Διαθέσιμο το Ubuntu 11.04

Αν και μας… ξέφυγε αρχικά, μάλλον οφείλω να θυμίσω πως κυκλοφόρησε η νέα, σημαντικά ανανεωμένη έκδοση του δημοφιλέστατου Ubuntu. Η πλέον διαδεδομένη διανομή του Linux ανανεώθηκε, με σημαντικότερο -και άμεσα ορατό- νέο χαρακτηριστικό της, ένα νέο desktop περιβάλλον, το Unity. Προσπαθώντας να “εκσυγχρονίσει” το desktop του Linux (διότι, ως γνωστόν, Gnome και KDE, δηλαδή “τα δυο δημοφιλέστερα desktops του Linux μέχρι σήμερα”, είναι… “αρχαία” κατά τα παληκάρια της Ubuntu), το Unity παρουσιάζει μια διαφορετική προσέγγιση στο “τι εστί σύγχρονο desktop”.

Θεωρητικά, το Unity παρέχει ευκολότερη πρόσβαση στις εφαρμογές, επιτρέποντας “προσκόλληση” τους σε ένα dock (που εξ’ ορισμού βρίσκεται στο αριστερό άκρο της οθόνης) για ευκολότερη πρόσβαση, καθώς και αναζήτηση τους με τη λογική των εφαρμογών-launchers. Επιπλέον, η διαχείριση των εφαρμογών γίνεται όχι μέσω ενός τυπικού μενού, αλλά μιας ολόκληρης οθόνης-dash που παρουσιάζει και προεπισκοπίσεις τους.

Πρακτικά… Ακόμη δεν έχω αξιωθεί να το δοκιμάσω, οπότε όσα σας μεταφέρω είναι απλά “η είδηση της κυκλοφορίας του”. Περισσότερα όταν “το δω live”, στο πολύ-πολύ κοντινό μέλλον.

Source:

Ubuntu is a fast, secure and easy-to-use operating system used by millions of people around the world.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.