Αντίο Pioneer Studios

Η Microsoft αποφάσισε να κλείσει το παράρτημα της, Pioneer Studios, που ανάμεσα σε άλλα ήταν υπεύθυνο για τη σχεδίαση του πειραματικού tablet της, Courier.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί σταμάτησε η Microsoft την ανάπτυξη του Courier, ενός από τα πλέον υποσχόμενα projects της. Το Courier ήταν ένα «διπλό» tablet, που δηλαδή αποτελούνταν από δυο οθόνες αφής και έμοιαζε σε εμφάνιση με σημειωματάριο, το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ένα συνδυασμό γραφής και «γραφίδας».

Οι περισσότεροι θεωρούν πως ο λόγος της ακύρωσης της ανάπτυξης του οφειλόταν στη… φοβία της Microsoft πως η χρήση με γραφίδα θα έδειχνε «αναχρονιστική», σε μια εποχή όπου όλα τα tablets χρησιμοποιούνται «με το δάχτυλο» – μέσω απλής αφής. Η αλήθεια, όμως, παραμένει, πως μια γραφίδα θα ήταν πιο βολική για διαδικασίες όπως η «χειρόγραφη» συγγραφή σημειώσεων, η ζωγραφική, ακόμη και απλές κινήσεις όπως η προσθήκη μιας υπογραφής σε ένα eMail.

Το Courier ήταν ένα, μονάχα, από τα projects της «εσωτερικής» ομάδας της Microsoft, Pioneer Studios, η οποία τώρα πια διαλύθηκε από τη «μαμά» εταιρεία. Αν και ήταν το γνωστότερο, οι ίδιοι άνθρωποι είχαν συμβάλλει και στην ανάπτυξη των… αδικοχαμένων κινητών της σειράς KIN της Microsoft, καθώς και σε τμήματα των Widnows Phone 7, Xbox και Zune. Ως ένα σημείο, «προαναγγελία» της διάλυσης της ομάδας αποτέλεσε η απομάκρυνση του J. Allard από τη Microsoft πριν, περίπου, ένα χρόνο, του ανθρώπου που ήταν υπεύθυνος για την ομάδα αλλά και για την ανάπτυξη της δημοφιλέστατης κονσόλας της Microsoft, Xbox.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως σταμάτησε κάθε είδους «ανάπτυξη» από πλευράς της Microsoft, αφού εξακολουθεί να επενδύει αδρά σε έρευνες και μελέτες για νέες τεχνολογίες και τρόπους εφαρμογής τους στην καθημερινότητα μας. Η Pioneer Studios, όμως, έδειχνε αρκετά «διαφορετική» από την υπόλοιπη συνολική «νοοτροπία» της Microsoft, και οι προσπάθειες της φαίνονταν να «ξεφεύγουν» από τα στενά όρια των… franchise στα οποία μας έχει συνηθίσει η μεγάλη εταιρεία («συσχετιζόμενα» προϊόντα που λίγο-πολύ εντάσσονται με κάποιον τρόπο σε μια από τις τρεις «μεγάλες οικογένειες» των Windows, Office, Live).

Source:

Pioneer Studios’ offices in downtown Seattle are now empty, and the staff employed by the three-year long project have either moved to other positions at Microsoft or, like Allard, left altogether. The team included designers Microsoft had in part stolen from Nike and other companies, in an attempt to bypass the rigid structure the firm had become hamstrung by, and allow innovation to percolate up more freely.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.