Ρεκόρ πειρατείας πέρυσι, με $59 δις “κλεμμένο” λογισμικό

Το απόλυτο ρεκόρ της δείχνει να έσπασε η πειρατεία (“φτού της”, να μην τη βασκάνουμε!), αφού σύμφωνα με νέες αναφορές, το συνολικό πειρατικό λογισμικό που διακινήθηκε πέρυσι έφτασε σε κόστος τα $59 δις.

Όπως ανέφερε η Business Software Alliance, το 50% των PCs που διατέθηκαν πέρυσι “πήγαν” σε “αναπτυσσόμενες αγορές”, από τις οποίες, όμως, προήλθε λιγότερο από το 20% των εσόδων όσον αφορά στο λογισμικό. Δηλαδή, θα έπρεπε να έρθει και ένα 50% και από εκεί, για να συμβαδίζει με “το πόσοι υπολογιστές πουλήθηκαν”, right BSA?

Δεν θα συνεχίσω με την είδηση, αφού είναι γνωστό πως η BSA χρησιμοποιεί νούμερα που “εκτιμά”, “υπολογίζει” ή, για να το θέτουμε απλά και όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, “κατέβασε η κούτρα της από το πουθενά”, έτσι, “για να έχει κάτι να λέει”..!

Δεν λέω πως “είμαι υπέρ της πειρατείας”, το αντίθετο. Για να καταφέρεις να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα, όμως, πρέπει και να το αντιμετωπίζεις ρεαλιστικά. Το να θεωρείς πως όλοι όσοι κατέβασαν “ένα πειρατικό” μόνο και μόνο για να το… αφήσουν “να κάθεται” στο δίσκο τους, δεν σημαίνει και πως “το χρησιμοποίησαν” ή πως “πρόκειται για μια χαμένη αγορά“, όπως χαρακτηριστικά θεωρεί η BSA “τις κόπιες”. Το αντίθετο, έχει αποδειχθεί πάλι και πάλι πως κάποιος μπορεί να κατεβάσει μια κόπια “γιατί μπορεί”, και όχι το αντίστροφο, πως “την χρειάζεται, και άρα θα την κατεβάσει σε κόπια”. Το δεύτερο ΕΙΝΑΙ “χαμένο λογισμικό που θα μπορούσε να έχει πουληθεί”, το πρώτο, όχι. Αν αυτός που “κατέβασε μια κόπια από… χόμπι/γιατί μπορούσε”, ΔΕΝ μπορούσε να την κατεβάσει, απλά… δεν θα την κατέβαζε! Δεν “θα πήγαινε να την αγοράσει original”.

Αλλά, τι καθόμαστε να λέμε τώρα… Είναι το ίδιο ανούσιο με το να αναρωτιέται κανείς “γιατί δεν πληρώνουν το λογισμικό οι αναπτυσσόμενες αγορές”, δηλαδή, “τα σημεία του πλανήτη όπου ο κόσμος δεν έχει και τόση οικονομική άνεση”, όταν το λογισμικό που διατίθεται εκεί έχει το ίδιο κόστος με τις “ήδη ανεπτυγμένες χώρες”. Τόσο ο American με τον μισθό των $4000 όσο και ο Έλληνας με τον μισθό του “η ανεργία έχει βαρέσει κόκκινο και έχω μα πληρωθώ 10 μήνες”, τα ίδια θα πρέπει “να σκάσουν” για να αγοράσουν ένα παιχνίδι ή μια εφαρμογή. Η… απορία της BSA, λοιπόν, θα μπορούσε να αποδοθεί και ως “απορώ γιατί δεν πληρώνουν οι… άνεργοι”.

Ιn other news, οι άστεγοι θα χρησιμοποιούσαν ένα Linux cluster αν τους άφηνες να κοιμηθούν στα γραφεία της εταιρείας σου, αλλά μάλλον δεν θα τον αγόραζαν οι ίδιοι. Για δες, βρε παιδί μου…

Source:

That figure represents a 14 percent increase compared with 2009 and a doubling since 2003, the trade group said today. Forty-two percent of PC software was pirated worldwide last year, the group added, down one point from the previous year.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.