Ο HR Giger επιστρέφει στον κόσμο του Alien


Το πρώτο (και το δεύτερο) Alien ήταν από τις ταινίες που στιγμάτισαν για πάντα το χώρο της Επιστημονικής Φαντασίας και των Θρίλερ, καθώς και κάθε είδους “διαστημικής περιπέτειας” – και ένας από τους λόγους που χαράχτηκε για πάντα στη μνήμη μας ήταν το ίδιο το “τέρας” του, που βασίστηκε σε σχέδια του HR Giger. Τώρα, όχι μόνο το πολυαναμενόμενο επερχόμενο prequel θα έχει ως σκηνοθέτη τον Ridley Scott, που μας έδωσε και την πρώτη ταινία, αλλά ο HR Giger επιστρέφει για να ανανεώσει τα designs του και να επεκτείνει το σύμπαν της ταινίας!

Μια από τις πλέον αναμενόμενες ταινίες Επιστημονικής Φαντασίας/θρίλερ είναι σίγουρα το prequel του Alien, από τον σκηνοθέτη της πρώτης ταινίας της σειράς, Ridley Scott. Λαμπρό παράδειγμα του “less is more”, και σκηνοθετημένο με μαεστρία από τον Ridley Scott, το πρώτο Alien δεν μας έδειχνε σχεδόν καθόλου το xenomorph, την “ξένη μορφή ζωής” που απειλούσε τους πρωταγωνιστές του – άσχετα με το αν, τελικά, αυτή ήταν ο πρωταγωνιστής που “γέννησε” ένα τεράστιο franchise. Ένα franchise που, ακόμη και κατά τον ίδιο τον Ridley Scott, έφτασε στο σημείο να… ξεφτιλιστεί με τα απανωτά sequels και spin-offs, που έδειχναν να… ασελγούν στη μνήμη του πρώτου “έπους”. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ο ίδιος ο Ridley Scott αποφάσισε να επιστρέψει στο franchise, για να του κάνει ένα σωστό “reboot” και να το “επαναφέρει στον ίσιο δρόμο”. Και μάλλον αυτό είναι και ο λόγος που, μαζί με αυτόν, λέγεται πως επιστρέφει και ο HR Giger που σχεδίασε το τέρας – αυτός, και οι καλές σχέσεις που έχει με τον Scott.

Η τέχνη του HR Giger μάλλον… δεν είναι για πολλούς, ούτε για… αδύναμα στομάχια. Η ιστορία θέλει τον ίδιο να ασχολείται τυπικά με το σχέδιο μέχρι κάποια στιγμή στη ζωή του όπου πέθανε το έτερον ήμισυ του, οπότε και στράφηκε σε πιο… σκοτεινές οδούς. Τα σχέδια του έγιναν μακάβρια, απόκοσμα, συνδυάζοντας το βιολογικό με το μηχανικό, το ερωτικό με το εφιαλτικό, παρουσιάζοντας εικόνες από ένα μαγευτικά φρικιαστικό “αλλού”. Λάτρης του αερογράφου και του… μαύρου, ο Giger δημιούργησε -και δημιουργεί- εικόνες που “καίγονται” στον εγκέφαλο και δεν μπορείς να τις ξεχάσεις αφού τις έχεις δει. Και μια από αυτές ήταν η μορφή του ίδιου του Alien.

Τώρα, ο HR Giger, σύμφωνα με τη σύζυγο του, Carmen Scheifele, θα επιστρέψει στον κόσμο του Alien, ανασχεδιάζοντας το διάσημο “τέρας” του – αφού το ίδιο το σενάριο της ταινίας ορίζει πως στο prequel θα δούμε τη δημιουργία/γέννηση του, οπότε και θα έχει λίγο διαφορετική μορφή από αυτή που είχαμε συνηθίσει. Σύμφωνα με ψήγματα του σεναρίου που έχουν κυκλοφορήσει online, το Alien δεν φαίνεται να είναι μια τυχαία βιολογική μορφή ζωής, αλλά ένα “κατασκεύασμα” μιας άλλης εξωγήινης μορφής ζωής, των Engineers, που το χρησιμοποιούν -με κάποιον, για την ώρα απροσδιότιστο τρόπο- για το terraforming πλανητών (δηλαδή, τη μετατροπή της ατμόσφαιρας τους “ώστε να είναι βιώσιμη”). Έτσι, μάλλον ο HR Giger δεν θα… “βάλει το χεράκι του” μόνο για τη σχεδίαση του ίδιου του “νέου” Alien, αλλά και της μορφής των Engineers – έναν από τους οποίους είχαμε δει στην πρώτη ταινία, ως τον γνωστό “Space Jockey”, τον πιλότο του άγνωστου σκάφους που συναντούσαν οι πρωταγωνιστές διαλυμένο στον πλανήτη όπου ξεκινούσαν τα… ντράβαλα τους.

Source:

According to HR Giger’s wife, Carmen Scheifele, the great designer is returning to do work on Ridley Scott’s new Alien picture. There’s a lot he could be working on, not least the “Engineers”, the species to which the first film’s “Space Jockey” belongs. The main xenomorph will need a redesign or two, too…

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.