Σύγχρονοι “αλχημιστές” κατασκευάζουν συνθετικό παλλάδιο για φτηνότερα ηλεκτρονικά

Ιάπωνες ερευνητές επινόησαν ένα νέο κράμα μετάλλου με τις ιδιότητες του σπάνιου στοιχείου παλλάδιο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία των ηλεκτρονικών.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κιότο κατάφεραν να συνδυάσουν τα στοιχεία ρόδιο και άργυρο σε ένα νέο είδος μετάλλου, το οποίο έχει την ίδια συμπεριφορά με το φυσικό στοιχείο παλλάδιο. Το παλλάδιο χρησιμοποιείται σε μια μεγάλη ποικιλία ηλεκτρονικών προϊόντων, όπως οι πυκνωτές, οι πλάκες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης, τα στοιχεία υγρών καυσίμων, αλλά και στην κατασκευή των νομισμάτων και σε ένα πλήθος άλλων χημικών διεργασιών με εφαρμογές στη φαρμακευτική και ιατρική βιομηχανία. Επίσης το παλλάδιο χρησιμοποιείται πολύ και στην κοσμηματοποιία.
Η εξεύρεση ενός φτηνότερου συνθετικού στοιχείου με ιδιότητες και εφαρμογές ίδιες με εκείνες του δυσεύρετου παλλαδίου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κόστους των ηλεκτρονικών μας συσκευών.
Δεν πειράζει, εδώ πέρα, στη μίζερη ψωροκώσταινά μας, ακόμη κι αν ξεφτιλιστούν οι τιμές των ηλεκτρονικών, θα έχουν ήδη ξεφτιλιστεί τόσο πολύ οι μισθοί και γενικότερα η αξία του χρήματος, που και πάλι θα τα βλέπουμε όλα με το κυάλι και θα αναγκαζόμαστε να δανειζόμαστε για να αποκτήσουμε κάτι της προκοπής!

Source:

Precious metals are expensive, and palladium is no exception. But Japanese researchers from Kyoto University think that they may have come up with an alternative to this pricey metal.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.