Μια… Scalped ιστορία comics

Την έκφραση “θα σου πάρω το σκαλπ” την έχετε σίγουρα ακούσει και δει πολλάκις σε western αλλά και σε συναφή έργα. Το comic Scalped το έχετε διαβάσει;

Εν αρχή… η Vertigo, δηλαδή η ενήλικη εκδοχή της DC: εάν κάτι είναι πολύ “adult” με την καλή και κακή έννοια, πολύ καινοτόμο, πολύ παρεκκλίνον σε τελική ανάλυση, με συνέπεια ο mainstream κολοσσός να μην “τολμάει” να το τυπώσει, τότε θα βρει καταφύγιο στο “παράρτημα” της Vertigo. Πλείστα όσα σύγχρονα αριστουργήματα έχουν δει το φως από την εν λόγω “comicsoμάνα” – ένα από αυτά είναι και το Scalped.

Ακούγεται άγριο και πρωτότυπο και αιματοβαμμένο – είναι όλα αυτά και ακόμα περισσότερα. Είναι, καταρχάς, το “παιδί” του Jason Aaron, ο οποίος πλέον από τα “σαλόνια” της Marvel “τρέχει” το εμπορικό και επιτυχημένο Wolverine Weapon X.
Η ιστορία του ταλαντούχου δημιουργού, όμως, “γράφτηκε” μέσα από τις σελίδες του Scalped.

Το θέμα ιδιαίτερο, καθώς η πλοκή λαμβάνει χώρα στον ινδιάνικο καταυλισμό Prairie Rose κάπου στη Ν. Ντακότα, ένα περιβάλλον καταθλιπτικό, νοσηρό και περιθωριακό. Η ενδημική βία, τα ναρκωτικά και η κάθε λογής παραβατική συμπεριφορά αποτελούν τον κανόνα. Σε αυτό το ανόσιο περιβάλλον επιστρέφει μετά από 15 χρόνια o Dashiell “Dash” Bad Horse, ξαναβουτώντας στην “αρχέγονη λάσπη” από τη οποία πάλεψε σκληρά να ανασυρθεί και να ξεφύγει. Γιατί; Θα το μάθετε σταδιακά, καθώς εξελίσσεται η ιστορία.

Για όσους αναρωτηθούν -και ίσως εύλογα δυσανασχετήσουν–, το Scalped ΔΕΝ είναι γουέστερν: το γεγονός πως κάποιες ινδιάνικες φυλές βρίσκονται στο επίκεντρό του αποτελεί περισσότερο ευκαιρία για σχολιασμό επάνω στο θέμα των περιθωριοποιημένων μειονοτήτων, παρά για ό,τι άλλο… φολκλορικό.

Το comic δεν “μασάει” τα λόγια του, ενώ οι εκρήξεις βίας διαδέχονται η μία την άλλη – όχι όμως χάριν προκλήσεως, αλλά διότι το επιτάσσει η αναγκαιότητα της ιστορίας και η εξέλιξη των χαρακτήρων.

Ο Aaron δεν διστάζει να θίξει και θέματα ταμπού για τις κοινωνίες της Δύσης, δίχως να προσφέρει πάντα εύκολες απαντήσεις και κάθαρση. Είπαμε, πρόκειται για ουσιαστικά ενήλικο comic και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσετε.

Μέχρι στιγμής, έχουν κυκλοφορήσει 7 trade paperbacks, τα οποία στέκονται στο ίδιο υψηλό επίπεδο – εάν δεν με πιστεύετε, ξεκινήστε από το Indian Country (1ο στη σειρά) και προχωρήστε…

Από τα comics στη Sci-Fi λογοτεχνία και από το σινεμά στη μουσική – κάποια νύχτα κοιμηθήκαμε παρέα και από τότε δεν ξαναξύπνησα μόνος μου. Το ταξίδι συνεχίζεται!