Η Sony θεωρεί το Linux “ένδειξη ενοχής για κακόβουλους hackers”!

Ναι, λυπάμαι, δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η τελευταία κίνηση της μεγάλης εταιρείας: κάποιοι χρήστες έχουν στραφεί νομικά εναντίων της, παραπονούμενοι για την αφαίρεση της λειτουργίας OtherOS που διέθετε η κονσόλα μέχρι το firmware 3.15.

Ody's thoughts

Θυμίζω πως η Sony επέβαλε την αναβάθμιση σε νεότερο (από το 3.15) firmware για να μπορεί κανείς α) να συνδέεται στο PSN και β) να παίζει νέα παιχνίδια. Αλλά, κατά τα άλλα, “καθένας είχε την επιλογή αν ήθελε να χρησιμοποιεί το Linux στην κονσόλα του, να μην αναβαθμίσει”. Ένα το κρατούμενο και πρώτη ευκαιρία για… μπινελίκια – και αρκετά έχω κρατηθεί τόσο καιρό: άει στο διάολο, Sony και λοιποί σούργελοι, για να μην πω τίποτα πιο χοντρό. Αγόρασα το PS3 όχι απλά “ως παιχνιδομηχανή”, αλλά επειδή μπορούσε ΚΑΙ να τρέχει Linux. Όχι “ή το ένα ή το άλλο”: όταν το αγόρασα, μπορούσε να τα κάνει ΚΑΙ τα δυο. Από τη στιγμή που με αναγκάζετε ΜΕΤΑ από την αγορά του “να επιλέξω το ένα από τα δυο”, θα έπρεπε και να ΜΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ ένα χρηματικό αντίτιμο αντίστοιχο της λειτουργικότητας που αφαιρέσατε από την κονσόλα μου. Αν είχα αγοράσει BMW και μου την αντικαθιστούσατε με ένα Lada, εννοείται πως θα ζητούσα επιστροφή χρημάτων! Εδώ γιατί, και με συγχωρείτε, κάνουμε όλοι τους μαλάκες; Άντε, γιατί αρκετά “το κάνω νιανιά” για να “είμαστε σοβαρό site”. Ως εδώ.

Τώρα, λοιπόν, η Sony ζήτησε από το δικαστήριο όπου εκδικάζεται η υπόθεση, να ελεγχθούν οι δίσκοι αυτών που την έχουν μηνύσει! Να το τονίσω, για την περίπτωση που δεν το καταλάβατε: η Sony είναι αυτή που κατηγορείται. Οι άλλοι είναι αυτοί που την κατηγορούν (και απόλυτα δικαιολογημένα). Και Η ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΗ απαιτεί “να ελεγχθούν οι δίσκοι τους”. Γιατί; Διότι το ότι χρησιμοποίησαν το Linux, αποτελεί, κατά την ίδια, ένδειξη πως συμμετείχαν σε κάποια… συνωμοσία hackers! Ναι, καλά διαβάσατε: συνομωσία hackers! Επειδή… χρησιμοποίησαν… Linux..!

ΠΡΩΤΟ άτοπο της υπόθεσης: βρε βόδια, γαμώ το κέρατο σας πια με αυτή την υπόθεση, ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΩ ΤΟ MANUAL ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΚΟΝΣΟΛΑ, όπου μιλάτε “για υποστήριξη Linux μέσω της λειτουργίας ΟtherOS”; Δηλαδή, για να καταλάβετε γιατί “τα παίρνω στο κρανίο” και πέφτω τόσο χαμηλά ώστε να… ωρύωμαι, εσείς, ρε ανώμαλοι, δεν είστε ΣΥΝΕΡΓΟΙ στη “συνομωσία των κακών, κακών hackers” που λέτε, από τη στιγμή που ΕΣΕΙΣ μου δώσατε τα εργαλεία και μάλιστα μου ΔΙΑΦΗΜΙΣΑΤΕ πως θα μπορούσα να το κάνω αυτό;

ΔΕΥΤΕΡΟ άτοπο της υπόθεσης: Η Sony αποτελείται από πολλά παρακλάδια. Υπάρχει η… “ορίτζιναλ” Sony στην Ιαπωνία, υπάρχει η Sony Aμερικής (SCEA), η Sony Ευρώπης κ.λπ. Ενώ, λοιπόν, στην υπόθεση που εκδικάζεται παράλληλα, με τον George Hotz, aka “Geohot”, να κατηγορείται “πως έκλεψε την περιουσία της Sony Αμερικής και τη διέθεσε σε τρίτους” (αναφερόμενοι στο custom firmware του και τα “κλειδιά” που επιτρέπουν την εκτέλεση ανεπίσημου λογισμικού), η Sony Amερικής χρησιμοποιεί ως επιχείρημα πως “ΑΥΤΗ είναι η Sony στην οποία ανοίκει η κονσόλα που αγόρασε -και `πείραξε`- ο George Hotz, και ο ίδιος θα έπρεπε να το γνωρίζει”. Η απάντηση του George Hotz είναι πως “δεν ήξερε πως υπάρχει και Sony πέρα από τη Sony Ιαπωνίας, και η ίδια η κονσόλα γράφει παντού επάνω της πως είναι προϊόν Sony Ιαπωνίας”. Γιατί όλα αυτά εντάσσονται στο “δεύτερο άτοπο μας”; Διότι ΣΕ ΑΥΤΗ τη δικαστική διαμάχη, όπου η Sony κατηγορείται από τους οπαδούς του Linux, η ίδια ισχυρίζεται πως ΔΕΝ είναι αυτή που ευθύνεται για την αφαίρεση του OtherOS (aka: Linux) από το PS3, η κονσόλα ΔΕΝ είναι “δικιά της”, “δικό της κατασκέυασμα” ή κάτι στο οποίο να έχει έλεγχο, και άρα… άδικα κατηγορείται! Με άλλα λόγια, στη μια δίκη λέει το μεν, στην άλλη το δε, ανάλογα με το τι την συμφέρει – δυο εντελώς αντίθετες απόψεις, σε πλήρη αντιδιαστολή, που αν ισχύει η μια αυτομάτως ακυρώνεται η άλλη!

ΤΡΙΤΟ άτοπο, για το οποίο και θα αρχίσω να ρίχνω και τα πλέον χοντρά μπινελίκια: ο λόγος που η Sony είχε ενσωματώσει το OtherOS στο PS3, αλλά είχε βάλει υποστήριξη Linux και στο PS2, ήταν για να μπορεί να το εισαγάγει στην Ευρώπη χαρακτηρίζοντας το ως “υπολογιστή”. Και αυτό διότι έτσι θα είχε φοροαπαλαγή, αφού οι κονσόλες χαρακτηρίζονται ως “είδη ψυχαγωγίας” ενώ οι υπολογιστές ως “υλικό γραφείου” (ή κάπως έτσι, θα σας γελάσω για το “τι παίζει ακριβώς” – πάντως, αυτό ισχύει ειδικά στη Μ. Βρετανία). ΚΑΙ στις δυο περιπτώσεις, ΚΑΙ στο PS2, ΚΑΙ στο PS3, πρώτα άρχισε να εισάγει την κονσόλα “ως υπολογιστή”, και μετά, σε ένα νεότερο revision, και αφού “είχε κάνει τη δουλειά της” και είχε γλιτώσει τις όποιες πρόσθετες φορολογίες, κατάχεσε τα δικαιώματα των χρηστών και αφαίρεσε αυτή τη δυνατότητα.

Και μετά από τα παραπάνω, μπορώ επιτέλους να πω ένα “άντε και γαμήσου, Sony”. Όπως έχετε δει μέχρι σήμερα, συνήθως δεν είμαι τόσο άμεσος, τόσο “ωμός” στα άρθρα και posts μου, αλλά ως εδώ. Και όχι γιατί “καταπάτησαν τα δικαιώματα μου ως καταναλωτή”, αυτό το… έχω χωνέψει και έχω προσπαθήσει να καταπιέσω τις όποιες αντιδράσεις μου εδώ και καιρό. Όχι. Η… οργή διότι τόλμησε να στραφεί εναντίον του Linux, του “ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού”, που η ίδια εκμεταλλεύτηκε για να κάνει τη δουλίτσα της και τώρα κατηγορεί. Και ακόμη και αυτό θα το χώνευα, αν δεν είχα διαβάσει, μόλις πριν μισή ωρίτσα, ένα review του “νέου της θαύματος”, του Xperia Play, γνωστού και ως Playstation Phone. Που βασίζεται στο Android. Που είναι Linux με JAVA stack.

Με άλλα λόγια, ολόκληρο εμπορικό κομμάτι της Sony “πατάει” στο λογισμικό που η ίδια χαρακτηρίζει “ένδειξη συμμετοχής σε παγκόσμιο δίκτυο hackers”, ή κάπως έτσι. Επειδή έτσι τη συμφέρει.

Κρίμα. Και μόλις ήμουν έτοιμος να αγοράσω ΔΥΟ Bravia, μια για εμένα και μια για τους γονείς μου. Για να δούμε τι εναλλακτικές παίζουν, γιατί δεν με βλέπω να της τα ξανασκάω. Δεν είναι απλά ιδεολογικό το θέμα. Είναι ότι μόλις απέδειξε έμπρακτα πως μας έχει όλους χεσμένους. Γιατί να την προτιμήσουμε;

Source:

There is a transcript from a February 9th hearing in the Sony class action attached as an exhibit to the plaintiffs’ letter to the judge in the case, and I think you’ll be amazed. Would you like to know what SCEA’s lawyers think of customers who use Linux? We get to find out, because the hearing begins with SCEA asking the judge for access to the plaintiffs’ hard drives. Why would you want that, the judge asks? These are not defendants accused of anything, remember. Sony is the one in the hot seat, but here is the incredible answer: because, says their attorney, these plaintiffs say they used Linux, so SCEA suspects they were part of a hacking conspiracy, and they’d like to check. There’s more, and I’ll tell you all about it.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.