Όλα τα στοιχεία χρηστών του PSN στα χέρια hacker

Όπως ίσως διαβάσατε και αλλού, ναι, το PSN, το online δίκτυο στο οποίο συνδέεται το Playstation 3 αλλά και, κάτι που ξεχνούν οι περισσότεροι, το PSP, έγινε στόχος για hacking – και αυτός ήταν ο λόγος που ήταν και εξακολουθεί να “είναι down” εδώ και περίπου μια εβδομάδα. “Τι παίζει”, τελικά, με την όλη φάση;

Μόλις πριν λίγες ώρες η Sony αναγκάστηκε να ενημερώσει όσους έχουν πρόσβαση στο PSN πως τα στοιχεία τους μπορεί να βρίσκονται στα χέρια hackers – και μιλάμε για ΌΛΑ τα στοιχεία που μπορεί κανείς να είχε εισαγάγει στο PSN, όχι απλά το “όνομα χρήστη” και το ονοματεπώνυμο του, αλλά και τον αριθμό της πιστωτικής του κάρτας, τις επαφές του, τους “συνδικαιούχους” που μπορεί επίσης να χρησιμοποιούσαν την κονσόλα του – και, φυσικά, ΚΑΙ τα δικά τους στοιχεία. Γενικά, “ό,τι είχε `μπει` στο PSN, τώρα κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται στα χέρια ενός καταχαρούμενου hacker”. Το ίδιο ισχύει και για το “αδελφό” δίκτυο Qriocity της Sony, που αφορά στη διάθεση media (μουσική και video) σε κονσόλες, laptops, “δικτυωμένα” Blu-rays και τηλεοράσεις Bravia.

Η Sony έχει συνεργαστεί με μια ανεξάρτητη εταιρεία ασφαλείας για τον εντοπισμό των “τρυπών ασφαλείας” των συστημάτων της, ενώ στην υπόθεση έχει εμπλακεί πια και το FBI, που υποστηρίζει πως ίσως αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αν και για την ώρα, όλοι οι εμπλεκόμενοι κρατούν βουλωμένο το στοματάκι τους.

Να θυμίσω πως ένας τέτοιος όγκος δεδομένων έχει τεράστια αξία στα χέρια κακόβουλων χρηστών: αν χρυσοπουλάνε τις διευθύνσεις email μας σε spammers, φαντασθείτε πόσο θα κοστίζει ένα “πακετάκι” με όλα τα δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών, που θα περιλαμβάνει στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, email, διεύθυνση, τηλέφωνα, αριθμούς πιστωτικών καρτών, λίστα παλαιότερων αγορών, φίλους και επαφές, online “κινήσεις” μας κ.λπ.

Μετά το Λύκειο, τι;

Η υπόθεση είναι ένα μεγάλο, ή μάλλον όχι απλά “μεγάλο” αλλά πραγματικά τεράστιο φιάσκο για τη Sony, αφού η ίδια είχε κάνει πολλά λάθη όσον αφορά στην ασφάλεια των συστημάτων της – σε σημείο που να μοιάζει σαν να… έδινε ελεύθερα τα δεδομένα οι ίδια σε όποιον hacker είχε όρεξη να εισβάλει στο δίκτυο της. Από ό,τι λένε “οι πιο ψαγμένοι” όσον αφορά στον τρόπο επικοινωνίας του PSN, η Sony δεν είχε συμπεριλάβει κρυπτογράφηση δεδομένων σε καίρια σημεία των διαδικασιών επικοινωνίας, με αποτέλεσμα τα δεδομένα των χρηστών να “ταξιδεύουν” στο δίκτυο εντελώς “εκτεθειμένα” – κάτι που θεωρείται απαράδεκτο από άποψη ασφαλείας και, ως κίνηση, δεν το κάνει ούτε το χειρότερο δευτεροκλασσάτο πορνογραφικό site!

Για να καταλάβετε την έκταση του προβλήματος, στο ενημερωτικό μήνυμα της προς τους χρήστες, η Sony αναφέρει, απ’ έξω – απ’ έξω, πως ΑΝ θέλει κανείς, έτσι, βρε παιδί μου, για να περνά η ώρα ευχάριστα, μπορεί να ζητήσει από την τράπεζα του να κάνει από εδώ και έπειτα διπλούς και τριπλούς ελέγχους σε κάθε αγορά που γίνεται μέσω της πιστωτικής κάρτας του, ενώ στο μήνυμα της συμπεριλαμβάνει και τα στοιχεία επικοινωνίας κάποιων από τους δημοφιλέστερους τραπεζικούς οργανισμούς της Αμερικής, για να μην… ψάχνονται οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι. Για τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμη υπάρχει μια μικρούλα καθυστέρηση. “Κάτσε να μας κλέψουν πρώτα και βλέπουμε”, υποθέτω..!

Ναι, αλλά τι κάνω, ΤΙ ΚΑΝΩ;

Η σωστή κίνηση που πρέπει να κάνει κανείς είναι αυτή που αφήνει να εννοηθεί μα δεν αναφέρει ξεκάθαρα η Sony, για να μην την πάρουν με τις τομάτες: να επικοινωνήσει άμεσα με την τράπεζα του και να ζητήσει ελέγχους στις από εδώ και έπειτα αγορές του, καθώς και ένα γρήγορο check-up όσον αγορών έγιναν πρόσφατα. Το πραγματικά σωστό, όμως, είναι απλά η… ακύρωση της πιστωτικής κάρτας και η έκδοση καινούργιας! Διότι ποιός εγγυάται πως ένας έξυπνος hacker δεν θα “καθίσει στα αυγά του” για 2-3 μήνες, μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη της υπόθεσης, για να αρχίσει μετά τις… τρελές αγορές; Yes, it’s that bad.

Και με αυτά, σας αφήνω. Έχω κάτι τηλέφωνα προς τράπεζες να κάνω, και… εμ… βιάζομαι. Τα λέμε λίγο αργότερα… :-(

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.