ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: έρχεται το Neuromancer στη μεγάλη οθόνη!

Έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια από τότε που ο William Gibson άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζαμε τους υπολογιστές, μέσω ενός βιβλίου: του Neuromancer, ή “Νευρομάντη” όπως αποδόθηκε στη χώρα μας. Μέσα από αυτό ο Gibson καθιέρωσε τον όρο του cyberspace και του matrix (δεν υπήρχαν πριν – αποτελούν δικά του δημιουργήματα, ως “όροι”), και “έχτισε” μια μοναδική τριλογία όπου το body modification αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας μας και το “πόσο προνομιούχος” είναι κανείς μπορεί να κριθεί και από τις… αναβαθμίσεις που έχει κάνει στο σώμα του.

Και τώρα, το Neuromancer φαίνεται πως θα μεταφερθεί, επιτέλους, στη μεγάλη οθόνη. Αν και είχαν υπάρξει προσπάθειες και σχέδια μεταφοράς του και στο παρελθόν, όλα είτε είχαν θεωρηθεί πολύ “μεγαλεπίβολα” για να δικαιολογείται το κόστος τους, είτε πολύ… “ακαταλαβίστικα” για τις μάζες θεατών (“προβάτων”) που ήδη… δυσκολεύονταν να καταλάβουν τις υψηλού IQ ατάκες των Will Smith και Sylvester Stallone.

Το Avatar, όμως, φαίνεται πως “έστρωσε δρόμο” όσον αφορά στις περιπέτειες επιστημονικής φαντασίας με υψηλό budget – και η αλήθεια είναι πως, ακόμη και αν αυτό δεν φαίνεται και τόσο πολύ, και τις αντιμετωπίζουμε ως “τυπικές περιπέτειες”, έχουμε ήδη δει μια αυξημένη ροή ταινιών με σενάρια -ή, έστω, στοιχεία- “hardcore” επιστημονικής φαντασίας, που ούτε καν θα ελπίζαμε στο παρελθόν. Και αυτό ευνοεί και τα σχέδια του κ. Natali, που χρόνια τώρα ήθελε να μεταφέρει το Neuromancer στον κινηματογράφο.

Ο κ. Natali βρίσκεται σε επικοινωνία με τον William Gibson σχετικά με τις όποιες επεμβάσεις, αναπόφευκτα, θα γίνουν στο story του βιβλίου, και όπως δηλώνει ο ίδιος, “δεν είναι και πολλές”. Η ταινία, αν εξελιχθεί όπως (λέει πως) την οραματίζεται ο Natali, θα βασίζεται στενά στο βιβλίο, μα θα έχει διαφορετική “ροή”, παρουσιάζοντας flashbacks για να εξηγεί τις πολύπλοκες ιστορίες και σχέσεις των χαρακτήρων (χμμ… μου μυρίζει Lost), ενώ μικρές τροποποιήσεις θα πρέπει να γίνουν και στο -ομολογουμένως, κάπως απότομο- τέλος της.

Επιπλέον, ακριβώς επειδή έχει ήδη προηγηθεί το Matrix (αλλά και το 13th floor, και πλήθος άλλων ταινιών που “δανείστηκαν” ιδέες από το Neuromancer), κάποια πράγματα θα θεωρούνται δεδομένα, και έτσι -ευτυχώς- δεν θα έχουμε… τραγικά φαινόμενα του τύπου να σταματά η δράση και να πέφτει “εκπαιδευτική τηλεόραση” για να “μας μάθει τι εστί cyberspace”!

Ήδη έχω αρχίσει να μετράω τις ημέρες. Η ταινία φαίνεται σχεδόν δεδομένη, αφού ήδη έχουν κλειστεί συμφωνίες για διάθεση της και έχει ξεκινήσει το pre-production των εφέ της (υποθέτω “για να δούν πώς `θα κάτσει` η οπτική της”), ενώ ο κ. Natali έχει αρχίσει (τουλάχιστον… “πνευματικά”) να “αναδιαρθρώνει” σε “πιο κινηματογραφική δομή” το στόρυ του βιβλίου. Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2012. Ας ελπίσουμε πως, τελικά, ΔΕΝ θα καταστραφεί ο κόσμος τότε..!

Source:

After years in development, Vincenzo Natali’s Neuromancer is finally moving forward. According to a press release, the film has secured sales from distributors at Cannes and visual effects work has already begun. Filming will begin in 2012 with locations in Canada, Istanbul, Tokyo, and London.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.