Το πρώτο custom firmware για jPS3 με υποστήριξη backups+PSN+homebrew


Ναι, κυκλοφόρησε το πρώτο custom firmware με υποστήριξη ΚΑΙ για homebrew, ΚΑΙ για backups, ΚΑΙ για πρόσβαση στο PSN. Όχι, δεν “έσπευσα να σας ενημερώσω εγκαίρως” (έχει κυκλοφορήσει εδώ και, περίπου, 8 ωρίτσες). Ο λόγος; Περίμενα να… “κάτσει η σκόνη”, αφού κατάφερε να προκαλέσει ένα τεράαααστιο χαμό. Εν συντομία: ΜΗΝ το δοκιμάσετε ακόμη, σχεδόν ένας στους τρείς που το δοκίμασε “κλαίει” την κονσόλα του!

Δημιουργός του εν λόγω custom firmware, ο Waninkoko, που “έκανε την έκπληξη” (ήταν ο… τελευταίος που θα περίμενε κανείς να επιστρέψει “με custom firmware”, τη στιγμή που Geohot και Flukes1 είχαν αρχίσει ήδη να δουλεύουν στα δικά τους custom firmware – για να μην αναφέρω την ομάδα των Rebug). Μόνο που, από ό,τι φαίνεται, και παρά τις όποιες δοκιμές του, ο κατά τα άλλα φίλτατος Waninkoko έκανε και μια-δυο… βλακίτσες, ενώ ακολούθησε την πλέον… τραγική προσέγγιση για τη δημιουργία του… πονήματος του.

Το “δικό του custom firmware” λοιπόν (θα το συναντήσετε ως “Waninkoko 3.55 CFW” ή κάτι παραπλήσιο – δεν έχει συγκεκριμένο όνομα) δεν βασίζεται σε όσα είχαν ανακαλύψει -και αποκαλύψει- άλλοι developers, αλλά κάνει μια “πατέντα” για να προσθέσει αυτό που περίμεναν όλοι: υποστήριξη φόρτωσης backups στο υπάρχον firmware 3.55. Πώς το καταφέρνει; Αυτός είναι, κατά 99,9%, και ο λόγος εμφάνισης όλων των προβλημάτων: “χώνοντας” ένα payload, “από αυτά που φορτώναμε με τα φλασάκια USB στα παλαιότερα firmware”, απευθείας “μέσα” στο LVL1 τμήμα του firmware 3.55.

Έλα μου, όμως, που η Sony προσέθεσε ένα σύνολο ελέγχων ανάμεσα στα τμήματα LVL1 και LVL2 των PS3 στην έκδοση 3.55 του firmware, που σε ορισμένες κονσόλες “χτυπάνε” όταν βρουν την οποιαδήποτε τροποποίηση. Να κάνω μια μικρή παρένθεση για να εξηγήσω την ορολογία: LVL είναι, εν συντομία, το “Level”, το “επίπεδο”. Level 1 (LVL1) λέμε “το τμήμα του firmware που είναι πιο κοντά στο hardware” και Level 2 “αυτό που `κάθεται επάνω` στο LVL1 και προσθέτει τις βασικές λειτουργίες που χρησιμοποιούν οι εφαρμογές”. Σε σχέση με τα PCs μας, για να το καταλάβετε καλύτερα, μπορεί κανείς να πει πως το LVL1 είναι το BIOS, το lVL2 το λειτουργικό σύστημα (που δεν είναι έτσι, αλλά υπεραπλούστευσα την κατάσταση για… να καταλαβαινόμαστε).

Η Sony, λοιπόν, “ελέγχει” μέσω του LVL1 “αν είναι εντάξει το LVL2”, και το αντίστροφο. Αφού ο Waninkoko “πείραξε” το LVL1 για να προσθέσει τις απαραίτητες ρουτίνες για τη φόρτωση backups, πιθανότατα “του ξέφυγε” κάποιος από τους ελέγχους της Sony που, για κάποιον απροσδιόριστο λόγο, “χτυπά” σε κάποιες κονσόλες, καταστρέφοντας τις. Κοινώς, “κάνοντας τις… τούβλα” (για αυτό θα δείτε “να παίζει” πολύ η λέξη “brick”), με άλλα λόγια, “άχρηστες”, “μη-λειτουργικές”, “χρήσιμες-μόνο-ως-τούβλα-για-να-στηρίζουν-την-πόρτα-να-μην-κλείσει”.

Σε κάποιους το firmware έχει λειτουργήσει κανονικά. Σε άλλους έχει μεν εγκατασταθεί, παρουσιάζονται όμως τα… χίλια-μύρια περίεργα προβλήματα (από το “να κολλάνε τα παιχνίδια” μέχρι το να… σταματήσουν να δουλεύουν οι θυρες USB, να μην συνδέεται το WiFi, και άλλα… χαρούμενα!)

ΓΙΑ ΑΥΤΟ, λοιπόν, και “δεν πόσταρα νωρίτερα κάποιο update”. Περίμενα να δω “που πηγαίνει η κατάσταση”. Και αφού δεν πήγε πουθενά ως τώρα (η γενική ατμόσφαιρα είναι “ΑΝ δεν σου δουλεύει το 3.41 που παίζει πια τα πάντα, ΑΝ θέλεις ντε-και-καλά πρόσβαση στο PSN, ΑΝ δεν φοβάσαι να παίξεις την κονσόλα σου κορώνα-γράμματα, με πιθανότητες 1 στα 3 να πρέπει να αγοράσεις καινούργια, τότε ναι, εγκατέστησε το”), απέφυγα να γράψω το οτιδήποτε. Έπρεπε να βεβαιωθω για το “αν φταίνε οι χρήστες που δεν-ήξεραν-που-πάνε-τα-τέσσερα και έκαναν λάθος στο φλασάρισμα καταστρέφοντας τα PS3 τους” ή αν έφταιγε ο ίδιος ο κώδικας/η διαδικασία. Τελικά, από ό,τι φαίνεται, ισχύει το δεύτερο – αφού αρκετοί έμπειροι χρήστες βρέθηκαν με… “τούβλα” στα χέρια, ενώ άλλοι developers που έριξαν μια ματιά στον κώδικα του Waninkoko… κοπανάνε το κεφάλι τους για την προσέγγιση του και αναρωτιούνται “πώς δεν `κάηκαν` ακόμη περισσότερες κονσόλες από όσες `έβγαλαν πρόβλημα`”.

Με άλλα λόγια, καλύτερα να αναβάλετε το όποιο φλασάρισμα για λίγο. Και όχι, ΜΗΝ πιστέψετε “αυτά που ίσως σας πουν άλλα blogs”. Όχι διότι “εμείς στο unregistered είμαστε καλύτεροι”, δεν θα σας πω “να διαβάζετε εμάς”, αλλά διότι μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα παραπάνω “στην πηγή” μας (που σας προτείνω να συμβουλεύεστε για ό,τι-έχει-να-κάνει-με-Playstation, αφού εκεί δημιουργούνται και οι περισσότερες homebrew εφαρμογές για αυτό): στο site PSX-Scene, που μπορείτε να βρείτε στο πλαισιάκι που ακολουθεί. Αν και βέβαια, για περισσότερη ευκολία, “συμμάζεμα” των εξελίξεων και… αναμετάδοση στα Ελληνικά, εδώ είμαστε εμείς!

Source:

Please note, there has been many reports of ‘bricking’ by users, mostly the 60gb models, but we suggest you read this WHOLE thread before deciding if this ‘release’ is right for you, and to learn safe recovery ways and proper installation of this PUP!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • Episkeptis

  Τρελό κράξιμο από τον Mathieulh στο twitter, παραδοχή από τον Wakinkoko ότι κάτι έκανε λάθος και συγγνώμες, γενικά… χαμός!

 • Episkeptis

  Εκτός από το “πείραγμα” στο lv1 που αναφέρεις, αν κατάλαβα καλά αυτά που λένε οι Mathieulh και flukes1, πείραξε κάτι και στο lv2 και αυτό ήταν κάτι που δεν έπρεπε να κάνει;

  Mathieulh:
  # Maybe the reason we said not to patch lv2 is because it happens to be DANGEROUS ?
  # I somewhat have a hard time believing that, besides even if you were not, patching lv2 for “backups is STUPID and DANGEROUS.
  flukes1:
  #ahhhh
  # i see what wanin did
  #wanin changed the structure of lv2
  # to make room for a bigger payload
  #no surprise it randomly bricks, that’s asking for trouble
  #he did everything directly to lv2
  #you don’t need to compromise lv1 if you do that
  # but its far more risky

  Και η… παραδοχή :P
  Waninkoko:
  # […] I already know I made a huge mistake.

 • Anonymous

  Ναι, έχεις δίκιο. Αυτό “με τους ελέγχους” που αναφέρω, όπως το κατάλαβα εγώ (σημειώνω: δεν είμαι developer) είναι το “γιατί δεν έπρεπε να patch-αριστεί οποιοδήποτε τμήμα του firmware, είτε LVL1 είτε LVL2”: επειδή “το ένα ελέγχει το άλλο”. Δηλαδή, ναι μεν “πατσαρίστηκε το 2”, αλλά “και το 1 να ήταν, πάλι μπορεί να έβγαινε πρόβλημα”.

  Ο σωστός τρόπος -τον ανέφερε ο Mathlieuh στο Twitter του, ή, για την ακρίβεια, τον εκανε RT από άλλο χρήστη- θα ήταν να δημιουργηθεί μια homebrew εφαρμογή που να “αποκρυπτογραφεί”, “πατσάρει”, “πακετάρει” και τελικά “τρέχει” τα εκτελέσιμα αρχεία των backups (κάτι εφικτό), και όχι κάποια με την κλασσική λογική του “πατσάρουμε το σύστημα για να μην καταλαβαίνει τι του γίνεται, αν τρέχει HDD ή blu-ray, αν είναι originals ή backups από δίσκους του Πάριου”.

  Νομίζω, τουλάχιστον…

  :-)