Επεξεργαστής με 1.000 πυρήνες!

Σκοτσέζοι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Γλασκώβης έφτιαξαν έναν επεξεργαστή με 1.000 πυρήνες, ο οποίος ισχυρίζονται ότι είναι 20 φορές ταχύτερος από έναν τυπικό υπολογιστή.
Δεν γνωρίζω με ποιο chip τον σύγκριναν για να βγάλουνε αυτή την αναλογία, αλλά η αλήθεια είναι ότι το επίτευγμά τους είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Απ΄ότι φαίνεται χρησιμοποίησαν ένα προγραμματιζόμενο chip τύπου FPGA, προκειμένου να το προγραμματίσουν όπως αυτοί ήθελαν και να το διαχωρίσουν σε 1.000 λογικούς πυρήνες. Υπενθυμίζουμε ότι και η καινούρια φουρνιά επεξεργαστών Intel Atom βασίζονται σε chips FPGA, προκειμένου να προγραμματίζονται από τους OEM, όπως θέλουν, ανάλογα με το τελικό προϊόν στο οποίο θα τοποθετήσουν το CPU.
Οι 1.000 πυρήνες του πειραματικού αυτού επεξεργαστή, υποστηρίζεται ότι δεν καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από έναν τυπικό εμπορικό επεξεργαστή. Ακόμη ένα θεαματικό χαρακτηριστικό, στο οποίο στηρίζεται η μεγάλη του ταχύτητα, είναι ότι κάθε πυρήνας διαθέτει τη δική του μνήμη, με αποτέλεσμα να μπορεί να διαχειριστεί συνολικά 5GB δεδομένων το δευτερόλεπτο!

Source:

Scottish scientists have built a 1,000-core processor, claiming it will run 20 times faster than today’s chips while using less power.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.