειες, οι οποίες αίφνης θα ευοδωθούν – ο ολικός πόλεμος μεταξύ των διαφορετικών ειδών (ναι, ναι, έχει και κανίβαλους εξωγήινους!) του σύμπαντος μέχρις εσχάτων είναι το ζητούμενο, και στα πλαίσια αυτά ο Scalzi παίζει στο “γήπεδό” του.

Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα άκρως ψυχαγωγικό ανάγνωσμα και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, ακόμα και από τους περισσότερο σκεπτικιστές και φιλειρηνικούς αναγνώστες.

Από τα comics στη Sci-Fi λογοτεχνία και από το σινεμά στη μουσική – κάποια νύχτα κοιμηθήκαμε παρέα και από τότε δεν ξαναξύπνησα μόνος μου. Το ταξίδι συνεχίζεται!