Minefield 4.2a1pre: Ο… turbo Firefox

Ωστε νομίζατε πως ο Firefox 4 είναι γρήγορος, έτσι; Έχετε δοκιμάσει την 64bit έκδοση του, αφού ήδη “ψήνεται” και υπάρχει διαθέσιμη, ως μέλος της οικογένειας “Minefield”; Όχι; Χα-χα-χα! Αν μόνο ξέρατε τι χάνετε! Ακόμη πιο γρήγορος και “άμεσος”, ο τελευταίος Minefield απλά εντυπωσιάζει! Για πάμε να τον δούμε μαζί…

Ε, και ο άλλος δεν είναι 64bit;

Ίσως νομίζατε πως ο Firefox, ως σύγχρονη εφαρμογή, θα είναι και αυτός 64bit, όπως και όοοολες οι άλλες εφαρμογές του υπολογιστή σας. Γελαστήκατε, αγαπητοί και αγαπητές! Και μάλιστα, τα περισσότερα προγράμματα που χρησιμοποιείτε (και χρησιμοποιώ), μάλλον… επιμένουν στα 32bit! Ο λόγος; “Πού να τρέχεις τώρα, βρε αδερφέ, να αλλάζεις τον κώδικα σου”… Αυτό, τουλάχιστον, φαίνεται να πιστεύουν οι δημιουργοί πολλών προγραμμάτων – ανάμεσα στους οποίους ΚΑΙ η ίδια η… Microsoft (!), που προτείνει “για να μην έχεις προβλήματα συγχρονισμού ανάμεσα σε Windows Mobile και Office, να τρέχεις την 32bit έκδοση του τελευταίου”! Με άλλα λόγια, το “εξηντατετράμπιτο” Office έχει “από μαμάς” (και με τη δική της… ομολογία!) προβλήματα! Και αυτό ισχύει για πολλές, πολλές εφαρμογές.

Δυστυχώς, ανάμεσα τους εντάσσεται και ο Firefox: η μετάβαση στα 64bit έχει καθυστερήσει αρκετά, αν σκεφτεί κανείς πως έχουμε υπολογιστές που υποστηρίζουν πλήρως τα 64bit εδώ και, περίπου, μια… πενταετία (!!!), αλλά μόλις αρχίζουν να επεκτείνονται τα προγράμματα που μπορούμε να τρέχουμε σε αυτούς ώστε να τους εκμεταλλεύονται πλήρως.

Info

Ναι, αλλά “γιατί 64bit”; Τι είναι; Τι κάνουν; Δεν υπάρχει λόγος να εμβαθύνουμε, αλλά, εν συντομία, “επιτρέπουν την εκτέλεση πιο πολύπλοκων εντολών, τη χρήση μεγαλύτερων ποσών μνήμης” κ.λπ. κ.λπ. Με άλλα λόγια, μια εφαρμογή που “έχει γραφτεί για 64bit” θα αποδίδει καλύτερα από μια πανομοιότυπη που “έχει γραφτεί για 32bit”.

Πάμε στο θέμα μας;

Α, ναι… Ο Firefox, που λέτε, καθυστέρησε και αυτός “να γίνει 64bit”, και “επίσημα” ακόμη ΔΕΝ διατίθεται σε τέτοια έκδοση. Υπάρχουν, όμως, και οι ανεπίσημες εκδόσεις του, που ονομάζονται “Minefield”.

Info

”Minefield” θα πει “ναρκοπέδιο”. Ο λόγος που ονομάζονται έτσι οι “δοκιμαστικές εκδόσεις” του, μάλλον… προφανέστατος: υπάρχει μεγάλη πιθανότητα “να την πατήσεις”! Δεν είναι “δοκιμασμένες”. Μπορεί να “κρασάρουν”, μπορεί να “χάσεις δεδομένα”, μπορεί, μπορεί, μπορεί. Στην πράξη, βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο… χάλια όσο φαίνονται: προσωπικά, σπάνια συνάντησα κάποιο σημαντικό πρόβλημα με αυτές.

Μπορείτε να βρείτε τον Minefield στο FTP της Mozilla, από όπου και θα πρέπει να τον κατεβάσετε “χειροκίνητα”. Και δεν γνωρίζω αν έχουν ενσωματώσει την δυνατότητα “αυτόματου update” και σε αυτόν, αλλά νομίζω πως όχι, οπότε για να τον “αναβαθμίζετε” μάλλον θα πρέπει και στο μέλλον “να κατεβάζετε τις νέες εκδόσεις χειροκίνητα”. Ας τον εγκαταστήσουμε, λοιπόν.

Ξεκινήστε με μια επισκεψούλα στο προαναφερθέν FTP, και συγκεκριμένα στο φάκελο Latest Trunk ή Latest Tracemonkey. Να, κάντε κλικ εδώ για να το επισκεφθείτε με τη μια και να… μην μου παιδεύεστε! ΔΕΝ σας δίνω “απευθείας το αρχείο” αφού μπορεί να δείτε αυτό το θέμα κάποια στιγμή στο μέλλον και να υπάρχει διαθέσιμη νεότερη έκδοση – αυτό που σας ενδιαφέρει είναι το firefox-4.2a1pre.en-US.win64-x86_64.installer.exe (αν υπάρχει νεότερη έκδοση, μπορεί να έχει όνομα του στυλ “firefox-4.5b.en-US.win64-x86_64.installer.exe” ή κάτι παραπλήσιο). Κατεβάστε το και εγκαταστήστε το. Μην ανησυχείτε, δεν θα “υπερκαλύψει” τον Firefox που ήδη χρησιμοποιείτε – θα “μπει” σε ένα “δικό του” φάκελο με όνομα Minefield. Καλού-κακού, βέβαια, ελέγξτε και “χειροκίνητα” τον φάκελο εγκατάστασης της εφαρμογής. ΜΗΝ τον τρέξετε, όμως, ακόμη. Έχουμε λίγη δουλίτσα μπροστά μας.

Προφίλ και add-ons

Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο του “νέου Firefox” σας και, στο πεδίο “target” θα δείτε το path και το εκτελέσιμο αρχείο του προγράμματος, με τη μορφή:

“C:\Program Files (x86)\Namoroka\firefox.exe”

…στο οποίο θα πρέπει να προσθέσετε κενό-πλήν-p στο τέλος. Ε; Πώς; Να, εννοώ αυτό:

“C:\Program Files (x86)\Namoroka\firefox.exe” -p

…ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο προφίλ ειδικά για τον Minefield, για να μην “μπλεχτεί” με αυτό του “κανονικού” σας Firefox. Μειονέκτημα, πως έτσι δεν θα μεταφερθούν” σε αυτόν bookmarks, κωδικοί, add-ons κ.λπ. – αλλά, από την άλλη, θα ξεκινήσει “καθαρός” οπότε και θα μπορείτε να… εκτιμήσετε την ταχύτητα του.

Επόμενο βήμα, το να κάνουμε… διά της βιας συμβατά τα add-ons που δεν έχουν, ακόμη, ελεγχθεί σε αυτόν. Ίσως κάποια δεν δουλέψουν, ίσως άλλα συναντήσουν προβλήματα. Ah, anyways, τι είναι η ζωή χωρίς λίγο… ρίσκο; (Όχι “ντίσκο” Βασιλάκη, “ρίσκο”. Με “ρρρ”… Ξέρεις, “αυτό που δεν μπορώ να προφέρω”; Ε, αυτό…).

Αυτό γίνεται με την εξής πατέντα: γράφτε στη γραμμή διευθύνσεων:

about:config

…και απαντήστε καταφατικά στην προειδοποίηση πως θα σας ανατιναχτεί ο σκύλος και θα σας ψοφήσει το στέρεο (ή κάπως έτσι, δεν θυμάμαι). Μετά, όταν εμφανιστεί ένα χάος παραμέτρον, κάντε:

Δεξί κλικ > New > Boolean

…Δώστε ως όνομα:

extensions.checkCompatibility.4.2a

…και όταν καταχωρηθεί και σας ρωτήσει “true/false”, διαλέξτε το δεύτερο. Το false. Ναι, το false. Ναι, Βασιλάκη: Έεεενα… Δυυο… Αυτό είναι το δεύτερο. Ούφ.

Έτοιμοι! Κάντε μια επανεκκίνηση (του browser, όχι του λειτουργικού) για να “πιάσει” η “πατέντα”, και μπορείτε, πια, να εγκαταστήσετε και “ασύμβατα” add-ons σε αυτόν. Αν, όντως, σας… ψοφήσει το στέρεο, δεν φταίω! Και τώρα, θαυμάστε ταχύτητα! Αμεσότητα! Αξιοπιστία! Ω, μεγάλε Μπάαλ! Τι browser είναι τούτος;!;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.