Διαθέσιμο το Ubuntu 11.04

Αν και μας… ξέφυγε αρχικά, μάλλον οφείλω να θυμίσω πως κυκλοφόρησε η νέα, σημαντικά ανανεωμένη έκδοση του δημοφιλέστατου Ubuntu. Η πλέον διαδεδομένη διανομή του Linux ανανεώθηκε, με σημαντικότερο -και άμεσα ορατό- νέο χαρακτηριστικό της, ένα νέο desktop περιβάλλον, το Unity. Προσπαθώντας να “εκσυγχρονίσει” το desktop του Linux (διότι, ως γνωστόν, Gnome και KDE, δηλαδή “τα δυο δημοφιλέστερα desktops του Linux μέχρι σήμερα”, είναι… “αρχαία” κατά τα παληκάρια της Ubuntu), το Unity παρουσιάζει μια διαφορετική προσέγγιση στο “τι εστί σύγχρονο desktop”.

Θεωρητικά, το Unity παρέχει ευκολότερη πρόσβαση στις εφαρμογές, επιτρέποντας “προσκόλληση” τους σε ένα dock (που εξ’ ορισμού βρίσκεται στο αριστερό άκρο της οθόνης) για ευκολότερη πρόσβαση, καθώς και αναζήτηση τους με τη λογική των εφαρμογών-launchers. Επιπλέον, η διαχείριση των εφαρμογών γίνεται όχι μέσω ενός τυπικού μενού, αλλά μιας ολόκληρης οθόνης-dash που παρουσιάζει και προεπισκοπίσεις τους.

Πρακτικά… Ακόμη δεν έχω αξιωθεί να το δοκιμάσω, οπότε όσα σας μεταφέρω είναι απλά “η είδηση της κυκλοφορίας του”. Περισσότερα όταν “το δω live”, στο πολύ-πολύ κοντινό μέλλον.

Source:

Ubuntu is a fast, secure and easy-to-use operating system used by millions of people around the world.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • Sion

  όπως γκρινιάζω και στο pcw, το desktop είναι μια αντιγραφή του MacOs. Έχει χάσει την ταυτότητα και την αυτόεκτίμηση του. Από την αγαπημένη μου διανομή έχει γίνει πλέον η μισητή μου.

 • Anonymous

  Εξαιρετικό το νέο shell του Ubuntu. Το χρησιμοποιώ εδώ και 5 μέρες και ήδη παρατηρώ σημαντική βελτίωση στην ταχύτητα με την οποία εκτελώ εργασίες σε σχέση με τον προηγούμενο τρόπο διαχείρησης παραθύρων.

 • Anonymous

  Το Ubuntu ποτέ δεν μου άρεσε. Ή, μάλλον… Να λέω τα πράγματα με το όνομα τους: μισούσα το ότι… μου άρεσε να δουλεύω σε αυτό, “όταν δούλευε”. Διότι όταν ΔΕΝ δούλευε, ήταν τόσες οι “πατέντες” που είχαν κάνει τα τζιμάνια της Canonical “για να είναι απλό”, που έμοιαζε με διαφορετικό σύστημα από “τα Linux”. Σε ό,τι πρόβλημα είχα συναντήσει, άλλη λύση θα ίσχυε στις υπόλοιπες διανομές, άλλη στο “διαφορετικό” Ubuntu.

  Ε, τώρα, όπως έλεγα και με τον Κωνσταντίνο του OSarena, το Ubuntu πάει “να την κάνει διακριτικά” από το χώρο των “διανομών Linux” και να “μεταλλαχθεί” σε “κάτι άλλο” (πολλά εισαγωγικά χρησιμοποιώ βρε παιδί μου!). Μετά τα “σωθικά” του, ήρθε η ώρα να αλλάξει και τη… “μούρη” του.

  Εμένα δεν με ενοχλεί η όλη φάση, αφού το είχα καταλάβει από την πρώτη στιγμή πως “προς τα εδώ το πήγαινε” (μα, διανομή Linux χωρίς… λογαριασμό root;!;!#$! Έκανε “μπάμ” το πράμα!). Ούτως ή άλλως, ΜΙΑ είναι η διανομή στην οποία είχα (και έχω, όποτε δουλεύω σε Linux) καταλήξει: Gentoo. Για μαζόχες. Σας έχω πει πως είμαι τεχνολογικός μαζόχας; Όχι, ε; ;-)

 • Anonymous

  Είδες; Είδες που οι απόψεις όχι απλώς διίστανται, τριίστανται και τετράστανται και βάλε, βρε παιδί μου! Εσένα “σου αρέσει”, εμένα “δε με χαλάει” (όχι πως “το δούλεψα”, μια κλεφτή ματιά του έριξα), ο Sion το… σιχάθηκε!