Κίτρινη κάρτα: η Google εξοστρακίζει το Η.264 από τον Chrome

Μόλις η Google ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αφαιρέσει την υποστήριξη του codec H.264 από το πρότυπο HTML5 που θα αναγνωρίζουν οι μελλοντικές εκδόσεις του Chrome browser. Το σκεπτικό της είναι ότι έτσι εξυπηρετεί την ανάπτυξη open source περιεχομένου, κι έτσι προτάσσει τους εναλλακτικούς “ανοικτούς” codecs Theora και VP8.

Μάλιστα. Πάρα πολύ ωραία. Δηλαδή όλη η βιομηχανία ψηφιακής φωτογραφίας και βίντεο που υποστηρίζει τον H.264, όλα τα websites που στριμάρουν βίντεο σε H.264, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, είναι ένας εξαιρετικός codec, τόσο από άποψης ποιότητας όσο και συμπίεσης, θα συρρεύσουν τώρα στο WebM, το πλαίσιο codecs της Google; Δεν καταλαβαίνω απόλυτα το σκεπτικό της Google να αφαιρεί την υποστήριξη ενός ευρύτατα διαδεδομένου προτύπου, επειδή υποστηρίζει “ανοικτά πρότυπα”. Ας αφήσει την υποστήριξη για να διευκολύνει τον τελικό χρήστη, κι ας μην το υποστηρίζει ενεργά, αλλά όχι να το αποκλείει εντελώς. Τώρα την έπιασε ο πόνος τη Google, από τη στιγμή που ήδη από τον Αύγουστο το H.264 streaming επιτρέπεται χωρίς χρέωση;
Και τώρα τι θα γίνει; άλλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών βίντεο, όπως Netflix, Vimeo, Amazon, θα πρέπει να ξανακάνουν re-encoding για να υποστηρίζουν τον Chrome; Προσωπική μου άποψη είναι ότι η Google, έχοντας στα χέρια της το YouTube, θέλει μακροπρόθεσμα να παραγκωνίσει όλες τις άλλες υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας απλώς την επιρροή που της δίνει η τεράστια διείσδυσή της στο Internet.
Θα μου πει κανείς ότι θα είναι δυνατή η υποστήριξη H.264 με κάποιο εξωτερικό plugin, αλλά για μένα, το να είσαι “ανοικτός”, σημαίνει να είσαι δεκτικός στην υποστήριξη όλων των διαδεδομένων προτύπων, προκειμένου να εξυπηρετείς τον τελικό χρήστη, κι όχι να χαράσσεις την τακτική σου, όπως σε βολεύουν τα επιχειρηματικά σου πλάνα. Άντε να δούμε τι έχει συνέχεια: μήπως θα βγάλουν την υποστήριξη κι από το Android; Εκεί να σε δω Google!

Source:

Your move Apple: Google announced that they are changing Chrome’s support of HTML5 video to be, in Google’s view, more friendly towards open development.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.