Το Linux επέστρεψε στο Playstation 3 – με… “dual boot”!

Ο Geoffrey Levand (ψευδώνυμο, το όνομα ανήκει σε υπαρκτό πρόσωπο που εργάζεται στη Sony σε ρόλο σχετικό με την ανάπτυξη και χρήση του Linux!) κατάφερε να “επαναφέρει” το Linux στα jPS3, συνδυάζοντας “κόλπα” και τεχνικές που ήδη υπήρχαν με ολίγη από τη δική του… “μαγεία”. Έτσι, ήδη είναι διαθέσιμο ένα νέο custom firmware για τα jPS3, το οποίο όχι απλά εμπεριέχει “υποστήριξη Linux” (πώς λέμε “OtherOS”), αλλά λειτουργεί και με τη λογική του… dual boot: διαλέγεις “αν θέλεις Linux ή παιχνίδια” για να “μπεις” στο αντίστοιχο λειτουργικό – με το δεύτερο να είναι, φυσικά, το default GameOS του PS3.

Αυτό, για όσους το “μυρίστηκαν” σωστά, σημαίνει πως, ναι, επιτέλους το Linux έχει και πάλι “πλήρη πρόσβαση στο hardware” – ή, τουλάχιστον, αυτή η εντύπωση δίνεται αρχικά. Αφού λειτουργεί “σαν το GameOS”, και το GameOS έχει δυνατότητα να εκμεταλλεύεται πλήρως το hardware των PS3s, το ίδιο -λογικά- θα ισχύει και με το νέο “χακεμένο” GameOS. Έτσι, βλακείτσες του στυλ “Α, θα σας κόψουμε την πρόσβαση στο σύστημα γραφικών, διότι αποτελεί πρόβλημα ασφαλείας” που είχαμε δει από τη Sony στο “επίσημο” OtherOS, πριν αποφασίσει να το “ξηλώσει” πλήρως, και που αντιστοιχούν στο να “κόβεις” οποιαδήποτε δυνατότητα εκμετάλλευσης του συστήματος γραφικών/επιτάχυνσης γραφικών, “δεν παίζουν” στη νέα προσπάθεια: θεωρητικά, με αυτήν, το Linux είναι πλήρως “ελεύθερο” να κάνει… ο,τι θέλει στο hardware των jPS3s!

Αρχικά, από ό,τι φαίνεται, το CFW όπου εμπεριέχεται η δυνατότητα δεν είναι και τόσο… συμβατό με τα παλιά μοντέλα PS3, με “μεγάλη μνήμη Flash” (256MB), ενώ δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη αρκετά “στην πράξη” η χρήση Linux με τη νέα μέθοδο, οπότε δεν προτείνω να σπεύσει κανείς να τη δοκιμάσει, εκτός αν δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα να… παίξει την κονσόλα του κορόνα-γράμματα. ΑΝ, όμως, το κάνει… Ας μας αφήσει ένα σχολιάκι!

Ody's thoughts

Εγώ συγκαταλέγομαι στους άτυχους της παρέας. Παλιό jPS3 με μεγάλη μνήμη. Δεν θα το τολμήσω…

Source:

Into HV integrated OtherOS bootloader loader (compatible with OtherOS bootloader on 3.15)
OtherOS bootloader is booted directly from HV, no GameOS is involved.
Process of booting OtherOS bootloader loader is very similar to 3.15 method
Booting Linux from HDD/USB/BD/Network
Linux with GameOS rights
Full access to all HV SS services (Dispatcher Manager) from GameOS or Linux
Full access to all System Manager services
Ability to create/modify/remove repository nodes in LPAR 1 (e.g. with ps3dm-utils or ps3hvc-utils).
This ability gives you much power over the whole system because many layers of PS3 use repository nodes to exchange information.
Enabled QA mode in Update Manager
Downgrading without USB dongle or Service Mode
Ability to deactivate/activate HDD/VFLASH encryption (e.g. with ps3stor-utils)
Support for ps3-utils. You can flash new OtherOS bootloader from Linux e.g.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
  • Δεν είμαι κάτοχος PS3 αλλά παλιά, με το OtherOS δεν μπορούσες να παίξεις και παιχνίδια μέσα από το Linux;

  • Δεν είμαι κάτοχος PS3 αλλά παλιά, με το OtherOS δεν μπορούσες να παίξεις και παιχνίδια μέσα από το Linux;

  • Δεν είμαι κάτοχος PS3 αλλά παλιά, με το OtherOS δεν μπορούσες να παίξεις και παιχνίδια μέσα από το Linux;

  • Anonymous

    Όλα σχετικά είναι. Εγώ δεν ήμουν “όταν είχε πέραση το Linux σε αυτό”, αλλά αγόρασα ένα πέρυσι (δεν κρατήθηκα – God of War είναι αυτό!). Από ό,τι γνωρίζω, η κατάσταση ήταν τραγική: ενώ αρχικά το λινουξάκι του ήταν μια χαρά, με τους όποιους γελοίους μα αναπόφευκτους περιορισμούς (οι κονσόλες είχαν πάντα λιγότερη μνήμη από τα PCs – αν θυμάμαι καλά, το PS3 έχει συνολική 256MBs!), έκανε μια χοντρή ΜΑ-ΛΑ-ΚΙ-Α (με το συμπάθειο) η Sony: ξεκίνησε να “το κόβει”, επειδή είδε πως developers “έπαιζαν” με αυτό και φοβήθηκε “μην βρουν τρύπες στην ασφάλεια της” (όπως και, τελικά, έγινε). Τι εννοώ “το έκοβε”; Εμ… hardware access. Έκοψε την πρόσβαση στην κάρτα γραφικών, του μείωσε τα δικαιώματα πρόσβασης στο hardware και, τελικά, κατέληξε ούτε λίγο ούτε πολύ, να τρέχει όπως θα το έτρεχες στο PC σου αν αντί να το κάνεις “κανονική εγκατάσταση” το είχες χώσει σε παλιά έκδοση του VMWare χωρίς hardware acceleration.

    Με άλλα λόγια, “ναι, έπαιζε παιχνίδια”. Αλλά αυτά κατέληξαν να είναι το Solitaire και οτιδήποτε άλλο είχε πραγματικά μηδενικές απαιτήσεις. Τώρα, από ό,τι διαβάζω, η νέα “πατέντα” που επέστρεψε το Linux στο PS3, ξαναέχει “πλήρη δικαιώματα” – αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχουν drivers για να εκμεταλλευτούν το hardware του PS3, και θα πρέπει να πέσει τρελό reverse engineering (που πρέπει να είναι ανώμαλος για να το κάνει κανείς, αφού ο στόχος του θα είναι “να εκμεταλλευτεί τελικά το μηχάνημα με τα 256MBs μνήμης”). Έχουμε ελπίδες, όμως… :-)