DRL tools – διόρθωση για τα προβλήματα με το blu-Ray στα jPS3

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ένας downgrader που σύντομα αντιγράφτηκε και διατέθηκε για κάθε “φλασάκι σπασίματος” των jPS3s. Με αυτόν όλοι οι κάτοχοι PS3 με έκδοση firmware μέχρι 3.50 μπορούσαν να “κατέβουν” στην έκδοση firmware 3.41, η οποία “δέχεται jailbreaking”, ώστε να μπορούν να τρέξουν homebrew λογισμικό. Μόνο που κάποιοι κάτοχοι κυρίως παλιών κονσολών -των λεγόμενων “phat” PS3s, των “χοντρών”, παλιών μονάδων και όχι των νέων slim- συνάντησαν ένα μικρό προβληματάκι: το downgrading σε παλαιότερη έκδοση του firmware “χαλούσε” τη δυνατότητα αναπαραγωγής blu-Ray. Τώρα πια, υπάρχει (σχετικά) εύκολος τρόπος διόρθωσης.


Έχουν περάσει κάποιες ημέρες από όταν κυκλοφόρησε μια μέθοδος “φτιαξίματος” του προβλήματος, την οποία όμως δεν είχαμε αναφέρει εδώ διότι δεν ήταν σίγουρη, “τελική” και εμπεριέχει κάποιους κινδύνους. Εν συντομία, η Sony έχει σχεδιάσει πανέξυπνα το σύστημα προβολής ταινιών blu-Ray του PS3: η κονσόλα “αναβαθμίζει κάποια αρχεία της” ανάλογα με το πιο είναι το πιο πρόσφατο δισκάκι blu-Ray που έχει παίξει. Κάθε δισκάκι έχει μια διαφορετική έκδοση μιας “προστασίας”, και κάθε νέα έκδοση αυτής “αλλάζει αρχεία” στο PS3. Έτσι, για να διορθωθεί το πρόβλημα με το σύστημα προβολής blu-Rays των jPS3, ο κάτοχος τους πρέπει να γνωρίζει “ποιό είναι το τελευταίο δισκάκι που είδε”. Στη συνέχεια, να αντιγράψει από κάποια αρχεία του έναν κωδικό-ταυτότητα και με αυτόν να… πειράξει κάποια αρχεία του firmware του jPS3 του. Πολύς μπελάς βρε παιδί μου..!

Για αυτό λοιπόν κυκλοφόρησαν τα DRL tools, τα οποία αναλαμβάνουν να απλοποιήσουν αυτή τη διαδικασία – όσο, τουλάχιστον, αυτό είναι δυνατόν. Θεωρητικά, πρέπει κανείς να έχει ένα blu-Ray drive στον υπολογιστή του, και με αυτά τα εργαλεία να αντιγράψει κάποια αρχεία από το PS3 του αλλά και από το δισκάκι blu-Ray, ώστε να “συνδυαστούν” και να παραχθούν “τελικά κωδικοποιημένα αρχεία” που, με τη σειρά τους, θα πρέπει να ξανα-μανα-αντιγραφούν στο jPS3 για να του “επαναφέρουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής blu-Rays” (και αυτός είναι ο… ΕΥΚΟΛΟΣ τρόπος!). Πρακτικά, λυπάμαι, δεν έχω δοκιμάσει τη διαδικασία, οπότε δεν μπορώ να εγγυηθώ πως λειτουργεί δίχως προβλήματα.

Όποιος άτυχος, λοιπόν, είχε χάσει την υποστήριξη blu-Ray στο παλιό PS3 του, αλλά είναι αρκετά τολμηρός για να δοκιμάσει τη μέθοδο διόρθωσης, ας μας πει περισσότερα.

Source:

Well, that time is now! Project #PS3BluRay have just released an easy to use PS3 blue ray application exclusively over at PSGroove.com and is now ready to fix your PS3 blue ray problems.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • nikos

  εγω το δοκιμασα..δεν ειναι και το χαος..το δυσκολο ειναι για αυτους που δεν γνωριζουν ποιο ειναι το τελευταιο δισκακι που επαιξε..σε μενα προσωπικα λειτουργησε χωρις προβληματα και αμεσως…αν καποιος χρειαστει βοηθεια ευχαριστως να τον βοηθησω..

 • Anonymous

  Ευχαριστώ για το update, και sorry που δεν σου είχα απαντήσει νωρίτερα – είχα κάποια τρεχάματα και δεν προλάβαινα.

  Δε μου λες, το PS3 σου ήταν και εσένα από τα “phat” που λένε πως όντως “έβγαζαν πρόβλημα”; Διότι αν ναι, μάλλον θα βρεθώ σύντομα στην ίδια μοίρα – έχω ένα παλιό (μοντέλο με δίσκο 80GB) που κρατούσα με νύχια και με δόντια στο firmware 3.15, “επειδή μπορεί να έβρισκαν βαρβάτα exploits ειδικά σε αυτό” (λόγω του ότι “ήταν το τελευταίο με υποστήριξη OtherOS). Από όταν βγήκε το downgrade, σκέφτομαι να “ανέβω” και εγώ σε 3.41 (να “εκσυγχρονιστώ” λίγο, βρε παιδί μου), αλλά η φάση με την απώλεια του blu-Ray μου έκοψε τα πόδια. Και είμαι και σε περίεργη φάση: ναι μεν θέλω ΝΑ το χρησιμοποιήσω στο μέλλον, αλλά για την ώρα, δεν έχω δει ούτε μια ταινία blu-Ray, άρα, δεν ξέρω “τι παίζει στη δική μου περίπτωση” (σε κονσόλα που δεν έπαιξε ποτέ ταινία). Να κάνω backup τα flash της και μετά να αναβαθμίσω, ώστε όταν υποβαθμίσω να “τα έχω καβάτζα”;

  Και τι γίνεται με τα καταραμένα revocation lists που λένε πως υπάρχουν στα blu-Ray drives, και ακόμη δεν ξέρουν καλά-καλά “πώς δουλεύουν”; Υπάρχει, αν δεν το έχεις ακούσει, η φήμη πως ακόμη και με αυτή τη μέθοδο “ανάκτησης του blu-Ray drive”, ίσως “μαρκάρεται” με κάποιο τρόπο η συσκευή ώστε να μπορεί να “διακοπεί η λειτουργία της” από τη “μαμά-Sony” στο μέλλον. Τι κάνομεν;

  Αααχ… Οι πολλές… σκέψεις και προβληματισμοί με έχουν φάει… Άγχος… Στρές… Μπού-χου..! :-)