Η Sony υποστηρίζει το… hacking των smartphones της;!

Και ενώ η Sony φαίνεται σαν να θέλει να κρεμάσει ανάποδα και να μαστιγώνει στον αιώνα τον άπαντα όποιον τολμήσει να “βάλει χέρι” στο PlayStation 3, η “αδελφή εταιρεία” Sony Ericsson δημιούργησε ένα site μέσω του οποίου δίνει πληροφορίες σε κάθε ενδιαφερόμενο για το πώς να “χακάρει” το smartphone του! Αντικρουώμενη λογική; Και όμως, όχι.

Απλά, για ακόμη μια φορά, η Sony κάνει “ό,τι την συμφέρει”: όπως στο PS2 και στο PS3 είχε συμπεριλάβει υποστήριξη Linux “για να φαίνεται πληρέστερο το προϊόν της” (“Κοίτα! Είναι ΚΑΙ υπολογιστής! Οι χρήστες μπορούν να φτιάξουν τα δικά τους παιχνίδια και προγράμματα, επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο τη συλλογή λογισμικού του και καθιστώντας το ακόμη καλύτερο από ό,τι το κάναμε εμείς οι ίδιοι!”), έτσι τώρα το “παρακλάδι” της Sony Ericsson κάνει το ίδιο για τα smartphones της. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για μια σχεδόν ανεξάρτητη εταιρεία, που διατηρεί την ίδια λογική που είχαν αρχικά οι δημιουργοί των PS2-PS3. Η κατάσταση σίγουρα θα αλλάξει όταν γίνει “αυτό που δεν της αρέσει” (TM).

Δηλαδή, για να εξηγώ την άποψη μου, τώρα το “ξεκλείδωμα του boot loader και η δυνατότητα εγκατάστασης custom kernel και εναλλακτικών ROMs στα smartphones της” φαίνεται, από… επαγγελματικής και εμπορικής άποψης, ως “μια καλή ιδέα”: “Ω, Γιόχαν, οι ίδιοι οι χρήστες θα συντηρούν το smartphone που τους πουλήσαμε, και εμείς θα καθόμαστε! Θα κάνουν αυτοί τη δουλειά μας, όσο εμείς βαράμε εξάμηνη σιέστα!”. Μέχρι κάποιος, κάπου, “να πατήσει τον κάλο” (και) της Sony Ericsson και να βρει τρόπο “να της φάει χρήματα” μέσω αυτής της δυνατότητας. Παράδειγμα; Δεν ξέρω… Ας πούμε, πες πως κάποιος φτιάχνει custom Rom ειδικά για το Xperia Play που θα επιτρέπει σε κάποιον να παίζει όλα τα παιχνίδια των Playstation 1, 2, 3 και Portable (λέμε τώρα, μη βαράτε). Τότε, τι θα γίνει;

Ναι, ναι: ό,τι έγινε και με τα PS2 και PS3, για τα οποία η Sony αρχικά είχε την ίδια λογική: θα αποφασίσει να “τα κλειδώσει”, να “αφαιρέσει την υποστήριξη `πειραγμάτων` και open source” για να προστατεύσει “την πνευματική της ιδιοκτησία”. Και, φυσικά, καλά θα κάνει. Μάλλον, όμως, θα ήταν καλύτερα αν εξαρχής ΔΕΝ έδινε δυνατότητα “πειράγματος” των συσκευών της, ΔΕΝ δήλωνε “οπαδός του Open Source λογισμικού”, ΔΕΝ πέρναγε αυτή την εικόνα του “υποκριτή”, που μπορεί να μην το έχουν καταλάβει τα μεγαλοστελέχη της -και πολλά sites, περιοδικά αλλά και χρήστες που “τη δικαιολογούν για τις κινήσεις της”- αλλά που έχει ήδη βλάψει απερίγραπτα το “image” της και την αντίληψη που έχει ο κόσμος για αυτήν.

Ήδη σε αρκετά forum πολλοί χρήστες λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα, αν και με διαφοροποιήσεις στον τρόπο που το λένε: “την πατήσαμε με το PS2 Linux (που το αφαίρεσε από τις νέες εκδόσεις του PS2) και την ξαναπατήσαμε με το OtherOS (που το αφαίρεσε από τις νέες εκδόσεις του PS3). ΔΕΝ την ξαναπατάμε. Άντε κουρέψου, Sony”. Δηλαδής, το PS2 “ξεκίνησε” με υποστήριξη Linux, και στην πορεία “την έχασε” – γιατί “δεν συνέφερε τη Sony”. Το PS3, το ίδιο. Τώρα, ποιός εγγυάται πως δεν θα συμβεί το ίδιο και με τα smartphones της; Α, ναι: η ίδια. Χμμμμμ…

Source:

It may come as a surprise to many, then, that Sony’s mobile smartphone division has taken an almost polar-opposite approach – they’re actively encouraging developers to create, modify and install customised Linux kernels into their latest lineup of phones, including the Xperia Play, the device that was once known as “The Playstation Phone”.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.