Το Google Books βοηθά τους ιστορικούς

Ένα από τα πιο φιλόδοξα projects της Google, το Google Books, συνίσταται στην ψηφιοποίηση όλων των βιβλίων που έχουν εκδοθεί ποτέ. Πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο, το οποίο έχει διχάσει την κοινή γνώμη, αλλά και συναντά σφοδρέ αντιδράσεις εκ μέρους των εκδοτών.
Αυτό πάντως δεν εμπόδισε ερευνητές ιστορικούς από το να το χρησιμοποιήσουν, προκειμένουν να αναλύσουν το περιεχόμενο περίπου 1,7 εκατομμυρίων βιβλίων του 19ου αιώνα. Η ανάλυση είναι καθαρά ποσοτική και στατιστική, με άλλα λόγια εξετάζει τη συχνότητα της εμφάνισης ορισμένων λέξεων, ψάχνει για συσχετισμούς ομοειδών φράσεων μεταξύ διάφορων τίτλων κλπ. Αυτή και μόνο η ανάλυση είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει και χρειάζεται οπωσδήποτε συνδρομή ενός πολύ καλού υπολογιστικού συστήματος αλλά και ενός ταχύτατου και ευφυούς software, πράγματα τα οποία διαθέτει αμφότερα η Google.

Source:

Dan Cohen and Fred Gibbs, a pair of historians of science over at George Mason University, have been playing around with the titles of some nearly 1.7 million books — accounting for all the known volumes published in Britain during the 19th century — in a search for enlightenment about the Victorian era’s cultural trends and developments.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.